Annons:

Annons:

Regeringen miljonsatsar på turism

Den svaga kronan och klimatdebatten är guld för besöksnäringen – men mycket potential är fortfarande outnyttjad. Det menar regeringen, som nu satsar 10 miljoner kronor och tar fram en ny nationell strategi för att då fart på branschen. – Besöksnäringen behöver växa ännu mer, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Svenska Dagbladet.

För att möta utmaningarna med en spridande automatisering och digitalisering vill svenska regeringen hårdsatsa mot den svenska besöksnäringen. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till SvD, som menar att en satsning är nödvändig för att skapa tillväxt och jobb i landsbygden.

Hur mycket pengar regeringens satsning på besöksnäringen i slutändan kommer kosta – när den nationella strategin står färdig – vågar varken Baylan eller Nilsson i nuläget svara på.

– Det är det vi ska komma fram till nu. Vi sätter igång med arbetet för att plocka fram strategin direkt, säger Baylan.

2 kommentarer

  1. OP: För lite och för sent! Lär av Norge hur man ökar incoming-turismen!
  2. Anonym: Men det finns också så mycket som skulle gå att göra utan att det kostar så mycket. Det som saknas är en offensiv inställning till turism och intresse för förändringsarbete i form av ständigt förbättringsarbete. Jag är själv aktiv i Lunds turistförening som driver Lunds ideella turistinformation Destination Lund med bl.a. Facebooksidan SvenskaDestinationLund. Vi startade pga att Lunds kommun och besöksnäringen i Lund schabblar bort en potential på 10 miljarder i turismintäkter som kommunen kunde haft. Jag har ett konkret exempel som jag brukar använda för att exemplifiera jur enkel det skulle kunna vara. Vi från Lunds turistförening har under ett par år velat att det ska sättas upp ett enkelt anslag i Lunds domkyrka, Sveriges mest besökta kyrka, om att det finns ett domkyrkomuseum också, i Historiska Museet. Men domkyrkans huvudman domkyrkoförsamlingen och Historiska Museets huvudman Lunds universitet gör inte det och kommunens turismchef reagerat inte heller . Nyligen förlorade Historiska Museet 800 000 i minskat anslag men om 100 000 av de 700 000 domkyrkobesökarna varje år skulle besöka domkyrkomuseet också så skulle de få fem miljoner i intäkter. Det skulle kanske bli ännu mer. Så enkla saker för att öka turismen får inte förbli ogjorda! Vad ska vi göra?