Annons:

Fredagskrönika: En orkan i medie- och restaurangvärlden

Vilken vecka! I egenskap av chefredaktör på Travel News har jag varit medialt aktiv inom outbound, inbound och domestic travel. För läsare inte helt insatta i reseindustrins egen lingo har jag alltså både pratat i medierna om den turism som går ut på att svenskar reser på semester utomlands, ofta till Medelhavet. Och om den turism som innebär att vi stannar i landet och konsumerar hotell, upplevelser och restauranger. Plus de som kommer hit.

“Bara en sak är säker, om vi slutade att resa skulle världen gå under väldigt snabbt”

I tisdags kväll var jag med i TV4:s Ekonominyheterna och pratade om det faktum att vi trots lågkonjunkturen prioriterar resor och speciellt paketresor framför mycket annat. Jag fick också fram att 10 procent av världens befolkning lever på turism och att detta har lyft många miljoner, ja troligen miljarder människor ur fattigdom. Ingen stor nyhet för Travel News kära läsare, men säkert för några av dem som blockerar ingången till Sveriges parlament eftersom de tror att världen håller på att gå under. 

Bara en sak är säker, om vi slutade att resa skulle världen gå under väldigt snabbt. Det skulle bli ekonomisk istid vilket skulle leda till våldsamma krig. Jag säger som TUI:s globala chef Sebastian Edel på ITB i Berlin, hade det varit mer turism i Ryssland hade det aldrig blivit något krig mot Ukraina. 

Ja, ja. Vi går vidare till inbound. I fredags blev jag ombedd av DN:s kultursida att skriva ett inlägg om Expressenkulturs krogkritik . Då kunde jag inte låta bli att nämna att jag för 25 år sedan startade krogkommissionen på Sveriges malligaste morgontidning och att det är så jag tycker att man ska bevaka restauranger. Alltså gå flera testningar innan man sågar ett vattenhål, fokusera på de restauranger som höjer sig över mängden och inte vara elak i onödan. När texten publicerades på onsdagen blev jag inbjuden att debattera frågan med Expressens kulturchef Victor Malm i SVT Morgonstudion, P1 morgon och TV4 Efter fem dagen efter, alltså i torsdags. 

“Han förklarade att hans läsare inte är intresserade av böcker, teater och kultur utan bara av att gå ut på restaurang”

Man kan säga att vi gick tre ronder i matchen om krogkritken. 

Att ämnet var hett accentuerades av att både DI:s Göran Jonsson krogkritiker kastade sig in i debatten i facktidningen Journalisten och att Krogkommissionens nuvarande chef Elin Peters skrev ett inlägg i Dagens Nyheter under dagen. 

Min kritik av Expressen gick ut på att man var onödigt elak, slappa formuleringar om mat och service och att man sågade en restaurang efter bara en testning. Min bild är också att skribenterna är okunniga när det gäller mat och gastronomi, det sista är dock svårt att bevisa. Jag är även skeptisk till att pretentiösa skönandar på en kultursida får detta uppdrag, de borde hålla sig vid sin läst och skriva om poesi och konst. 

“Grannarna vill ha kvar sin krögare trots att Expressens biträdande kulturchef Valerie Kyeyune Backström vill stänga stället”

Victor Malms försvar hade dock flera poänger. Han hävdade inte oväntat att hans skribenter är mycket kunniga när det gäller mat. Han förklarade att hans läsare inte är intresserade av böcker, teater och kultur utan bara av att gå ut på restaurang. Följaktligen har han breddat sin bevakning och fångat in nya läsare. Om än kanske med billiga rubriker som ”Maten är äcklig, personalen otrevlig och inredningen ful”. En sylta jag aldrig hört talas om på Södermalm fick smaka på den lavetten.

Idag finns över 1000 restauranger i huvudstadsområdet och så ingen kan ha koll på allt. Dock har jag hört att Druvan som puben heter har fått ett uppsving av all uppmärksamhet. Grannarna vill ha kvar sin krögare trots att Expressens biträdande kulturchef Valerie Kyeyune Backström vill stänga stället. Det är förstås tack vare motkraften sociala medier. Där har debatten om Expressens krogkritik rasat i flera veckor och många har ställt sig på krögarnas sida mot den onda getingen (Expressens husdjur). 

Man måste också ge Expressens Victor Malm att han har skruvat upp temperaturen i restaurangbranschen och ja, jag är övertygad om att även dålig pr på sikt blir bra pr om man bara är lite uthållig. 

Idag fredag kom så Expressens senaste recension av samma Valerie, en mild hyllning av en krog i Östra station som serverar husmanskost och öl till fotbollssupporters. Texten är lika blek och intetsägande som ett kåseri på DN:s namn och nytt sida. Är det verkligen så vi ska ha det vill jag utropa, men sen tänker jag att alla blir vuxna och tråkiga med tiden. 

Ha nu en skön helg så ses vi på barrikaderna nästa vecka.         

3 kommentarer

  1. Peter Hellman: Har varit på restaurang i hela mitt liv,redan från 50 talet .. Enorm utveckling i Sverige med många internationella influenser under 60 talet med duktiga kockar från Schweiz, Tyskland,Italien på flera av mina favoritställen. När resandet tog fart utomlands i slutet på 60 talet,blev det fokus på Sydeuropas restauranger. I dag väljer jag vad jag vill äta gärna på restaurang som är nischade med ett begränsat urval. Tema kan vara Frankrike,Italien,Spanien,Skandinaviskt, Tyskt,Balkan ,Kött,fisk,skaldjur,vegetariskt smörebröd, eller klassiska Wallenbergare, Biff Rydberg. Jag har ca 15-20 favorit restauranger iStockholm och ca 5 favoriter i London,Paris,Warszawa, New York,Köpenhamn,Malmö,Göteborg ..några försvinner ,men de flesta har överlevt kommer testa flera i Spanien under Q2 2024. För mig är höjdpunkten på att resa att gå på en lokal restaurang med bra kök! Brukar reservera bord o gör mycket research innan besök , lärde mig under 70 talet när jag bedömde restauranger i Europa när jag jobbade på Plusresor vilka parametrar som var viktiga. Vilka kunder vi skulle skicka till olika restauranger... Sitter i mitt DNA när jag skall välja restauranger Peter Svara
  2. Janne: Det kan aldrig vara fel för restaurangbranschen att synas i medierna. Personligen välkomnar jag alla recensioner men väljer att lita på de som skrivs av mina likar dvs en kulturjournalist och jag har förmodligen olika förväntningar och uppfattning av både lyrik och mat. Kul att följa denna debatt från podden till Tv studion och tidningarna. Nu vore det kul om nån matskribent eller t o m kock fick recensera kultur på Expressens kultursida 😅 Svara
  3. Arve F: Restaurangbranschen, ja hela resebranschen förtjänar granskning av kunniga journalister. På samma sätt som bilar, drama, poesi, vin, film. Om inte annat kan media kasta ut redaktionerna helt och låta teater, poesi och film recenseras av bil- och kriminaljournalister. Ingen förkunskap behövs annat än den som recenserar vet vad som är vad. Om ens det. Att bara tycka - kan ju varenda kotte. Det är inte helt obekant hur anonymt tyckande och kritik florerar på webbar och forum. Men det är väl tidens anda: granskande resejournalistiken försvann och har nu ersatts av influencers som ibland kallar sig för journalister och i ena stunden tar betalt av företag som de i nästa stund tipsar om som journalist. Gränserna är luddiga och värre kommer det att bli. Inte bara för krogar och krogresencenter... kritiker... Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 kommentarer Öppna
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024