Annons:

Annons:

ANALYS: Juli blev viss lättnad för Sveriges hotell

Juli medförde viss lättnad för hotellen på ett flertal destinationer runt om i landet. Framförallt är det typiska semesterdestinationer som Varberg, Kalmar och Halmstad som har sett tillströmning av besökare. Även fjälldestinationer och några av de större regionstäderna har fått ett lyft.

Lyckan kan dock vara kortvarig för hotellen.
– Semestrande svenskar lär vi i bästa fall se i någorlunda omfattning under augusti, men därefter ska affärsresandet ta vid och där ser vi ännu ingen ljusning i framåtblickande bokningsdata. Möjligen kan en viss ökning av utländska besökare börja bidra positivt under sensommaren och början av hösten men det lär knappast handla om någon rusning, säger Johan Johander, analyschef på Benchmarking Alliance i ett pressmeddelande.

Det handlar inte heller om en normalisering av situationen. Samtliga marknader minskar jämfört med samma period föregående år, och påbokningen är oerhört kort.
– Ordentlig ökning av bokningar sker bara 1-2 veckor framåt. Det är uppenbart att situationen är fortsatt mycket svår för hotellen, med dels den lägre beläggningen än normalt, dels svårigheter att bemanna och driva verksamhet med så kort framförhållning. Dessutom tillkommer försäljningsarbete löpande som normalt sett är
avklarat sedan länge, säger Johan Johander.
Beläggningsnivån på nationell nivå dras ner av att vissa stora marknader har det fortsatt tungt. Framförallt är det Stockholm som ligger på mycket låga nivåer, där beläggningen i de centrala delarna av staden under juli låg på drygt 20 procent mot över 80 procent
förra året.
– Stockholm inklusive Sigtuna/Arlanda och Lidingö har det tungt, och kommer med stor sannolikhet att ha det fortsatt tungt under hösten om utländska besökare, affärsresande, möten och evenemang inte tar fart ordentligt, säger Johan Johander.

BA - Marknadsutveckling SE juli 2020.jpg

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.