Annons:

Fredagskrönikan: 1000 miljarder och några ord om Anko!

Det är svårt att inte bli imponerad av SAS vd Anko van der Werff. Holländaren liksom svävar över alla ekonomiska problem som om de inte fanns. Jag menar, skulle jag förvandla 20 miljarder av mina skulder till aktier med osäker framtid och samtidigt blåsa samtliga ägare av SAS (250 000 personer och institutioner) på varenda krona skulle mina naglar vara söndertuggade. 

“Om det var jag som skulle göra detta trolleritrick skulle jag darra som ett asplöv”

Vi pratar alltså om en superscam (på ekonomi-lingo heter det rekonstruktion) på ett stort antal miljarder, plus att Anko ska dra in 9,5 friska miljarder från nya finansiärer. Allt för att rädda SAS undan konkurs. Om det var jag som skulle göra detta trolleritrick skulle jag darra som ett asplöv. 

Affärer i denna skola är över min nivå. 

Det är över de allra flestas nivå.

Men det är inte över Ankos nivå. 

Han har två gånger tidigare gjort liknande ekonomiska operationer (Avianca och Aeroméxico) och landat på fötterna. Det gick så väl att han fick ett nytt toppjobb som vd på SAS.

I veckan satt Anko några meter från mig i en stor konferenshall på Clarion Sign och skämtade med publiken. På plats var 460 travel buyers och suppliers av affärsresor på Nordic Business Travel Summit. 

Du ser hela intervjun här på Travel News Instagram konto.

På femtiotalet skickade SAS vykort från Nordpolen till sina kunders fruar. Ja, det var på den tiden som det bara var män som åkte med The Businessman’s Airline. Idag är det några fler kvinnor i kabinen och har man ytterligare tur några i cockpit. Men flyg är och förblir a man’s world. 

Vill du läsa den långa analysen som min fredagskrönika bygger på ska du läsa Lotta Dinkelspiels briljanta analys: ”Gamfonden” kan ta över nordiska klenoden i Svenska Dagbladet. Den bästa artikeln om SAS på länge om vi bortser från Leif Holmkvist många analyser här hos oss på Travel News.

Hur kommer då detta drama sluta? 

Ja, det berättade förstås inte Anko von der Werff på seminariet. 

Men min titt i kristallkulan säger oss att danska staten tar 40 procent av bolaget, Lufthansa köper 40 procent av SAS och “gamfonden” Apollo behåller 20 procent. Detta sker när dammet har lagt sig och rekonstruktionen Chapter 11 är avslutad. Det kan vara klart redan vid midsommar.

SAS flyttar HQ till Köpenhamn och hubben för all trafik blir Kastrup. Lufthansa tar över SAS Long haul och det en gång skandinaviska flygbolagets uppgift blir att mata trafik ner till Kastrup och vidare till Frankfurt och München och sen ut i världen.

Det är nämligen nu den stora konsolideringen av den europeiska flygmarknaden sker och jag tror det kommer att gå snabbare än någon anar. Vad finns det att vänta på när bolaget blöder en miljard i månaden? 

Detta är förstås en optimistisk spaning. 

Det kan också gå käpprätt åt helvete om exempelvis ett av de många leasingbolagen som hyr ut Airbus A320 till SAS trilskas. Eller om piloterna börjar strejka eller ja en domare i New York inte tycker att gamfonden Apollo gör allt rätt. Det finns så många fallgropar på vägen fram för Anko att hälften skulle få de flesta att sätta sig ner på en sten och hyperventilera.  

Men det gör han inte. 

Istället berättar han om SAS hållbarhetsarbete och skryter om de nya planen från Airbus som släpper ut 30-40 procent mindre Co2 jämfört med äldre maskiner. I framtiden tror han på ett ny form av bränsle i våra flygplan, men erkände att det behövs ett tekniskt genombrott för att detta ska bli möjligt.

Ett mirakel alltså. 

