Annons:

Fredagskrönika: Två religioner möts i Skottland

Skriver dessa rader i ett hotellrum på Balvenie Distillery i norra Skottland. Är här på en kombinerad MC- och whiskyresa. Den gemensamma nämnaren är hantverk. Här har man tillverkat brun sprit sedan 1887. Jag kör på en handbyggd MC av märket Royal Enfields, en från början brittisk cykel, men som nu tillverkas i Indien i en upplaga av en miljon. Cykeln och spriten har det gemensamt att de hyllar hantverket. 

Och det sista borde vara core business i all turism. 

”Högre priser på spriten och mer hantverk var inte en revolution, men blev en framgångsrik evolution”

I en tid när allt blir mer digitaliserat uppstår det ett sug efter det genuina. Och det är exakt det jag känner här och jag är inte ensam. 

”Den kombinerar två religioner: whisky och motorcyklar. Bägge är i grunden väldigt onödiga”

Huset jag bor i ägs av Grant-familjen. Det var William och Elizabeth som drog igång verksamheten här på 1800-talet. Han var en dreamer och hon var en screamer, det blev en bra kombo för att få en verksamhet på fötter. Att den stora innovationen järnväg passerade utanför den lilla fabriken var förstås avgörande för att det skulle bli framgång, precis som i det svenska fallet Wilhelmina Skogh.

Fyra generationer senare kom man på att Single Malt Scotch Whisky var en bra grej. Högre priser på spriten och mer hantverk var inte en revolution, men blev en framgångsrik evolution. 

Idag är den sjunde generationen Grant fortfarande ägare av verksamheten och på listan över Storbritanniens tio rikaste. Nyckeln till framgång är förstås volym, Grants whisky är topp fem i världen. Men bulk ger bara några kronor i vinst per flaska. Årgångar och begränsad upplaga Single Malt tvingar upp priset på gammal flaska till många tusenlappar. Huset jag bor i är byggt för media och – samlare. De senare är som vanligt besatta av sin hobby och får en andlig upplevelse av att gå runt här och titta på vindar fyllda med korn och tunnor av ek från USA. 

Före covid kom det 40 000 besökare hit på ett år, nu är det små grupper som gäller och ja en stark känsla av exklusivitet. 

Tycker ni att kombinationen sprit och MC är långsökt? Det är den kanske, men den är rolig. Den kombinerar två religioner: whisky och motorcyklar. Bägge är i grunden väldigt onödiga. Att dricka starksprit och köra motorcykel är opraktiskt, speciellt tillsammans. 

Men det är ju roligt. 

Lustfyllt. 

Ja, känslan att glida fram på magiskt vackra vägar i ett landskap jag känner igen från Harry Potter är extrem frihet. Och vem vill inte uppleva detta, i en tid när vi läser i media att en dator vid namn AI ska kontrollera allt mer av vår tillvaro. 

”Reseindustrins tio största företag i Sverige borde gå samman och bilda ett Timbro för besöksnäringen”

Vad har mer hänt i veckan? Jo, regeringen har kommit med en budget som än en gång missar att reseindustrin och besöksnäringen är lösningen på många av de samhällsproblem vi står inför. Jag tänker på allt från sysselsättning och integration till landsbygdspolitik och förstås varumärket Sverige. Hur ska vi lösa detta till nästa budget? Jag tycker att reseindustrins tio största företag i Sverige borde gå samman och bilda ett Timbro för besöksnäringen. Visita i all ära, men det behövs mer muskler och mindre prat om kockar som lagar avancerad mat. Det är med tankesmedjor som man förändrar ett land. Timbros resa från 70-talet till idag är allt annat än en slump. Det gäller bara att hitta vår tids Sture Eskilsson och sen köra igång.

Nu ska jag köra tillbaka till Edinburgh. 

Ha en skön helg så hörs vi igen på måndag.

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna