Annons:

Annons:

SRF: ”Regeringens åtgärd för resebranschen straffar de företag som gjort rätt för sig”

Regeringen har idag lagt fram sitt förslag till ändringsbudget med ett antal generella stöd till företag. Där presenteras även ett stöd i form av lån till arrangörer som inte fått återbetalt av leverantörer och ännu inte betalt tillbaka för paketresor som ställts in på grund av regeringens reseavrådan, enligt ett pressmeddelande från SRF.

– Det är positivt att regeringen nu presenterar ett riktat stöd till researrangörer, men det är väldigt sent och slår väldigt fel. SRF uppmanade regeringen redan i mars att komma med stödåtgärder så att arrangörerna skulle kunna betala tillbaka, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF i ett pressmeddelande.

I regeringens förslag till ändringsbudget föreslås att enbart arrangörer som ännu inte betalt tillbaka till resenärerna skall få möjlighet till att låna pengar. De arrangörer som genom att ta andra dyrare lån redan betalt tillbaka, kommer inte att få möjlighet att dra nytta av detta stöd.

– Att det gått mer än 10 månader innan regeringen kunnat presentera en åtgärd innebär att många arrangörer under tiden tvingats ta andra typer av lån till sämre villkor än det som regeringen avser erbjuda.  Att dessa nu diskrimineras riskerar att snedvrida konkurrensen och sända helt fel signaler. De som gör rätt för sig får inte ta del av det statliga lånet medan de som dröjer med återbetalningarna får låna, säger Didrik von Seth i ett pressmeddelande.

Det är ännu oklart hur ansökningarna om lån skall administreras och när pengar kan betalas ut.

– Det generella omställningsstödet riktar sig till företag som har tappat 30 procent eller mer. Resebranschen har tappat mer än 90 procent. Det borde vara uppenbart för var och en att resebranschen är i behov av stöd som är bättre utformade än förslaget som ligger nu, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF i ett pressmeddelande.

8 kommentarer

  1. Micke: SRF har drivit i 6 månader den 6 miljarder fonden som skulle betalas tillbaka i form av skatt på paketresor. EU kommissionen skulle aldrig har godkänt fonden. Lån kunde ha varat på plats mycket tidigare om SRF hade drivit en sådan redan i mars.
  2. Gurkan: Dags för Didrik att bytas ut. Mycket snack lite verkstad.
  3. Katarina: Fantastiskt vilken höjd på kommentarer... @Micke: Fond finns i andra EU länder och är redan godkända av EU som dessutom rekommenderat medlemsländer att införa det för att säkerställa branschen. @Gurkan: Du verkar inte veta något, bästa man på posten.
  4. Marianne: Resebranschen behöver riktade stöd ej lån och regeringen måste ta ansvar för att de stöd som redan utlovats betalas ut. Hanteringstiderna är oacceptabla i en kris som denna. Ett lån i osäkra tider till en bransch med låga marginaler som skall återbetalas i åratal är endast till för kunderna - det är det enda de kommit med till branschen på 10 månader !
  5. Anonym: @Katarina: Ja det finns fonder i andra länder men att vi skulle fått en upprättad retroaktivt efter krisen har hela tiden varit en utopi... varför det varit ett tidsslöseri fr SRF. Kaniner bedöma Didriks kompetens men hela organisationen allt fr de anställda till, kommunikation och grafisk profil känns enormt ”mossig” dags för en föryngring.
  6. Krister: @Anonym: EU har gjort sin rekommendation efter covidutbrottet då det ansetts hållbart. Sen verkar det inte finnas någon politisk vilja alls i Sverige att rädda en bransch som tappat 98 procent under pandemin, då är alla stödåtgärder utopi. Att det skulle varit tidsslöseri håller jag inte med om alls, ska de inte göra något? Sedan håller jag med om att den grafiska profilen behöver uppdateras, men det kanske inte är prio ett i den situation branschen befinner sig i nu, det skulle kanske vara ett tidsslöseri...
  7. Tobbe Nilsson: En fråga till Didrik, @Marianne mfl här. Alla de pengar som resebolagen och restaurangägarna tjänat i lön och i aktieutdelning under de senaste 10 åren och som borde ha "lagts i lador för dåliga tider", var har de tagit vägen. Har följt och kolla tupp en del ägare av restauranger och resebolag, de är inga fattiglappar utan har köpt på sig dyra villor och lägenheter, äger flera bilar osv. Vilket normal anställd har de levnadsvanorna? Deras anställda är snarare underbetalda med låg lön och så räknas "dricksen" in som lön på många ställen. NEJ - låt "ägarna" sälja lita av sitt "överflöd" och ta ut sina pengar från sina konton och lägg dem där de hör hemma, dvs i bolagen
  8. AndreasKö: Tydligt att Tobbe/ Micke / Gurkan m.fl. har andra agendor än branschens bästa. Didrik har gett medial röst åt Resebyråer och Arrangörer som väldigt få tidigare klarat inom SRF- m.a.o. en bedrift. SAS och andra har fått miljardstöd - "AGENTER" ses icke som samhällsbärare och bl.a. därför har SRF slagits mot väderkvarnar. Didrik har trots detta gjort det, och gjort det så gått det bara går. "Gurkan" om du har synpunkter med substans och inte bara urvattnade påhopp, så har SRF snart årsmöte- gå dit ställ dig upp och motivera dina synpunkter. Didrik - det finns ett jobb på SAS som blir ledig i juli skulle majoriteten av årsmötesdeltagarna och styrelsen mot förmodan finna något annat än vatten i Gurkans påståenden.
STRICCT TRAVEL expanderar!
Sista ansökningsdag:
8 oktober 2021
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.