Annons:

Fredagskrönika: En tung vecka i reseindustrin

Det har varit en tung vecka i reseindustrin. Det började med Scandics kvartalsrapport i tisdags morse. Efter en hyfsad sommar och ett okej höstlov är prognosen nu att november och december så sjunker beläggning under 36 procent. Det sista var alltså beläggningsgraden juli-september. I februari i år var samma siffra knappt 60 procent. 

Vore det inte för statligt bidrag på 371 miljoner kronor skulle Scandic göra en gigantisk förlust. Receptet för att rädda bolaget är att kapa kostnader och inte betala hyran. Just nu har Scandic en halv miljard i “uppskjuten” hyra…

Vilka fastighetsbolag som inte ska få betalt ville vd Jens Mathiesen inte precisera, men hävdade att hans största hyresvärd Pandox är bolagets minsta problem. Att ett stort börsbolag som Scandic inte vill betala avtalad hyra säger mycket om läget just nu i reseindustrin. Det är nattsvart. 

Nya restriktioner kommer att leda till mycket svag efterfrågan åtminstone fram till nästa sommar. 

Jag tror att även om det kommer ett vaccin efter årsskiftet så kommer det att ta mycket lång tid innan hotellindustrin kommer upp på fötter. Och trender som hemester och staycation är små plåster på en läckande halspulsåder. Det krävs utländska besökare för att ekvationen ska gå ihop. 

För exakt ett år sedan hände det ofta att Stockholm var fullt och det gick inte att få ett hotellrum innanför tullarna för under 2000 kronor. Siffror från både Benchmark Alliance och Flygresor.se visar att efterfrågan på både hotellrum och flygresor ökade de två första månaderna 2020. 

Nu är det som sagt nattsvart.

Jag är övertygad om att regeringen snart kommer med ett nytt krispaket och att korttidspermitteringen kommer att fortsätta några månader till. Sverige är det land i EU som har lånat minst pengar i förhållande till BNP och sin statsskuld. Före detta statsminister Göran Perssons ord: “den som är satt i skuld är icke fri” är fortfarande en alarmklocka i finansminister Magdalena Anderssons huvud. De två var bägge medarbetare på finansdepartementet under nittiotalskrisen. Dock är dessa kriser mycket olika. Det som hände då var ett systemfel som behövde rättas till. Det som händer nu är en naturkatastrof, i grunden har vi ett sunt affärsklimat i Sverige.

I tisdags nödgades vi på Travel News att fatta ett smärtsamt beslut: vi hade inget annat val än att ställa in vår årliga mässa som skulle gått av stapeln igår den 7 november på Stockholm Waterfront Congress center. 

Att i en tid när smittan ökar arrangera ett så stort event var ohållbart. Jag är övertygad om att vi hade kunnat genomföra ett smittsäkert arrangemang med bara förbokade sittande möten och massvis med handsprit. Men att bidra till att kollektivtrafiken fylls på och att gå rakt emot statsmakternas rekommendationer finns inte. 

Jag, Travel News Markets projektledare Henrik Johansson och Travel News vd Nils Norberg vill tacka alla utställare och besökare för ert tålamod och er förståelse. Vi ställer inte in mässan utan skjuter upp den till den 11 november 2021. 

Det hade varit otroligt kul att se alla i branschen igår torsdag och visa för världen att det går att resa och hålla möten utan att sprida smitta, men grundförutsättningarna fanns inte denna gång.  

Under gårdagen genomförde vi trots den inställda mässan Travel News Studio. De seminarier som vi planerat att köra på Stockholm Waterfront Congress center blev digitala och vi sändes via Jambo Tours tv-studio i Hammarby sjöstad i Stockholm. Jag ledde samtalen som jag tyckte blev mycket intressanta och givande. Inte tack vare undertecknad utan tack vare alla smarta panelister.

Du kan se seminarierna här och här.

Knappt 200 följde oss live och nu är det några tusen som varit inne och tittat. 

Kul.

Dock var det samma budskap som ovan.

Läget i reseindustrin är mycket allvarligt och vi har det värsta framför oss. Nu vet vi att pandemin inte är en fluga som kommer att gå över, utan att detta tillstånd kommer att följa oss länge. Inrikesflyget kommer troligen aldrig att komma tillbaka till gamla tider. Många av de regionala flygplatserna kommer att läggas ner och den första som kommer att försvinna är Bromma. Visserligen är leisure på sina ställen en ljusning, men det täcker inte upp för uteblivna affärsresor och professionella möten…

Nej nu orkar jag inte tjata mer om dåliga tider. 

Utanför fönstret lyser solen här på Mariatorget i Stockholm. Mina nära och kära är friska och mår bra. Snart är det AW.

Reseindustrin kommer att kriga sig igenom det här så som allt annat och jag är övertygad att om vi kommer att överleva även om vi nu är nere för räkning. I grunden finns människors lust att resa och upptäcka nya saker och den törsten osläckbar.

Ok?

Svar ja. 

Vi hörs igen på måndag.

Ha en härlig helg.

 

2 kommentarer

  1. Danne: Hej. Ja konstigt vore om inte nya stöd kommer, ett problem är den erbarmligt långa behandlingstiden. Nu går det att söka omställningsstöd för maj-juli ?!. Ett bättre namn vore akutstöd, kanske det också hade fått fart på det hela. Här kommer också ett Moment 22 som ett brev på Posten, det går inte söka om företaget har blivit tvunget ta fram en kontrollbalansräkning. Som att säga till en skeppsbruten, nä nä...ligger du redan i sjön får du klara dig själv. Trevlig helg från Alströmergatan ! Svara
  2. Vägs ände: Läser jag rätt? Viggo ska frottera sig på After work. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 kommentarer Öppna
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024