Annons:

Därefter reser jag. Bland annat till Almedalen och Österlen

Lobbyn, med entré från Hötorget.

Hotellobbyn. Finns det en bättre plats att bli rånad på? Troligen inte. Problemet är att du inte märker detta förrän nästa gång du öppnar din dator och nås av budskapet att innehållet i din burk har blivit kapat och först när du betalar 300 dollar eller mer får du tillgång till ditt kundregister eller bokföring. 100 000 dollar är en vanlig lösensumma.

Det kallas cyber hacking och är världens just nu mest lönsamma kriminella verksamhet. Blott 10 procent av kapningarna går att lösa på egen hand. I 90 procent av fallen måste du betala eller helt enkelt acceptera att din kapade information är borta för alltid. Och även om du betalar finns det inga garantier att din dator eller telefon fungerar som den gjorde tidigare eftersom cyber-tjuvar inte blir rika på etik.

I första hand riktar tjuvarna in sig på Bitcoin miners och Bitcoin plånböcker. Men även affärsmän, sjukhus och skolor drabbas. Självfallet vill tjuvarna ha betalt i kryptovaluta. De jagas av polis och säkerhetsbolag, men kommer ofta undan.

Cyber-tjuvarna älskar människor som är på resa och kopplar upp sig mot hotspots de inte brukar hänga på. En stressad turist märker inte att wifi-systemet på hens hotell blott är en kopia och egentligen har bas i ett främmande land. Befinner vi oss i Europa kommer tjuvarna ofta från Ryssland, Ukraina och Kina. Detta fick jag lära mig när jag pratade med Bogdan på datasäkerhetsföretaget Bitdefender i veckan. Ju längre avstånd mellan tjuv och offer desto bättre för tjuven. Den senare är ofta rädd att agera i sitt eget land eftersom där är risken som störst att bli upptäckt. Bodgans rekommendation var att skaffa ett VPN-konto och att logga in över detta. Tjuvmodemet eller servern ryms ofta i en liten väska. Be gärna hotellpersonalen att fråga var deras server sitter. Kommer din wifi-signal från ett annat hörn är läge att stänga av datorn snabbare än kvickt. Back up är också en bra grej.

Men vem är jag att rekommendera någon att göra detta när jag skriver denna text via Snälltågets wifi.

Tror jag…

***

När du läser detta sitter jag troligen  på fartyget jag menar förstås färjan till Almedalen. Min lådcykel är ombord. Det är debut i Almedalen för Travel News, men jag personligen kom till politikerveckan på Gotland första gången för mer än femton år sedan. Då kom i egenskap av chefredaktör på Resumé. Jag flög in direkt från reklam-VM i Cannes och såg en oplöjd åker. Nästa år kom vi tillbaka med en nystartad daglig tidning och ett ambitiöst seminarieprogram. Då trodde vi att fler än 1000 debatter och seminarier finns det inte utrymme för. Nu vet vi att mångdubbelt får plats och i år väntas över 50 000 personer delta under veckan.

Alla älskar detta utom vår statsminister Stefan Löfven. Plus alla som aldrig någonsin varit på plats. Det roliga med Almedalen är att kaos råder. Alla tävlar med alla om uppmärksamheten. Det är så lätt att drunkna. Men å andra sidan är densiteten högre här än någon annanstans i Sverige.

För mig blir det alltså första året i Almedalen som chefredaktör på Travel News. Vad jag förstår är alla större flygbolag i Norden på plats. Och Swedavias område Gate Almedalen är navet. Den största förändringen under mina år är att förr fanns det ett nav under politikerveckan. Nu finns det ett för varje gren i det offentliga Sverige. Bönderna har ett. Och startup-världen ett annat. Facket har sitt hörn.

Mitt mål är att hänga så mycket som möjligt i reseindustrins träd. Är du på plats och vill ta en kaffe med mig? Mejla.

Förr eller senare slutar det med att jag skriver en artikel eller notis. Jag tycker att branschens viktigaste fråga är flygskatten. Jag tycker att pengarna ska kopplas till miljön eller så ska skatten avskaffas. Jag tror inte att rekrytering kommer att bli ett så stort problem som hotellbranschen vill göra gällande. Många av de arbeten som i dag är svåra att hitta personal till kommer inom kort att utföras av datorer. Städning, kockar, receptionister är inga framtidsjobb. Däremot tycker jag att tillväxtmålen för besöksnäringen är alldeles för klena. Var finns politikern som lovar att fördubbla antalet turister till Sverige inom tio år? Portugal gjorde detta och räddade landet från ekonomisk kollaps. Sverige är inte i närheten av något haveri. Men visst vore det bra om fler turister kom hit och spenderade pengar. Travel News är på plats fram till onsdag och det kommer att produceras ett antal artiklar fram till dess.

***

NineTowers
Foto: Gerry Johansson

I söndags var jag med på Kivik Art Centers vernissage med konstnären Sol LeVitt. Den amerikanska konstnärens skulptur Nine Towers står nu på en åker och blickar ut över Hanöbukten. Det är en svindlande vacker utsikt över östra Skånes kust upp mot Listerlandet. Det var en gudomligt vacker dag med höga tunna moln, en sval bris smekte in från Östersjön och projektledaren Sune Nordgren höll ett tal varför de gamla grekerna började intressera sig för matematik.

Nine Towers är en uppvisning i exakt matematik, de nio tornen är lika långa, lika breda, lika djupa och lika tjocka. De gamla grekerna sökte sig till matematiken för deras bild var att allt i naturen var kaos. Nu vet vi att naturen är en enda stor uppvisning av matematik. Naturlagarna bygger bara på en enda sak, nämligen matematik. Följaktligen kan man se den abstrakta skulpturen som en bild av naturen.

Hur som helst så är Nine Towers en anledning att besöka Österlen. Det är en anledning att besöka Skåne. Ja att besöka Sverige. Det är ett initiativ som Kivik Art Center som driver besöksnäringen framåt. Sune Nordgren har arbetat med projektet i tolv år. På andra sidan kullen bor Ulf Lundell, han har bekämpat projektet lika länge. I sin senaste bok berättar Ulf Lundell att han inte haft några nära vänner de senaste 40 åren. Oklart hur han värdesätter sina fruar. Jag tänker mig att här har vi en förklaring till att Lundell avskyr konst han inte begriper.

Vi var nämligen några hundra konstvänner som samlades framför de nio pelarna och pratade om vad vi såg och kände. Det är just sådana samtal som uppstår när man är på resa. Skriver som sagt denna krönika på ett tåg och en kvinna bredvid mig visade sig vara från Nya Zeeland. Hon är på väg till Stockholm och sen ska hon cykla till Portugal genom Europa. Det är samtal som dessa förändrar världen till det bättre. Det är min absoluta övertygelse att människans viktigaste uppgift är att resa.

***

Och med dessa ord tar vi en kort helg. Res och njut. På söndag eftermiddag börjar vi rapportera från Almedalen.

 

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024