“Vi måste sätta upp 1000 vindkraftverk om dagen i de närmaste 12 åren bara för att täcka energibehovet vid tillverkning av Sustainable aviation fuel”

Dagen efter på Nordic Business Travel Summit pratade Julien Etchanchu, Senior Director, Sustainable Collaboration, Advito. Han trodde inte på några mirakel. Enligt honom finns det bara ett enda sätt att rädda planeten och det är att vi alla måste flyga mindre. Eller så måste vi sätta upp 1000 vindkraftverk om dagen i de närmaste 12 åren bara för att täcka energibehovet vid tillverkning av Sustainable aviation fuel (SAF). 

Idag  finns det SAF så att det täcker några promille av världens behov av flygbränsle. 

Och ja, eftersom många räknar med att flyget kommer fördubblas inom några år så måste vi hålla på mycket längre med att sätta upp 1000 vindkraftverk om dagen i många år till… 

Julien Etchanchu, knuten till BCD Travel, visade också en graf som sa att varje gång teknikerna bygger en bättre motor som släpper ut mycket mindre avgaser så spelar det ingen roll eftersom vi då flyger dubbelt så långt. 

Ja, det är svårt att se en vettig lösning på detta. 

En möjlighet kan vara att vi skaffar en ny karta för att mäta framgång och skippar måttet BNP. 

“Några timmar senare ringde Konjunkturinstitutet och sa att min fråga visserligen var korrekt, men att siffran 1000 miljarder är helt fel”

Men att få ekonomer att tänka i nya banor är inte lätt. Tro mig, jag har försökt.

I veckan tog jag upp Konjunkturinstitutets rapport som Swedbanks Andreas Wallström berättade om på Grand Travel Award. Om vi jämför med exempelvis Tyskland så skulle staten kunna låna 1000 miljarder och använda dem till infrastruktur och skattesänkningar. (Och högre löner till barnmorskor tycker min älskade fru Anna, barnmorska.) 

 Dessa åtgärder behöver inte nödvändigtvis driva på inflationen om det görs smart säger Wallström. 

Ställde en fråga om detta på regeringens pressträff i torsdags morse med anledning av vårändringsbudgeten, men finansminister Elisabeth Svantesson gjorde tummen ner. 

Hon är livrädd för inflation och vill inte låna en krona mer än nödvändigt. Typiskt svenskt.

Några timmar senare ringde Konjunkturinstitutet och sa att min fråga visserligen var korrekt, men att siffran 1000 miljarder är helt fel. Deras analys innehåller inga siffror, de kommer från Swedbanks Andreas Wallström. 

Ja, det är som ni märker inte helt lätt för mig att styra om hela Sveriges finanspolitik. Men jag har i alla fall försökt så skyll inte på mig när allt går åt helvete. 

Vi hörs igen på måndag. 

Ha en skön helg.

3 kommentarer

  1. Katarina Myrberg: Han har gått en lång väg Anko från när han var Nordenchef för Air France-KLM 2006-2009. Han var ung, superengagerad, gillade Stockholm och den svenska livsstilen med dagis m m och ringde Travel News redaktion och tyckte att vi uppmärksammade framgången på Linköping-Amsterdam-linjen för lite. Men gjorde det på ett elegant och roligt sätt. Sedan rekryterades han till Qatar Airways o flyttade till Doha. Undrar om han då anade att han en gång skulle återvända som vd för SAS. Fråga honom när ni ses nästa gång, Viggo! Svara
    • Travel News: Det ska jag absolut göra! Svara
  2. Nisse: Rädda världen genom att flyga mindre? Om vi tar bort allt flyg sparar vi 3,5 - 4 % av världens CO2 utsläpp. Och lamslår samtidigt en av världens största näringar!? Släpp flygskammen och börja jobba över hela linan med åtgärder istället. Vi kan ju kika på betongindustrin och vad den kan göra, t.ex. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 kommentarer Öppna
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024