Annons:

Annons:

Fredagskrönika: Ljus och mörker i tunneln

Det är ljus i tunneln i reseindustrin. Jag har intervjuat Petter Stordalen på At Six i veckan. Det är alltid en sorts uppåttjack att prata med reseindustrins största kändis. Jag håller inte med om allt, men det hade väl varit för tråkigt om så var fallet. 

Det blir alltid bra citat och spännande insikter när man lyssnar på Stordalen.

Förutsatt att vaccinet funkar så tror både han och jag på en vändning till påsk. Och ja, sen en magisk sommar 2021.

Det kan alltså bli en våröl i solen med vänner och vänners vänner. Åh vad jag längtar dit.

En av mina gamla husgudar är Malcolm Gladwell, jag har läst de flesta av hans böcker. Precis som alla andra framgångsrika författare så har Malcolm en idé som han repeterar i samtliga böcker med vissa variation. Den kan enkelt sammanfattas med att det finns två sorters människor. De som helst umgås med sina grannar och de som inte gör det. De senare är nyfikna människor som väljer en stambar som ligger en bit från bostaden för att på vägen dit och hem så händer det något oväntat. Väl framme på sitt favorithak som allra helst ska ligga på en bakgata så att inte vem som helst hittar dit träffar man alltid människor från andra sidan jordklotet som har läst om baren. Detta är mitt syre och det innebär att i dessa tider har jag en slags andnöd.

Att inte få träffa sällskap större än familjen och de närmaste vännerna är… ja det är tråkigt. Men vi hoppas på vaccinet. Och vi hoppas att våra regioner klarar denna utmaning bättre än testningen.

De som helst umgås med sina grannar har sin bästa tid just nu i corona. Det är inget fel på dessa människor, men de driver inte världen framåt. Så är det bara.

Min intervju med Petter kommer i början på nästa vecka. 

***

Andra tecken på att det är ljus i tunneln är att fler och fler hör av sig och vill bli intervjuade. Det gillar jag. Har du tips på någon i reseindustrin som bör intervjuas eller vill berätta något själv om Travel News bevakningsområde.

Mejla mig.

***

Men att vi fortfarande är i en tunnel bekräftades också i veckan när SAS kvartalsrapport presenterades i torsdag. Att ett bolag kan göra tio miljarder i förlust och fortfarande ha tänt i butiken är overkligt. SAS har ända sedan grundandet 1946 varit katten med nio liv. 

Jag är övertygad om att bolaget kommer att flyga igenom även denna storm. Har man två stater som föräldrar så kan man göra nästan vad som helst och överleva.

Vi på Travel News fick många sura kommentarer när vi skrev om SAS höjda priser i kölvattnet av Norwegians nedrullning. I kvartalsrapporten bekräftades vår tes. Den enda gröna stapeln var Passenger yield, en ökning på 372 miljoner. I klartext att man höjt priserna där man har monopol. Jag tar detta som ett belägg för att vi trots allt har lite koll. 

***

En stor elogé till Didrik von Seth på SRF som kämpat för statlig hjälp till reseindustrin. Dagens förslag är ganska obegripligt, men det är ett steg i rätt riktning. Jag förstår inte varför svenska staten måste dra benen efter sig när andra länder verkar trivas bäst i startblocket. England är snabba med vaccination och Belgien betalar ut stöd efter tre dagar. I Sverige tar det sista minst tre månader och ja, vaccinationen kunde också gå snabbare.

Men vi får väl se.

Det tog inte många veckor att vaccinera sex miljoner människor i Sverige mot svininfluensan. Jag säger inte att allt blev perfekt, men det gick att nå ut till väldigt många väldigt snabbt. Som sagt. Det finns ljus i den mörka tunneln.

***

Ha nu en skön helg så hörs vi igen nästa vecka.

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.