Annons:

Annons:

Krönika: Därför växer inte svensk turism och likheterna mellan Greta och Donald

Det har varit en vanlig vecka på Travel News. Jag fyller sajten med små och stora nyheter och försöker dra de längre linjerna till vårt nästa magasin som kommer om några månader. I veckan intervjuade jag Scandics nya vd Jens Mathiesen i två timmar.

Jag ska inte avslöja allt här, men jag uppskattar att intervjua höga chefer för de har fantastisk koll på mycket. Att leda en stor och komplex verksamhet i dag i en ständigt föränderlig omvärld är en nästan omöjlig uppgift. Förr kunde en chef eller ledare peka med hela handen och så gick marktrupperna dit.

Men idag är det få som vill ha order uppifrån. Alla totalitära samhällen och system riskerar hela tiden att gå sönder. Den enda vägen fram är ödmjukhet och humanistisk grundsyn. Jens var nyfiken och lika intresserad av min bild av reseindustrin som att berätta om sin egen. 

Helt klart är att vi står inför en viss inbromsning hösten 2019, men det är absolut inte panik som vid finanskrisen 2009. Två personer som styr vår värld är Donald Trump och Greta Thunberg. De kan tyckas sjukt olika, men samtidigt verkar bägge via media på ett sätt som hade varit omöjligt för bara några år sedan. De sprider sina sanningar och sätter en ton som hörs över hela världen.

Jag kan också se en likhet i det att bägge verkar genom att resa. Greta i sin segelbåt och Donald i sin privatjet. Ett inställt statsbesök i Danmark är också en resa som Ulf Lundell skulle kunna ha sagt. Det hade varit bättre för miljön om Greta hade flugit med KLM med biojet i tankarna till USA än att hon ska sitta på en båt och sen ska den övriga besättningen flyga tillbaka till Europa. Men det hade förstås inte gått att flyga eftersom det är inte ett statement.

Greta och Donald har också det gemensamt att kritiska frågor rinner av dem som vatten på en gås. De har besatta fans och många som hatar dem. De är övertydliga. 

Jag önskar att jag kunde vara lika tvärsäker, men mitt universum är så komplext att jag bara försöker överleva på min lilla lott. Den heter Travel News och min utgångspunkt är att all mänsklig utveckling har inletts med förflyttning. Från träden i Afrika till savannen. Från Mellanösterns öken till Nordens kalla skogar. Från Stockholms innerstad till Mallorca. Travel News första uppgift är att bevaka resandet från Sverige ut i världen. Den andra uppgiften är resandet till Sverige och inom landet. 

I somras läste jag ett citat som har stannat kvar i mitt huvud. ”Jag har genom åren rest väldigt mycket runt i världen, men återvänder alltid till några favoritställen i Sverige, bland annat en ö i Stockholms skärgård. Namnet är hemligt.” Detta citat kommer från Visit Swedens vd Eva Lagerqwist. Hon är alltså ansvarig för att öka turismen till Sverige, men tipsa om var man ska åka i Stockholms skärgård är inte att tänka på. Gärna fler besökare till Sverige, men absolut inte till min lilla favoritö.

Alltså med sådana vänner behöver svensk turism inga fiender. Det är ingen slump att turismen till Stockholm ökar men turismen ut i skärgården inte gör det. Visit Sweden vill att svensk gastronomi ska bli en reseanledning. Nu vet vi varför Stockholms skärgård inte är det. Den vill chefen ha för sig själv. Jag önskar att jag kunde säga att jag är förvånad. 

***

Det är kul att ESS Group tar över Marienlyst norr om Helsingör. Det är ett av Danmarks mest kända hotell och min danska familj har gått hit i många generationer. Idag är Marienlyst mer ett hotell som du tar med din faster till än din älskarinna. Men om ESS Group vd Jonas Stenberg får igenom sin vision kanske det blir tvärtom. Om några veckor ska jag besöka Danmark och spana in alla nya hotell som byggs. Har du tips på vad jag ska se i Köpenhamnsområdet och på guldkusten så bara mejla.

***

Tänkte jag att jag skulle börja tipsa om olika saker här i fredagskrönikan. Högt och lågt. Nu kör vi: 

Hotell: Bank i Stockholm. Måste säga att Vimal Kovac och Per Gunne har fått till en riktigt internationell stämning mitt i Stockholm. Jag gillar att det går att beställa en massa rätter på frukosten. Jag hatar buffé. Det slutar alltid med att jag tar för mycket och ändå glömmer det jag helst vill ha.

Krog: Sekt. Tysk mat är kanske inte första man tänker på en lördagskväll, men nu har vi alla fall en krog på Östermalm som serverar mat från Sydtyrolen och det är stundtals riktigt, riktigt gott. Viner med hög syra och mat som smakar fett gott. 

TV: “The Loudest Voice”. Visas på HBO Nordic. Om Fox News och hur Roger Ailes skapade världens mest lönsamma tv-kanal och en perfekt scen till Donald Trump.

Bok: Thomas Mullen “Dark Down”, en svart saga om rasism i Atlanta på femtiotalet.  

Kafé: Kaffebar, St Paulsgatan 17, kontantsamhällets sista utpost.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.