Annons:

Annons:

Regeringen: Stäng Bromma flygplats – ger ”attraktiv mark” för bostadsbyggande

Regeringen föreslår att Bromma flygplats ska stängas, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på en pressträff. – Det innebär att attraktiv mark kan frigöras för exempelvis bostadsbyggande, säger Bolund. – Det är bostäder som vi verkligen behöver i Stockholmsregionen, fortsätter han.

Bolund tror också att det kommer leda till affärsmässiga vinster, som lägre driftkostnader, när man samlar trafiken. I stället för Bromma ska kapacitet öppnas på Arlanda för att koncentrera flygtrafiken dit. En utredare ska ta fram det underlag som behövs för hur en nedläggning av Bromma flygplats ska gå till.

Det är ännu inte klart exakt när det blir verklighet, men klimatministern tror att det kommer att gå ”snabbt”.

– Redan i augusti kommer man komma med förslag på hur avvecklingen ska gå till, säger Bolund, som därefter räkna med att kunna ge fler svar.

Tajmingen att lägga ner Bromma flygplats har aldrig varit bättre, säger regeringen på en pressträff. När färre flygplan är i luften finns möjligheten till en smidig övergång till Arlanda, som ska utöka kapaciteten.

– Bromma flygplats är ju i dag i princip en tom flygplats så det är ju klart att det finns goda förutsättningar nu att också säkra kapaciteten på Arlanda, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Eneroth menar att liknande förändringar pågår i flera andra länder i Europa.

Men Transportföretagen Flygs Fredrik Kämpfe håller inte med:

”Efter över ett halvårs tystnad är det oväntat att regeringen nu avser att lägga ned Bromma flygplats helt utan dialog. Vi vill istället att regeringen tar ett helhetsgrepp om flyget och framförallt visar det politiska modet och för en öppen dialog med berörda parter. Bromma är hela Sveriges flygplats och används idag av ambulansflyg och många företag har sin försörjning direkt av flygplatsen. Det är viktigt att regeringens särskilda utredare verkligen arbetar för att företag och arbetstillfällen kan säkras” kommenterar Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg.

3 kommentarer

  1. Lisa: Ett litet parti som får bestämma allt - nu passar de på att ta detta beslut under en pandemi då man inte rekommenderar folk att flyga och utgår från att det är det nya normala ... skandal. Svara
  2. Gus: Arlanda kan ta en liten del av flyget på Bromma. Men det finns inget utrymme för de många mindre flygplanen på Arlanda. För att ett litet flygplan ska kunna landa efter ett stort flygplan krävs en längre separationstid, så att turbulensen hinner lägga sig. Var tänker sig regeringen lägga en ny flygplats med närhet till Stockholm och även till Karolinska sjukhuset. Huvudstadens behov av bostäder kan fyllas av kranskommunerna. En nedläggning av Bromma är av riksintresse. Var är utredningen och remissvaren? Svara
  3. Tomas: Att inte förstå att det är dags att lägga ned Bromma är verkligen att sticka huvudet i sanden. Att inte tro att Swedavia kan räkna. Att inte förstå att det är enklare och minst lika snabbt att åka tåg till Arlanda. Att Stockholm verkligen behöver marken för bostadsbyggande för att staden inte ska spridas ut för mycket. Att inte förstå att 10.000-tals människor som bor under inflygningarna slipper att sluta samtal pga flygplan och som nu njuter av det lugn som stora delar av vår stad kan erbjuda. Dessutom: Tomas Eneroth sa redan för ett par år sedan att klimatkrisen tvingar oss att flyga mindre. Det är inte bara ett litet parti som bestämmer allt, det är förståndet! Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 KOMMENTARER ÖPPNA
Inca Tours söker biljettör
Sista ansökningsdag:
21 maj 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.