Annons:

Annons:

Campingbranschen vill ha besked

Myndigheternas motstridiga besked gör det svårt för svenskarna att planera sin semester. Det hävdar camping-vd:n Johan Söör. – För alla i branschen underlättar det med tydliga och konsekventa budskap.

I vanliga fall är sommarplaneringen och alla sommarjobbare klara i mars. Men i år är ingenting som vanligt för Sveriges största campingkedja. Ett par veckor från att högsäsongen inleds är oron stor, och myndigheternas besked imponerar inte.

– Förra veckan gick Folkhälsomyndigheten ut och preciserade att man kunde åka 1-2 timmar med bil. Ett par dagar senare sade Socialstyrelsen att man helst inte ska resa alls. Myndigheterna ger tyvärr delvis motstridiga besked, säger Johan Söör, vd för First Camp med 39 campingar i Sverige.

Och det märks hos campingbolaget.

– Det myndigheterna säger får fäste snabbt, det syns på både bokningar och frågor till vår kundtjänst.

Camping-vd:n tycker att Folkhälsomyndigheten skulle kunna ge olika rekommendationer för olika sätt att resa på.

– Det är olyckligt att klumpa ihop alla semesterformer. Campare har eget fordon med eget boende, och åtta av tio har egen toalett och kök, säger Johan Söör.

Planen för bolaget, som under 2019 omsatte 388 miljoner kronor, var att i år anställa 700 sommarjobbare. Men inga har anställts, på grund av osäkerheten. Dessutom har investeringar och inköp stoppats, och en tredjedel av de cirka 120 fast anställda har permitterats.

– Det är en stor utmaning, 700 sommarjobb står på spel. Vi kan inte ge dem något besked, och vet inte heller när vi kan göra det. För det behöver vi tydliga besked från myndigheterna, säger Johan Söör.

I april minskade First Camps omsättning med 30 procent. Nu arbetar man utifrån olika scenarier för sommaren, från ljusa till mörka.

– Möjligheterna till en stark campingsommar är egentligen goda, men så länge det finns rekommendationer om att undvika längre resor kommer gästerna inte våga boka, säger Johan Söör.

Redan nu syns en stor variation mellan destinationer, där de nära storstäder klarar sig bäst medan de som är mest beroende av utländska gäster går sämst. Normalt sett står utlänningar för en fjärdedel av campinggästerna, men nu är den siffran nära noll.

– I utlandet finns en bild – rätt eller fel – av att smittan sprids väldigt mycket i Sverige, säger Johan Söör.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att ett samlat besked om vad som gäller för sommaren kommer i början på juni.

– Det blir på en övergripande nivå, så att den som är ansvarig för en verksamhet kan planera den på ett sätt som minska smittspridningen så mycket som möjligt. Vi kan inte ge individuella råd om allting, säger han.TT: Men för en privatperson måste det väl rimligen vara bättre att exempelvis ta campingbilen i stället för att åka tåg?

– Jag har inga kommentarer på den typen av detaljer idag. Vi får återkomma när vi kommer med det samlade greppet, säger Tegnell.

6 kommentarer

  1. Lotta: Heja camping. Den branschen kommer ta fart rejält. Kanske dags å köpa första husvagnen... Svara
  2. Anders: Campingar suger. Helt orimliga priser. Snart får man väl betala 500,- för en plats..nej tack! Svara
  3. Bo -Göran: Bo på camping Bo på camping en vecka i högsäsong kostar nästan lika mycket som en chartervecka. Svara
  4. Husbil: First camp skulle mig också fundera över sin kundservice. Inte alls konstigt att de förlorat 30 % när man hanterar kunder på det viset. Ni gjorde det enkelt för oss att välja bort er, både nu och i framtiden. Tur det finns andra campingkedjor när behovet av camping behövs. Svara
  5. Johan Söör: Hej ”Husbil”! Om du har mer konkret feedback får du gärna höra av dig till mig på johan.soor (a) firstcamp.se så ska jag återkomma. Mvh Johan Svara
  6. Vera: Bo på camping.Nej tack Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

6 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.