Annons:

Resebranschen värst drabbad – åtta av tio permitterade

Bland resebyråer och researrangörer råder en permitteringsgrad på 83 procent i en undersökning som SRF nyligen låtit göra enligt ett pressmeddelande. Tillväxtverkets egna siffror pekar åt samma håll. Detta skall jämföras med genomsnittet i Sverige på 12 procent och en annan hårt drabbad bransch, hotell och restaurang, som har 42 procent av de anställda permitterade.

– Tillväxtverkets och våra siffror visar med all önskvärd tydlighet att resebranschen är värst drabbad, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF i ett pressmeddelande. Dessutom har drygt en tredjedel av de anställda inom resebyråer och arrangörer blivit uppsagda eller varslade. En bransch vi kan jämföra oss med, hotell och restaurang, har halva andelen permitterade jämfört med vår bransch.

SRF har till regeringen lämnat åtskilliga förslag för att rädda arbetstillfällen. Inga åtgärder från regeringen har ännu presenterats. Danmark och Norge, liksom flertalet andra länder i Europa, har redan implementerat olika former av stöd specifikt för resebranschen.

– Regeringen lät innan midsommar meddela att några åtgärder för att lösa resebranschen akuta situation inte var aktuella för tillfället. Senaste ändringsbudgeten togs veckan efter midsommar och nu är riksdagen på ledighet. Detta riskerar att arbetstillfällen flyttar inte bara till våra grannländer utan även till andra ställen i världen, fortsätter Didrik von Seth. Sverige kommer därmed att gå miste om tusentals arbetstillfällen.

Fakta – Permitteringsgrad per bransch*

Resebyrå och researrangör 83%
Hotell och restaurang 42%
Reklam och marknadsföringsbyråer 39%
Genomsnitt 12%


* SRF egna undersökning samt Tillväxtverket

13 kommentarer

  1. Vägs ände: Tänkte inte på de, säger MP och regeringen. Vi hoppas att resandet ska upphöra, i alla fall minska rejält när resebyråerna/arrangörerna går i konkurs. Kan det verkligen vara så att man kan boka resor med utländska företag?
  2. Lars: Viktigt att denna artikel också når andra medier såsom DN, Aftonbladet etc. För att väcka uppmärksamhet. Branschen behöver stöd för att inte fullständigt gå under.
  3. Johan Magnus Eriksson: En regering bestående av socialister och vänster- och miljöextremister, som har motarbetat flygbranschen sedan början, varför skulle de bry sig om arbetstillfällen i denna bransch inkluderat resebyråer. Människor i denna industri (världens största), utgör inget tydlig väljarstöd, utan nyanlända och andra utrikeskommande individer prioriteras pga. väljarstöd. Det denna svaga och ej handlingskraftiga regering glömmer är att det är det etniskt resande som för tillfället står för den första och största tillökningen av passagerare för utrikesflygen.
  4. Anonym: Jösses, här skyller folk på regeringen. Som faktiskt hjälper till att rädda reseföretagen med bland annat permitteringar. Boven är ju Corona!
  5. Dan Blomberg: Ja helt sanslöst hur resebranschen åkt på denna nit. Sammanställningen är bra sprängstoff att förmedla vidare till andra media. Själva tappade vi 97% Q2. Säkert inget unikt.Håller för övrigt med "anonym" här ovan.
  6. Erik: Fast man kan ju inte skapa arbetstillfällen som inte finns, om researrangörerna knappt har några kunder så spelar det ju ingen roll hur mkt stöd de får. Ska de ha stöd för att sitta och rulla tummarna tills det vänder?. Didrik behöver tänka igenom sina förslag lite bättre än att bara säga sånt som låter bra i hans huvud
  7. Vägs ände: Ja, det är faktiskt så som Erik säger att man inte kan ge ekonomiskt stöd till en bransch som kommer att dö. Det passar ju ihop med MP.
  8. Anders: Det är intressant hur resten av EU och även Norge har en helt annan syn på resebranschen och har genomfört i princip det stöd till resebranschen som SRF efterfrågar i Sverige. Jag gissar att regeringens ganska tydliga försök att ta "gratischansen" att försvåra för svenskar att kunna resa i framtiden kommer att kosta i nästa val. De flesta svenska vill resa. Inte minst de som migrerat hit och har sina släktingar någon annanstans i världen. Det är också intressant att iaktta hur personer som knappast arbetar i reseindustrin engagerar sig i att sprida MP/vänster-synen på resande i en ren branschtidning genom att publicera det ena efter det andra resebranschfientliga inlägget. Avlönade av eller premierade av sina parti- eller andra organisationer, kanske? Ja, det är viktigt att skillnaden mellan vår regerings hantering av detta och resten av världens lyfts fram även i annan media än i vår branschtidning.
  9. Anonym: Som vanligt fokuseras det på flygresor i detta forum när regeringen kommer på tal. I spåren av klimatdebatten är det kanske inte så konstigt, men varför dra alla över samma kam. Inom turistbussegmentet som är ett avsevärt miljövänligare har man inte heller sett några speciella stödåtgärder från regeringshåll. Om det fanns en plan att ställa om mot mer miljövänligt resande hade detta varit välkommet nu.
  10. Leo: Inte någonstans nämns vilka stödåtgärder de vill ha? Hur länge? Till vilken nytta?. Vad mer skulle staten kunna göra än det som redan gjorts med korttidspermitteringar osv. Det går ju inte att pumpa in pengar till alla bolag i resebranschen och hoppas att det vänder snart. Det är en skitjobbig situation, men man kan orimligen begära att staten ska lösa den för alla. Om folk inte vill resa. Ska staten tvinga folk att börja boka resor eller?
  11. Per: Det är nu mycket hög tid att diskutera framtiden och den begränsning som Paketreselagen kommer att vara i sin nuvarande helt verklighetsfrämmande utformning. Banker, kreditinstitut och andra garantiställare har redan dragit åt svångremmen och flera researrangörer kommer med sina nya ekonomier inte att hitta garantiställare för att kunna starta upp sina verksamheter igen. Skall researrangörer kunna komma tillbaka med sin verksamhet så behövs inte bara ett vaccin utan en total översyn över den ej verklighetsanpassade Paketreselagen.
  12. Jojje: Varför är det först nu, när Paketreselagen prövats till sitt yttersta som man får upp ögonen för att den har brister och inte är anpassad för extraordinära situationer?. SRF's Didrik har ju varit flitig kritiker av den. Fast det är SRF som inte gjort några försök för att ändra på den när omständigheterna var normala, utan använder nu pandemin för att försöka visa sig stora och starka genom att kritisera paketreselagen i sin nuvarande form
  13. Tidigare branschanställd: Korttidspermitteringar och nästan full lön för minimal arbetsinsats för det inte finns jobb att göra i branschen just nu, vad mer måste reseföretagen få? De som blivit uppsagda då med 0 inkomster ännu efter 4 månader och oförlåtligt långa behandlingstider för understöd är de som skall få hjälp!
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024