Annons:

Annons:

Lokal smittspridning i Åre – nya fall kopplas till after ski

Åtta nya fall av covid-19 har bekräftats i Åre under det senaste dygnet och flera av dem har kopplingar till after ski. Det uppger regionens smittskyddsläkare Micael Widerström i ett pressmeddelande. Det tycks nu finnas en samhällsspridning i skidorten. – Efter rapporten i går om ett fall med koppling till after ski-besök i Åre har vi fått många rapporter från privatpersoner som nyligen varit i Åre och strax efteråt insjuknat med influensaliknande symtom, vilket ytterligare kan styrka att det föreligger en samhällsspridning lokalt, säger Widerström.

Han menar att gårdagens beslut att stänga ner hela after ski-verksamheten var ansvarsfullt.

Efter kritiken har afterski och nattklubbsverksamhet i Åre nu stängt, uppger Destination Åre för Expressen. Enligt vd:n Therese Sjölund gäller det såväl inomhus som utomhus.

– Vi har kontakt med alla företag och det är ju deras beslut och de informerade om de här besluten vid lunchtid i dag, säger hon till tidningen på lördagen.

Folkhälsomyndigheten avråder från resor till fjällen – men att stänga skidorter helt är inte nödvändigt, anser smittskyddsexperten Johan Giesecke.

– Det är bäst att följa deras råd, men som jag bedömer smittrisken är den minimal om man befinner sig i en egen stuga och åker skidor ute, säger han till TT.

Idag måndag ska Folkhälsomyndigheten träffa Region Jämtland Härjedalen och länsstyrelsen för att diskutera nya åtgärder på fjällorterna.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.