Annons:

Annons:

Fredagskrönika: Ju mindre man kan desto bättre kan det bli – men inte alltid!

Det har varit ännu en svindlande vecka i reseindustrins epicentrum. I tisdags klockan 8 kom SAS kvartalsrapport. Det var några siffror som fastnade speciellt. Förra året vid samma period drog bolaget in 13,4 miljarder. I år blev det 2,5 miljarder. Nu blev SAS förlust inte över 10 miljarder eftersom vd Rickard Gustafson och gänget högst upp är experter på att sparka personal och hålla ner de anställdas löner. Alla utom sin egna… 

Ju mer jag tänker på det desto tydligare blir det för mig att svenska staten borde sälja SAS till Danmark och använda pengarna till att skapa bättre generella förutsättningar för flyget i Sverige. 

Till att börja med bör man förstatliga ett gäng av de kommunala flygplatserna. Arlanda måste ge upp kampen mot Kastrup om vem som är Nordens största flygplats och hitta ett nytt mål. Vad sägs om flygplatsen med flest bolag? Sluta att smöra för de statliga elefanterna och försök istället att få myrorna att bli fler. 

I veckan träffade jag en av de riktigt små. Air Gotlands vd Tiina Mäkinen. Hon fick bli vd för Pigge Werkelins nya flygbolag eftersom hon inte kunde ett nickel om flyg. Jag har en annan gammal kompis som fick ett annat vd-jobb på samma meriter: Oatlys vd Toni Petersson. Han kunde inget om matindustrin, men mycket om marknadsföring och miljön. Idag är han chef över ett globalt bolag som fått in miljarder i riskkapital. 

Jag är övertygad om att när du kommer utifrån ser du sakerna på ett något friskare sätt.

Air Gotlands vd Tiina Mäkinen tror att det tar sju år för flyget att komma tillbaka till normal nivå. Se där en modig och rimlig prognos.

(Lyssna på podcast-intervjun med Tiina här.)  

I torsdags morse intervjuade jag Strömmas Sverigechef Peter Henricson ute på Skeppsholmen. Det är samma problem i Stockholms skärgård som i det svenska luftrummet. Politikerna vill konkurrera med det privata näringslivet istället för att skapa enhetliga regler och förutsättningar. Planekonomi har aldrig och kommer aldrig att fungera. Det var när EU skapade förutsättningar för en avreglerad flygmarknad som fick vi fick ett Europa med världens bästa infrastruktur. 

I veckan har jag också besökt nyöppnade Berns. Krogen och hotellet har haft stängt under corona, men har nu åter öppnat med ny meny. Det är fortfarande asiatisk mat, men chilistyrkan i rätterna har skruvas ner så att man kan äta och andras utan problem. I februari lanserade Berns ett nytt matkoncept som redan är skrotat. Bra tycker jag. I dagens digitala värld märker man direkt om gästerna inte är med på tåget och då gäller det att styra om snabbt. 

Mitt viktigaste arbetsverktyg är Google Analytics och jag skulle inte skriva denna krönika om jag inte visste att Travel News 80 000 läsare i månaden uppskattar den. Jag tackar för er tid och uthållighet och hoppas att ni alla får en skön helg. 

Själv ska jag och min älskade fru provbo på Ellery Beach House Stockholm ute på Lidingö. Att ESS Group vågar öppna en ny stor resort i dessa tider är så häftigt. Är du också nyfiken på det nya hotellet? 

Spana in mitt, RES och Travel News insta på lördag från klockan 17. Jag lovar att lägga ut så mycket jag orkar. 

Slutligen, det har varit en hisnande vecka, men fylld av hopp.

5 kommentarer

  1. Kalle: Jag hoppas du pröjsar för hotell vistelsen på Ellery Beach House! Svara
  2. Bernt: Självklart inte! Ess Group är utan tvekan Sveriges mest generösa hotellgrupp vad gäller bjudnätter. Svara
  3. Maria: Hade uppskattat en krönika som fokuserar på ilskan som växer i resebranschen som ej får gehör av någon trots näringsförbud pga myndighetsbeslut sedan i mars. Interpellation i riksdagen igår där det visade sig att herr Baylans kunskaper och intresse för en blödande bransch var noll. Det kanske vore intressant för en branschtidning. Svara
    • Travel News: Absolut! Svara
  4. Katarina: Baylan svarade verkligen inte så bra på frågorna och tummen upp för Alexandra Anstrell som hjälper till att lyfta fram resebranschen! Riktat stöd är vad som behövs eftersom det dessutom är staten som gett branschen näringsförbud! För er som vill lyssna på debatten: https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/stod-till-resebranschen_H710438?fbclid=IwAR3LIS5dg3kLF3HvJbcafloQJOFFfrh05NuwnpHOMqWW2E8Pfoi2Cg2i4UE Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

5 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.