Annons:

Annons:

Publiktaket ligger fast – men undantag görs för restauranger

50-personersgränsen ligger fast som huvudregel men undantag görs för restauranger och kaféer från 8 oktober, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) på en pressträff. Artister kommer nu även att få spela på restauranger. – Vi kommer då till rätta med den ologiska regeln att om 200 personer sitter och äter i samma lokal och någon sedan börjat uppträda, så måste nästan alla lämna, säger Lind.

Regeringen öppnar också för glest sittande publik om 500 personer om smittläget tillåter det. Detta skulle i så fall börja gälla den 15 oktober.

– Vi kan inte ge några garantier, men vi ser att många sektorer vill ha besked om planen framåt, säger Mikael Damberg.

Senast i augusti skickade regeringen ut en promemoria på remiss med förslag för lättnader. Förslagen beskrevs då som ett första steg för att möjliggöra för fler evenemang där risken för smittspridning kan begränsas på ett betryggande sätt.

Bland annat ville regeringen lätta upp förbudet för mer än 50 personer för evenemang med sittplatser, framförallt inom kultur- och sportvärlden.

Folkhälsomyndigheten föreslog i sitt remissvar ett nytt tak på 500 personer och att avståndet mellan personerna ska vara en meter.

Polisen var i sitt remissvar kritisk till flera av regeringens förslag. Bland annat skrev myndigheten att man inte kommer att ha möjlighet att bedriva tillsyn av sammankomster och tillställningar.

En annan del av det förslag regeringen skickade ut i augusti var att restauranger och kaféer med artister som uppträder ska undantas från förbudet mot fler än 50 deltagare.

Polisen pekade i sitt remissvar på problem med att ändra reglerna för vissa tillställningar, men inte för andra. Att införa lättnader i förbudet mot fler än 50 personer för till exempel danstillställningar inne på restauranger men inte för till exempel motionslopp ute i skog riskerar att framstå som svårförståeligt, ansåg myndigheten.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.