Annons:

Annons:

All time high på Travel News och en gratis lunch i Helsingborg

Vi börjar med den för mig roligaste nyheten. I veckan har Travel News nått en magisk KPI. Vi är över 75 000 unika läsare i månaden. Det är all time high någonsin och förstås superkul att ha er läsares förtroende. Varje dag går jag in på Google Analytics och försöker förstå vad människor vill läsa och se hur frukterna av mitt arbete växer eller ibland inte växer alls.

Min strategi är enkel, jag är för kvantitet framför kvalitet. Det finns tyvärr ingen annan väg. Om jag skulle väga varje ord jag skriver på guldvåg skulle det inte bli mycket att läsa.

Jag tror på att vara snabb på bollen och trycka iväg så många skott mot målet som möjligt. Allt kan inte gå in, men några gånger i veckan händer det att jag skapar en klickraket.

I veckan har förstås Norwegians åsikter om kabinpersonalens kläder och smink varit ett sånt ämne. På det hela taget är allt som har med flygplan att göra ett viktigt ämne i reseindustrin. Men mitt mål är att varje vecka skriva om det mesta som händer i reseindustrin och sen när vi närmar oss slutet av veckan skriva en personlig reflektion här.

***

Nu är det påsk och då kommer fredagskrönikan redan på torsdag. I morgon är en röd dag och då tänker jag på Jesus. Hans irrfärder i Palestina var ganska blygsamma med dagens mått mätt, men då för 2000 år sedan var Jesus en berest man när han blev uppspikad på korset. Tyvärr tyder det mesta på att Jesus var analfabet och följaktligen blev det andra som skrev ner hans odyssé. Det började ske femtio år senare. Trosbekännelsen som vi känner den idag kom 390 år efter Jesus. Följaktligen är Bibeln en ganska förvirrad bok. Jag menar, nu ska jag sammanfatta min vecka och jag är själv oklar över vad som faktiskt hänt, trots att det bara gått några dagar.

***

I måndags var jag i alla fall i Helsingborg och träffade Kjell Jakobsson. Han är vd på Room Republic som driver två hotell i Helsingborg, ett i Hässleholm och två i Palma på Mallorca. Vi åt lunch på Venti i The Vault Hotel som precis som Bank Hotel i Stockholm ligger i ett gammal bankpalats mitt i stan. Kjell berättade om sin resa från Fritidsresor via Reso, Scandic och Clarion till det som i dag är en liten familjeägd hotellkoncern.  Idag driver man fem hotell och målet är att om några år ha tio. Hotellen ska vara personliga och helst ska varje rum vara unikt. De rum jag såg på The Vault var riktigt coola utan att slå knut på sig själva.

Just nu bygger både Scandic och Clarion två nya stora hotell i Helsingborgs hamn och nästa år växer kapaciteten med 30 procent. Detta sker samtidigt som ett av regionens stora företag IKEA inte bokar lika många rum. En trolig spaning är att RevPar kommer att gå ner nästa år.

Men Kjell verkade inte allt för orolig. “Vi måste hitta nya gäster, men det kommer att lösa sig.” Ett balsam i systemet blir den nya kongressanläggningen som kommer att ha plats för 1200 personer. Helsingborg är en ganska liten stad (130 000 invånare) så du går över allt i stadskärnan som har en dramatisk utsikt över sundet och Helsingör. Det var sonen Rasmus som tyckte att pappa Kjell och mamma Agneta skulle skapa en koncern. Målet är att ha kul och förstås tjäna pengar. Helst i samarbete med fastighetsägarna som också måste vara beredda att satsa för att det ska hända något.

En av de sakerna som jag uppskattar med reseindustrin är att även mindre aktörer som Room Republic kan samexistera med stora elefanter som Scandic och Choice. I valet mellan att bo på ett kedjehotell och på ett hotell där ägarna äter mat på samma krog som gästerna väljer jag förstås det senare. När jag och Kjell åt lunch på The Vault kom hovmästaren fram och förklarade att vi fick ta kaffet i lobbyn för nu var det nio kvinnor på väg in som skulle sitta vid vårt bord. Betalande gäster har alltid rätt till sittplats framför snyltare som jag. Tack för lunchen Kjell.

I veckan blev min profetia från förra veckans krönika snabbt bönhörd. Ving hakade på TUI och lovar att också klimatkompensera sina kunders resor. Thomas Cook Norden tar i från tårna och lovar att klimatkompensera SAMTLIGA resor. Bra jobbat. Som jag skrev förra veckan kommer detta att bli en hygienfaktor.

***

Denna vecka har min mejlbox fyllts av pressmeddelande som berättar att nu pyntar hotellen utan fjädrar för att skona gässen i USA. Bra, men ingen stor nyhet tycker jag.

***

Naturskyddsföreningen var snabba att berätta att klimatkompensation av flygresor räcker inte. Vi måste flyga mindre. Jag undrar varför liknade krav inte ställs på energibranschen. Sänk värmen i våra hus. Och på fastighetsbranschen. Använd mindre cement. Bygg tunnare hus. Jag tror på att minska utsläppen, inte flyga mindre. Inte kallare temperatur inne. Och inte klenare hus.

Omställningen till en Co2-neutral värld kommer inte att gå snabbt. Men vi kommer klara det. På samma sätt som vi klarade istiden när den var här och digerdöden när den var här. Att diktatur inte är lösningen på alla problem kan ni läsa här i Ola Wongs lysande artikel om Kina.

***

Och med dessa rade tar vi påsklov och hörs åter på tisdag.

 

4 kommentarer

  1. Martin: Snabbhet är också kvalitet 👍🏽 Svara
    • Redaktionen: Håller med. Största tidsbesparing i Sverige är när vi fick tåg. Att resa från Malmö till Sthlm tog en vecka med häst och vagn och ett dygn med tåg. Reseindustrin är motorn i Sverige. Svara
  2. Gloria: Älskar dina anföranden, kul läsning och dessutom bra avslut där med Ola Wangs artikel! Ska delas! Svara
    • Redaktionen: Tack! Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.