Annons:

Annons:

KRÖNIKA: En vecka av nåd på Möja och Sandhamn

Det har varit en vecka av nåd. Först kom sommaren och sen kom beskedet att vi får lov att resa inom landet. Även onödiga resor. 

Jag älskar onödiga resor. Nödvändiga resor däremot kan jag helst vara utan. Att flyga till London och ha ett meningslöst möte med en presumtiv kund och sen flyga hem igen med vetskapen att det aldrig kommer att bli någon affär. Den känslan har jag varit med om många gånger och nu när vi får lov att resa inom landet kommer det att bli fler sådana resor. 

Men att resa av lust, åh, jag älskar det. Speciellt att få besöka en ny plats för första gången.

Det är ett av de stora privilegierna i mitt arbete, att få se ett hotell eller en krog precis när den ska öppna för allmänheten. Ofta blir det en liten krock mellan byggarnas tidsschema och när kocken ska börja laga de första rätterna. Byggdamm är en krydda som jag fått många gånger och ja, den smakar inte fantastiskt, men den säger något om vilja och ambitioner. Det häftiga med reseindustrin är att upplevelsen står i fokus och att många vill bli bättre. 

I torsdags träffade jag två krögare och två fastighetsägare som vill att Möja ska bli ett bättre ställe att turista på. De två första ska driva krogen och bageriet som fastighetsägarna har renoverat i några månader. Ambitionerna är höga och maten på pressvisningen smakade förstås ljuvligt gott. Möjligen att det kan bli en smula tufft när det är 150 gäster i matsalen och alla på uteserveringen skriker efter mat nu, men det löser väl sig på något sätt. 

Logistik är tufft över hela världen, men speciellt på en skärgårdsö som det tar flera timmar att nå. 

Möja får Sandhamn att framstå som industriell turistmetropol. Och då ska ni veta att jag och min älskade fru besökte Sandhamn i söndags och vi låg och solade ensamma på en lång sandstrand. Det var visserligen iskallt i havet, men ett snabbt dopp blev det. Vi åt en härlig lunch på Seglarhotellet som fått nya ägare och ny krögare. Ambitionen är att bli skärgårdens självklara mötesplats. Nu när restriktionerna för inhemskt resande är borta tror jag faktiskt att det kan hända.

Svensken har generellt 50 000 kronor till sin sommarsemester och ja, i normala fall går de pengarna rakt in i Ving och TUI. Men i år kommer pengarna att spridas över landet. Gotland, Öland, Skåne, västkusten och Stockholms skärgård har ett gyllene läge att få intäkter som de tidigare knappt kunnat drömma om. Min prognos är att kommissionen kommer att enas om att resandet inom EU är okej från den första juli, men då har tåget gått för de flesta svenska turister. Jag menar förstås flyget. Idag kom beskedet att SAS återstartar ett gäng linjer. I första hand från Kastrup. I den nordiska dragkampen om regionens viktigaste flygplats drar åter Arlanda den längsta stickan. Vi befinner oss just nu bara i preludiet av dramat om den nordiska flygmarknaden, jag lovar att återkommer till detta ämne tusentals gånger de närmaste åren. 

Vi på Travel News upplever kanske just nu vår tuffaste tid någonsin ekonomiskt. Men samtidigt har vi aldrig haft mer att skriva om och fler läsare. När vi nu kan skriva några positiva nyheter för första gången på några månader är det en sann nåd.

Och med dessa ord vill jag önskar alla våra 50 000 läsare i veckan ett fantastiskt nationaldagsfirande i morgon. Vi hörs igen som vanligt på måndag. 

4 kommentarer

  1. Peter Hellman: Pröva att åka Nord/Syd linjen i Stockholms skärgård. Börja gärna i Nynäshamn ta med en pick nic korg o res o gör några stopp o ta del av skärgårdens alla smultronställen :Utö, Finnhamn, Möja, Sandhamn, Arholma... Svara
    • Travel News: Tack! Svara
  2. Anette: Välkomna till oss på Inlandsbanan. Första turen för säsongen 6 juli .. Svara
    • Travel News: Tack! Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.