Annons:

Utrikesministern: Inget fritt utlandsresande i sommar

Utlandsresandet kommer inte att kunna bli som vanligt i sommar. UD:s generella avrådan gäller till den 15 juni, men inte ens om den hävs kommer det att öppnas upp helt.

”Man kommer inte kunna resa fritt efter den 15 juni”, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT.

Sedan mitten av mars gäller en total avrådan från utlandsresor. Beslutet har förlängts en gång, och enligt utrikesminister Ann Linde kommer ett nytt beslut fattas inom ett par veckor. Men även om den generella avrådan hävs, kommer inget att vara som vanligt i sommar, säger hon.

”Vi vet inte om det kommer i gång. Vi måste följa det noga innan vi kan fatta beslut. Det kommer definitivt inte vara fritt efter den 15 juni, men exakt hur det blir måste vi återkomma till.”

Beslutet beror dels på om länder öppnar sina gränser och om flygtrafiken kommer i gång igen.

”Eftersom vi vet vilket otroligt svårt läge det varit för svenskar att ta sig hem vill vi inte utsätta folk för det nu. Plus att det fortfarande är mycket utegångsförbud och stängda gränser”, säger Ann Linde.

Under de senaste månaderna har utrikesdepartementet hjälpt omkring 7.000 svenskar att ta sig tillbaka till Sverige. Under kommande vecka hoppas man kunna ta hem de sista.

”Nu har vi bara Gambia kvar av alla dessa länder i hela världen där det fortfarande finns svenskar som inte kan ta sig hem kommersiellt.”

Enligt Linde har arbetet med att ta hem svenskar varit ett svårt logistiskt arbete. Som mest har över 90 medarbetare arbetat med coronarelaterade frågor och försökt pussla hit och dit för att få fram olika tillstånd.

”Jag vet inte hur många ministrar jag pratat med själv för att till exempel få tillstånd för personer att få åka till flygplatser under ett utegångsförbud.”

Ett beslut om att antingen häva den generella reseavrådan eller förlänga den kommer att komma ”i god tid före den 15 juni”. Ann Linde säger själv att man inte ska räkna med att det direkt blir som förut.

”Jag skulle inte boka en utlandsresa.”

