Annons:

Annons:

Från 8 miljarder till noll – ”nattsvart” för besöksnäringen

I mars förra året bidrog utländska turister med 8 miljarder kronor till svenska ekonomin. Motsvarande siffra samma månad i år är nära noll, enligt Stockholms Handelskammare rapporterar SVT.

Det handlar om ännu mer förlorade pengar de kommande månaderna då det närmar sig högsäsong, enligt Stefan Westerberg, seniorekonom vid Stockholms Handelskammare.

Det är besöksnäringen som får ta den största smällen, framför allt hotell-, restaurang- och transportbranschen.

– Det är många företag kommer gå i konkurs om inte situationen vänder snart. Läget är totalt nattsvart. Det är mycket varsel och kommer bli ännu mer framöver. Besöksnäringen håller på att dö och det kommer ta lång tid för den att återhämta sig, säger Stefan Westerberg till SVT.

2 kommentarer

  1. John Doe: Miljörörelsen höll ju redan innan Coronaviruset att ta död på konferensnäringen. Visst, Sverige får inga turister men och andra sidan åker inte svenskar utomlands och spenderar sina pengar. Människor skiftar om sina konsumtionsvanor i och med en kris. Butiksdöden kommer gå snabbare, men Coronaviruset ändrar ju inte om själva företeelsen "butiksdöden". Skillnaden är att det går snabbare. Konferenser kommer komma tillbaka men inte i den tänkta omfattningen. Men det beror inte på Coronaviruset. Sen att det blir mindre konferenser sprider sig ner i näringskedjan som påverkar hotell och resturanger negativt. Men tänk det positiva - man allkokerar om resurser till miljörörelsen. Så de kan ännu mera propagera världens undergång och kan anställa sina kompisar. I och för sig är de kanske lite sura nu - världens undergång skulle inte vara Coronaviruset, det skulle vara klimatet som tog död på mänskligheten. Sen när Coronaviruset är över så måste miljörörelsen också åka på konferenser och äta snittar samt lyckönska varandra för att vara världens härskare och så tycker alla precis likadant som i en ekokammare.
  2. Ulrika Sundqvist: Min uppfattning är att vi ska göra som när någon hade vattkoppor när vi var små - gå och hälsa på (gäller inte gamla och andra högriskgrupper). Kan vi möta en influensa på 1-2 veckor så kan vi gå vidare sen. Att dra ut på detta gynnar ingen, varken de gamla i karantän eftersom de inte kan få besök på månader eller vår ekonomi. Vår hysteri håller på att bryta ner det generationer byggt upp.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.