Annons:

Regeringen säger ja till vinter-OS 2026

Den sista pusselbiten för en svensk OS-ansökan 2026 föll på plats i dag. Regeringen går in med en säkerhetsgaranti och stöttar OS-ansökan. Sveriges OS-kommitté med Stockholm som huvudort fick i dag det efterlängtade beskedet kring säkerhetsgarantien, uppger SVT. – Det kan bli ett lyft för hela Idrotts-Sverige, därför är det kul att kunna ge det här beskedet, säger idrottsminister Amanda Lind till TV4.

– Det var ett mycket väntat besked. Det sista hindret för en OS-ansökan för Sverige och Stockholm, det mest utspridda OS någonsin, är nu undanröjt, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att OS-frågan måste beredas väldigt noggrant ”så att vi inte utsätter oss för några onödiga risker såväl ekonomiskt som säkerhetsmässigt”.

Trots att beslutet från regeringen dragit ut lite på tiden har Richard Brisius hela tiden känt regeringens stöd. Nu när det också är uttalat tror han det stärker den svenska kampanjen ytterligare:

– Det är viktigt och stärkande med det uttalade stödet från regeringen. Drömmen om ett vinter-OS och Paralympics i Sverige lever i högsta grad. Det är en dröm som, om den förverkligas, jag hoppas kan bidra med något positivt till väldigt många i Sverige.

Enligt TV4 kommer OS-projektet ha en budget på 13 miljarder kronor, Sveriges olympiska kommitté säger att det inte kommer att belasta skattebetalarna.

IOK-omröstningen där Stockholm med tillhörande arrangörsorter som Falun och Åre kommer att få sällskap av rodel och skelelton i Segulda, Lettland, ställs mot italienska Cortina d’Ampezzo i juni.

På fredag den 12 april måste Sveriges olympiska kommitté lämna in den definitiva OS-ansökan.

Internationella olympiska kommitté ska ta det slutgiltiga beslutet den 24 juni.

För att kunna gå hela vägen och även vinna omröstningen den 24 juni i Lausanne behövs allt stöd idrottssverige kan uppbåda. Och ett folkligt stöd.

– Vi har hela tiden sagt att politiken måste gå först och nu har ett beslut också kommit. Av erfarenhet vet vi att det krävs ett nära samarbete mellan de städer där tävlingarna hålls och idrotten – med statens stöd – för att idrottsevenemang i den här storleken ska bli så lyckosamma som alla parter vill och som hela landet kan känna stolthet över, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Kommentarer är stängda.