Annons:

Annons:

Fredagskrönika: Tar verkligen regeringen corona på allvar?

Årets första vecka går mot sitt slut och vi som trodde att allt skulle bli bättre genom ett trollslag på nyårsafton har fått fel. Okej att kylan har kommit till svenska skidanläggningar, men personalen verkar fortfarande inte riktigt förstå hur de ska uppträda när de är lediga. Landets krogar ska fortfarande hålla stängt efter klockan 20 då i normala fall deras omsättning toppar. Finansminister Magdalena Andersson har lovat snabba åtgärder för att företagen i reseindustrin inte ska gå i konkurs, men nu har det gått tjugo dagar utan så mycket som ett knyst. 

Än mindre några nya räddningspaket.

Tiotusentals företag balanserar på randen till konkurs, hundratusentals människor riskerar att gå rakt ut i arbetslöshet och en hel näring kan drabbas av undergång. Vi snackar om hotell och krogar som i decennier betalat skatt och moms precis som de ska och gett många människor sitt första jobb i karriären. 

Alltid när jag har anställt människor har de som gjort några terminer på McDonalds hamnat överst i högen. Jag menar, kan man hålla stånd i en korvkiosk efter midnatt i en håla ja då klarar man nog att skriva lite artiklar eller sälja annonser på vardagar till människor som är nyktra och mätta. 

Jag vet att många väntar på att finansministern ska göra verklighet av de tidigare löftena innan hon kommer med nya, men under helgerna tycks regeringen drabbas av extrem handlingsförlamning. När det kommer till deras arbete. Men förstås inte när det handlar om deras semester. Den senare är heligare än något annat.

I förra veckans nyårskrönika efterlyste jag ett gemensamt upprop från fack och arbetsgivare och det kom faktiskt i Expressen den andra januari. Det var visserligen tio månader för sent, men bättre sent än aldrig. Jag håller med om varje ord i den texten. 

Tänk om krisen inte hade drabbat reseindustrin och besöksnäringen utan om försvarsindustrin eller fordonstillverkning. Då hade det varit helt andra tongångar. 

När varvsindustrin gick åt helvete på sjuttiotalet så fanns det ingen gräns för hur mycket pengar som statsmakterna ville hälla in i sjunkande oljetankers. 

Min analys är att det är uppenbart att regeringen och myndigheterna inte riktigt tar detta med corona på allvar. Jag menar om en generaldirektör som Dan Eliasson som sitter med mer information om sjukdomen än de flesta väljer att åka på två (2) charterresor till Kanarieöarna så undrar man ju hur farligt det är. Och samma sak när delar av regeringen besöker gallerior och shoppar loss. Det kan ju inte heller vara så farligt, vad gör de annars där? 

Att gå på krogen ska enligt myndigheterna vara extremt farligt eftersom man riskerar att bli berusad och sprida smitta. Men då har regeringen inte varit på nattklubb de senaste tio åren i Stockholm. Så fort man blir det minsta full och beställer in ett glas Coca Cola för att komma i balans blir man utkastad av vakterna. 

Det har hänt mig många gånger på Spy Bar och trots att jag skriker att jag känner ägaren Vimal Kovac hamnar jag på Birger Jarlsgatan.

Har läst lite rapporter om Dan Eliassons besök på olika nattklubbar på Kanarieöarna och där tycks toleransen för sånt beteende vara högre. Följaktligen är min tolkning att det är väl inte så farligt. Kanske fungerar makt och inflytande som ett slags vaccin. 

Jag vet att jag raljerar, det är farligt i ett läge där nästan 8000 människor har dött i corona, men det blir absurt när regeringen säger en sak och sedan agerar på rakt motsatt sätt. Och när regeringen lovar att komma med räddningspaket och sedan inte gör det. 

Ett tag funderade jag på att trumma ihop ett gäng, klä ut oss i djurhudar och storma Riksdagen när de debatterar pandemi-lagstiftningen, men nu känns inte heller det som en bra idé. 

Återstår att knyta näven i fickan och kämpa på som om det regnar eller ja, nästan snöar. 

På måndag är Travel News tillbaka i gamla hjulspår med ett nyhetsbrev klockan 8 och om bara några veckor är det premiär för Travel News Premium som kommer att intensifiera bevakning av reseindustrin med analyser, djupintervjuer och ekonomiska genomgångar av en industri som kommer att överleva även detta. 

God fortsättning.

2 kommentarer

  1. Torgny: 9433 har avlidit pga covid idag. Likväl har du helt rätt i din krönika Viggo Svara
  2. Maria: Det är väl tom så att ca 2 miljoner personer har dött pga Covid-19. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.