8 kommentarer

  1. Nisse: Det är ju påtagligt hur lite de verkar prata med branschen på UD. Det är klart att de fick problem att ta hem människor när de gjorde tvärt om som våra grannländer, och bad alla medborgare ta sig hem till Sverige. Där fångades en mängd människor när flygen ställdes in och medan våra grannar tog sig hem. Nu vill de inte utsätta människor för samma sak... Baserade på ett litet genomtänkt beslut som de själva är ansvariga för. Kanske en sak för SRF att upprätta en dialog med UD med, och ha med människor från flygbolag, arrangörssidan i någon rådgivande grupp tillsammans med UD.... så man om inte annat får rätt på logistiken när man fattar beslut.
  2. Stickan: UD hade inte koll alls på situationen när viruset spred sig över världen. Otroligt dåligt hanterat och koordinerat med branschen. Det var först när SRF bad!!! UD utfärda en reseavrådan som så skedde. Större handlingsförlamning får man leta efter och Ann Linde gjorde inte ett dugg i denna situation. Att Ann Linde avgår tycker jag är en självklarhet, en sådan flathet och handlingsförlamning får man inte ha, precis som Sossarnas agerande under Tsunamin. När det inte finns en avrådan finns inte några försäkringar som täcker kostnaderna. När det inte finns en avrådan fortsätter folk resa, trots att man inte borde gjort det. På UD sa man att man måste ha ett eget ansvar - javisst - men varför avrådde man inte? Viggo, snälla ställ de frågorna till Ann Linde, vore mycket intressant att få svaret. När man sedan går ut med gråzoner och säger "jag skulle inte boka en utlandsresa", vad får det för effekt på resebranschen? Antingen är man tyst - eller så kommer man ut med en konkret reseavrådan. Punkt!
  3. Micke: Jag håller helt med Sticka i hans resonemang. Vi som bokat sommarens utlandsresa redan i vintras kommer att förlora väldigt mycket pengar om inte UD förlänger avrådan. Om inte UD förlänger, så kommer folk att resa för dom vill inte förlora dom tusentals kronor som redan är inbetalda för sommarens utlandsresa. Jag tycker att pengarna ska betalas tillbaka till dom kunder som väljer att inte resa utomlands i sommar med eller utan UDs avrådan!
  4. Vera: Håller helt med Niss e:-Stickan-Micke. UD värkar inte ha någon koll på restruktioner i övriga Europeiska länder.,för shilnad fron vara grannländer. Se som Ann Linde hade uttalat sig angående utlandsresor ,får hon gärna stana hemma i Sverige ,men låt oss, som har sedan längre köpta flygbiljeter utnitja dem ,då det värkar som, att vi får endå inte pengarna tillbaka. Even jag tycker att UD är själva ansvariga för sina dåliga beslut ,då dem hade ingen koll på situationen när viruset hade börjat sprida sig. Ud värkar inte nu heller ha någon koll på,vilka länder har minst smitade ,ock vilka åtgerder hade dem tagit ,för att kunna möta turister. Det fins mycket förbereda länder , som exempelvis Danmark Cyper Kroacien m.m.som detaljerat beskriver hur dem är förberäda. Det är bara för UD ,och Ann Linde att forska och lesa litte. Så sliper vi känna oss som fångar här i Sverige.
  5. Håkan: Är Ann Linde Social demokrat eller Miljöpartist? Det är obegripligt hur en ledare som ska styra vårt land kan uttala sig så korkat! "Jag skulle inte boka en resa"! Kan man stämma henne för förtal? Hon gör inget för att underlätta eller support resebranschen. Detta efter deras släta, ointresserade och oansvariga agerande under hela denna resans gång! Turismen är världens näst största industri efter nummer ett som är den med droger, vapen och sexhandel. Man borde för länge sedan gått in och stöttat de svenska researrangörerna så man kan lösa de problem som ligger med bl a kunder som ej fått tillbaka sina pengar för avbokade resor. Detta eftersom många researrangörer har pengarna hos flygbolag och hotell ute i världen. Man kunde lagt upp fördelaktiga stödlån som ska betalas tillbaka när rese arrangörerna sedan fått tillbaka pengarna från hotell o flyg. Kunderna ska inte behöva vänta på pengarna eftersom det dessutom är enligt paket reselagen sagt att avbokade resor ska återbetalas inom 14 dagar. Detta skulle vara enkelt för regeringen att lägga upp en sådan plan.
  6. Christer: Vad jag reagerat på att vår utrikesminister slår sig och ud för bröstet och säger att dom jobbar dyngnet runt för stt få hem svenskar från utlandet är ett skämt var själv i bangkok var där långt före avrådan men anmält mig till ambasaden och fick ett mail att åka hem skickade ett mail till ambasaden fick ett svar inte vårat problem att hjälpa till skikade ett mail till finska ambasaden och frågade eftersom man inte kunde få kontakt med flygbolaget flyger med finair fick svar direkt att be någon i sverge ringa det telnummer jag fick av dom min dotter ringde väntade länge i telefon men när hon fick svar om jag kunde åka om 2 dagar fixar dom biljett så skall det fungera seda blir man lite beklämd att höra att från marocko tunisien och itan ordnadeud hem transport så dom ser skilnad på folk mitt förslag lägg ner ambasaderna och givetvis bör utriketsministern avgå
  7. Claesgilered@gmail.com: Vi som redan bokat sommarresan till Medelhavet reser givetvis, då det är mindre farligt där, läs:Grekland, än i det alltmer farliga Sverige.
  8. Vera: Profesor Bo Rothestain sägär själv att just nu är Sverige ,det farligaste landet att bo i. Det ser vi resenerer ochså ,ifron dagliga sifror fron folkhälsomyndigheten . Det värkar att enbart Ann Linde kann inte begripa detta. Resor inom Evropa borde va tillåtna.Det är even flera flygbolag som öpnar ,för bokningar ,och många har sedan tidigare flygbiljeter. Det är inte farlig alls att resa inom Europa ,som har vell utarbetade restriktioner ,jämfört med Sverige ,der dem flesta respekterar inte ens avstånd. Så varför ska vi då inte resa till Europa ,der det är mindre risk att bli smitad .en här hemma i Sverige ,enlig många ulika profesorer inom forskning. Till Gambija ska man sanerligen ,kanshe inte tillåta resor. ,men apsolut inon europa. Ann Linde får gärna stana hemma .Men som sagt, dem flesta är medvetna om ,att just nu är Sverige det farligaste land att bo i.