Annons:

Annons:

Företag får höjt och förlängt krisstöd

Regeringen, C och L föreslår att stödet till företag som tappat stor del av sin omsättning höjs till 90 procent under november–februari. – Det här kommer att göra skillnad för många företag som har det brutalt tufft just nu, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L.

Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att förlänga det så kallade omställningsstödet för små och medelstora företag, liksom omsättningsstödet för enskilda näringsidkare. Förlängningen gäller november fram till och med februari.

Nu är de också överens om att samtidigt höja ersättningsnivån från maximalt 75 till 90 procent av de fasta kostnaderna.

– Det handlar om att företagen ska undvika att behöva gå i konkurs och säga upp sina medarbetare, säger Mats Persson.

Kostar 3,5 miljarder

De som söker stödet måste ha tappat 30 procent av sin omsättning. Det förlängda och höjda stödet beräknas kosta 3,5 miljarder kronor.

Den senaste tiden har regeringen beslutat om flera nya restriktioner som drabbar företagen, till exempel att det inte får serveras alkohol efter klockan 20 och begränsat antal kunder i butikerna.

– Då är det också rimligt att staten är med och ersätter i högre grad, säger Rickard Nordin, ekonomisk-politisk talesperson för C.

Men det är inte enbart skärpta restriktioner som gör det nödvändigt med mer stöd, anser Nordin. Ju längre pandemin håller på, desto mindre marginaler har företagen att ta till.

– De här företagen har kämpat i snart ett år med vikande omsättning och kunder som inte vågar komma. Då börjar man äta på sina marginaler, och snart finns det inga kvar, säger han.

Sega utbetalningar

Ambitionen är att riksdagen snabbt ska fatta beslut om att förlänga och utöka stöden. Men drabbade företag kan inte räkna med att få pengar genast. Först måste stödperioden ta slut och företagen visa hur stort omsättningstapp de har haft. För stödperioden januari–februari börjar ansökningsperioden den 1 mars. Och därefter ska ansökan handläggas.

I förra veckan tog Moderaterna ett initiativ i riksdagens finansutskott för att höja ersättningsnivån till just 90 procent. Det förslaget skulle avgöras på tisdagen, men regeringens besked hann före.

– Det här är viktiga besked. Det kommer att rädda jobb och företag, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Men nu gäller det också att se till att utbetalningarna går snabbare än vad de hittills har gjort.

Även Företagarna välkomnar att ersättningsnivån höjs, men tycker att det är oroväckande att regeringen inte tagit varningssignalerna om krångliga system på allvar.

Utökat korttidsstöd

Regeringen, C och L har även kommit överens om att utöka stödet för korttidspermitteringar på grund av den nya pandemilagen som infördes den 10 januari.

Regeringen får där befogenheter att införa långtgående åtgärder för att hindra trängsel och smittspridning, vilket kan drabba många företag. Nu föreslås att företagen under januari till mars ska kunna minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, jämfört med maximalt 60 procent i dag.

Förändringen gäller generellt och inte enbart företag som drabbas direkt av utökade restriktioner.

Mer krisstöd till företag

Omställningsstödet infördes i juni 2020. Det är ett direktstöd baserat på omsättningstapp och stödet blir större ju mer omsättningen minskar.

Syftet är att företag ska kunna övervintra pandemin.

Villkoren har ändrats flera gånger, men nu krävs att företagen ska ha haft ett omsättningstapp på mer än 30 procent jämfört med för ett år sedan.

Stödet ges som en andel av företagets fasta kostnader. Ersättningsnivån föreslås höjas till 90 procent för perioden november 2020 till och med februari 2021. Tidigare var maxnivån 70 procent, förutom för mindre företag som kunde få 75 procent.

Omsättningsstödet fungerar på liknande vis och kan sökas av enskilda näringsidkare.

När det gäller ökningen av stödet för korttidsarbete föreslås att företagen under perioden januari till mars ska kunna minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, jämfört med maximalt 60 procent i dag.

Vid en korttidspermittering på 80 procent behåller den anställda 88 procent av den ordinarie lönen samtidigt som arbetsgivarens lönekostnad minskar med 72 procent. Staten står för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen.

Förändringen gäller generellt och inte enbart företag som drabbas direkt av utökade restriktioner.

Den totala kostnaden för korttidsarbete beräknas uppgå till 10,7 miljarder kronor 2021.

Källa: Regeringen

 

 

 

En kommentar

  1. Hans Odöö, Uppsalaguide.com: Omställningsstödet har varit bra för mitt guideföretag, så här långt… Men jag förstår inte logiken i att bara bedöma mitt behov av att täcka fasta kostnader månad för månad. De fasta kostnaderna har jag ju året om men mina inkomster kommer bara under turistsäsongen, från slutet av april till slutet av september. Ett normalt år använder jag överskottet från sommaren för att täcka de fasta kostnaderna under vintern. I år finns det ju inget överskott från sommaren att ta av och i och med att omställningsstödet jämför vintermånaderna förra året med vintermånaderna i år och jag i princip drog in 0 kr bägge perioderna så får jag inget omställningsstöd. Det är något i logiken som inte stämmer och jag blir kanske tvungen att ge upp ett företag som utvecklats bra de senaste åren. Kanske det är dags att regeringen låter oss företagare få sätta in en viss del av våra inkomster, obeskattade, på en "Corona-fond" hos SKV, så slipper vi stå med mössan i hand nästa gång en kris kommer! Skattesystemet uppmuntrar ju till att låta pengar jobba, inte ligga på hög, men just nu önskar jag att jag haft en liten hög att ta av istället för den utmärkta kapacitet jag skaffade mig för att ytterligare kunna marknadsföra och utveckla mitt företag inför den lovande sommaren 2020! Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.