Annons:

Annons:

Fredagskrönika: En krognota på 3000 kronor är rimligt!

Äter middag med vänner från Skåne på Brasserie Astoria på Nybrogatan i Stockholm. Det är en måndag i början på augusti och det är fullsatt i matsalen. Det innebär 300 ätande och att ja, den enorma investeringen som ligger bakom den vackra restaurangen kanske kommer att gå ihop. Mina källor säger att kapitalplaceringen ligger på 100 miljoner. Bakom den summan finns två av Sveriges mest förmögna personer: Harald Mix och Antonia Axelson Johnson.

Maten är i alla fall fantastisk och servicen som om vi var i New York. För några månader sedan intervjuade jag krögaren Björn Frantzén och han drömde om att Astoria skulle bli ett power brasserie som i London eller Chicago. Det är bara att konstatera att han har lyckats. 

Min ceasarsallad rörs ihop vid bordet och vid grannbordet är det flambering som värmer mina nackhår. Ett restaurangbesök ska förstås innehålla god mat, men det är också en show. Jag älskar att äta middag och njuta av föreställningen i matsalen samtidigt. Speciellt när jag sitter med nära och kära. Men även under en affärslunch är miljön och omgivningen det som triggar igång nästa steg. Nya idéer föds sällan hemma på kammaren. De skapas när man blir positivt överraskad. Samma sak gäller avslut.

Det är upplevelser som denna som gör att jag älskar att skriva om och bevaka reseindustrin. Bakom allt som sker i matsalen finns både passionerade hantverkare och duktiga affärsmän och kvinnor. 

Notan slutar på 3000 kronor med dricks för fyra personer. Rimligt måste jag säga.

Vi går ut på gatan och upp till lika nyöppnade hotell Villa Dagmar och tar en avslutande drink. Det är halvfullt och ganska lugnt. Min Aristocrat, en drink i Negroni-stil med en gigantisk isbit smakar fantastiskt. 

Det är lite svindlande att Stockholms stad vill ha minst en halv miljard för denna fastighet med 70 rum och en 200 stolar stor restaurang. Jag tänker på Per G. Braathens ord när jag intervjuade honom i vintras. En hotellfastighet kan inte vara värd mer än operatören kan betala i hyra. Ändå händer detta ofta. 

Detta kan leda till två saker. Antingen att fastighetsmarknaden förr eller senare rasar ihop eller att operatörerna blir bättre på att tjäna pengar. Travel News mål är förstås alltid det sista. Men vi kommer förstås också att bevaka hur värderingen av fastighet utvecklas  framöver. 

Jag håller inte med Petter Stordalen att pandemin är över och att det nu bara är att gasa. Det funkar bara om du har X antal miljarder på banken och är beredd att förlora dem. De flesta i reseindustrin har tomma lador och väntar fortfarande på att det mesta ska komma igång. 

Glädjekalkyler gör sällan nytta. 

Men det gör välgjord utsökt mat.   

Det är därför jag inte är orolig för branschens framtid. Reseindustrins produkt är bättre än det mesta på marknaden. Ett utmärkt exempel är Brasserie Astoria. Att inte gå hit när du är Stockholm borde vara kriminellt.

Ha en skön helg så hörs vi på måndag.

 

4 kommentarer

  1. Johan Magnus Eriksson Aeroflot Russian Airlines: En middag för 800 SEK per person, inte konstigt att folk ej har råd att betala vad det egentligen skulle kosta att flyga 🤣✈️ Svara
  2. Anders: Så man är alltså kriminell om man inte går till Astoria och äter för 750kr per person. Har du inte tänkt på att alla inte har råd eller prioriterar annat än dyra restaurang besök? Dessutom är det inte många som gratis äter och dricker som du gör och gärna talar om Svara
  3. Jan Borg: Vad är detta för skitkommentarer? Skäms! Svara
  4. Leif: Vem vill se kökspersonalen laga maten vid bordet där man sitter och pratar med vännerna? Nej, kökspersonalen ska röra i grytorna i köket inte vid bordet. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 KOMMENTARER ÖPPNA
STRICCT TRAVEL expanderar!
Sista ansökningsdag:
8 oktober 2021
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.