Annons:

Fredagskrönikan: Alla unga borde få prova sina vingar på riktigt hög höjd

“Nu hoppas jag att regeringen kör igenom gårdsförsäljning asap och fortsätter att skapa bättre förutsättningar för restauranger och hotell att tjäna pengar”

Sommaren knackar på dörren. Tar Tärnan från Stavsnäs till Sandhamn i Stockholms skärgård för att vara med på öppningen av en restaurang på Möja. Det lilla värdshuset vid Kyrkviken ska drivas av två mig närstående unga kvinnor och den enas pojkvän plus ytterligare en kille. De två jag känner är runt tjugo år och har fått ett riktigt stort projekt i famnen. Restaurangen har 200 stolar och ska ha öppet alla dagar i veckan fram till mitten av augusti. 

“…har de höga ambitioner kan de precis som Wilhelmina Skogh på 1800-talet bli landets rikaste kvinna med tiden”

Det regnar när vi sitter i taxibåten från Sandhamn till Möja, men när vi väl är framme spricker himlen upp och solen sänker sig över hav och ö. Eric Gadd är en briljant sång- och dansman på scen när “friends and family” trängs i matsalen på premiären. 

Jag minns fortfarande när jag hörde hans dunderhit “Do You Believe in Me” 1991. Då var jag i de fyra unga krögarnas ålder och startade min första tidning. Att starta och driva en verksamhet när man är ung, har begränsad kunskap och ännu mindre erfarenhet är förstås väldigt jobbigt. Men extremt lärorikt. Och fruktansvärt roligt när man av egen kraft får draken att flyga upp i luften. 

Det kanske häftigaste med den värld Travel News bevakar är att unga människor hela tiden får möjlighet att prova sina vingar på riktigt hög höjd. Som reseledare på Kreta när det kommer en jordbävning. Eller som steward på kryssningskepp när någon trillar överbord. Vissa jobbar bara en sommar med detta, andra som exempelvis Magnus Wikner på Ving blir kvar hela livet och slutar som vd på en miljardkoncern. 

“Viss utveckling rör sig likt blixten snabbt framåt, annan står still och stampar”

Ungefär hälften av de 250 000 personer som är anställda i verksamheter knutna till arbetsgivarorganisationen Visita är under 26 år. Nyligen tog regeringen bort halveringen av de sociala avgifterna för unga som tillkom under pandemin. Ett litet slag mot en näring som hela tiden kämpar för att nå lönsamhet och i bästa fall 10 procents marginal på intäkterna. Visst skulle restaurangvärlden kunna bli mer effektiv om alla gäster på en restaurang beställde mat via en app som en robot i köket lagade maten. 

Men är det verkligen detta som människor som besöker värdshuset på Möja längtar efter? Jag tror precis som krogägaren PG Nilsson som jag intervjuade för några veckor sedan att man går på restaurang just för att få träffa en levande människa. Åtminstone om du väljer en restaurang med lite ambitioner. 

Med detta sagt kan man ändå effektivisera besöksnäringen. Men då sätter alkohollagstiftningen in många käppar i hjulet. Exempelvis är pre batch i baren förbjudet, alltså att man förbereder några drinkar, det kan uppfattas som alkoholtillverkning och är olagligt. Sker detta ändå kan restaurangen i värsta fall förlora sitt utskänkningstillstånd. Lagen tillkom 1978, då fick man med stöd av lagen vara hemma från jobbet om man kände sig homosexuell…  

Viss utveckling rör sig likt blixten snabbt framåt, annan står still och stampar. 

Tycker faktiskt att den borgerliga regeringen har skickat ut ett antal signaler som tyder på att man vill ge medborgarna mer frihet. I veckan berättade infrastrukturministern Andreas Carlsson att han ser ljust på flygets framtid. Bara om människor fortsätter att flyga kommer det att finnas en efterfrågan som gör att flygets gröna omställning kan finansieras. Det förstår alla utom de som röstar på MP och bor på Södermalm. Sedan tidigare vet vi att Bromma ska vara kvar och förhoppningsvis bli en hub för elflyget. Nu hoppas jag att man kör igenom gårdsförsäljning asap och fortsätter att skapa bättre förutsättningar för restauranger och hotell att tjäna pengar. 

Jag tror inte att de fyra ute på Möja blir miljonärer denna sommar. Men de kommer att få erfarenheter som är extremt värdefulla och med tiden kunna bli framgångsrika entreprenörer i världens roligaste näring. Och har de höga ambitioner kan de precis som Wilhelmina Skogh på 1800-talet bli landets rikaste kvinna med tiden. Oavsett vad som händer önskar jag dem och alla andra som arbetar i Travel News bevakningsområde lycka till. 

Vi hörs på måndag igen. Till dess: ha en underbar helg.  

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna