Annons:

Fredagskrönikan: Ännu en dramatisk vecka i reseindustrin

Hösten är här och det är på riktigt. Iskallt när jag cyklar utmed Nynäsvägen till Södermalm och över Sveriges mest hatade ö till Vasagatan och Travel News kontor. Det skulle kunna vara en tanke att vi huserar på Sveriges hotelltätaste gata där Centralstationen också ligger, men det är bara en bieffekt av att vårt kontorshotell Convendum finns här. Dock är det alltid spännande att titta på de människor med rullväskor som precis har anlänt med tåget och gör stora ögon när lemmeltåget med cyklar forsar förbi. Det är lika blandning, skräck och förtjusning i deras blickar. Ingen är opåverkad av att komma till landets huvudstad. Såsom alla blir berörda av att vara på resa. Att kliva ut ur sin comfortzone är läskigt, men egentligen det enda sättet att nå utveckling.

I veckan har Travel News tagit ett stort steg i vår utveckling, vi har börjat med AI-journalistik. Hörde ett utmärkt föredrag i veckan med talar-coachen Peter Winitsky. Han berättade om sin eventfirma som de startade vid millennieskiftet, de var unika då eftersom de hade en databas. “Det var lika hett då som AI är idag.” Följaktligen kommer också AI-hajpen att bedarra, men det hindrar inte att AI är febrigt just nu. 

Vår AI-journalistik bygger på de 2000 organisationsnummer vi använder när vi gör våra resebyrå- och hotelltoppar. Dessa nummer har nu kontakt med bolagsverket och varje gång det sker något där, exempelvis lämnas in en årsredovisning, skapas det en notis i min Google Drive. Det är magiskt att det funkar, men texten är ännu ganska grå… Jag har bett datorn att skriva som vår stjärnreporter Leif Holmkvist, men det kan den ännu inte göra.

Men som sagt, vi är bara i början. 

AI gör att vi nu kommer att hitta nyheter som vi annars troligen hade missat. Den bästa i veckan var att Airtours förlorade 24 miljoner förra året på grund av SAS-pilotstrejk. En klockren nyhet i en affärstidning om reseindustrin. 

Resten av artiklarna som roboten spottar fram är förstås också intressant, men för en mer begränsad publik. Exakt hur vi ska presentera detta material för läsarna på bästa sätt återstår fortfarande att lösa, men det är ett mindre problem. 

Jag är stolt att vi med detta verktyg – AI – kan dubbla vår journalistiska produktion och hitta nya företag och personer att skriva om som verkar i vårt bevakningsområde. När det kommer inhemsk turism, exempelvis mindre hotell, är det med Ingvar Kamprads berömda ord från 1976: ”Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!”

Veckans sorgligaste nyhet är förstås att BRA flyg är inne i sin andra rekonstruktion på bara några år. Att detta var på gång borde jag ha förstått. I början på sommaren träffade jag flygbolagets ägare Pehr G Braathen när han och vd Ulrika Matsgård presenterade sin plan för elflygplan på Bromma. Ett hisnande projekt för framtiden med dagliga obemannade drönare mellan Bromma och Arlanda och förstås in till Stockholm city. När de stora planerna var avklarade undrade jag om år 2023. Jag frågade om Pehr sov gott om natten. Han svarade ja eftersom han ägt flygbolag i 25 år. “Hade jag varit ny i branschen hade jag inte kunnat sova alls.” Sen sa Pehr att bolaget skulle göra en förlust i år. Bränslepriserna har därefter bara rusat rakt uppåt. Och nu blir det alltså ännu en rekonstruktion. 

Igår ledde detta till kraftiga förseningar eftersom det saknades pengar till flygbränsle. Det löste sig efter några timmar, men det är förstås inget bra tecken. 

Oro är det värsta som finns när man ska ut och resa. Och det är alltid den mest oroliga som bestämmer på en resa, följaktligen leder oro ofta till att man stannar hemma och avvaktar. Det är förstås inte bra för Travel News läsare. 

Men just nu är det allra värsta för Pehr G Braathen som måste leta upp några miljarder om hans flygbolag inte ska gå i konkurs. Han kan kanske ringa gamfonden Apollo. De gjorde ju en bra affär när de gick in i SAS, även om de blev snuvade på ägarrollen. Dramat lär fortsätta.

Desirée Jaks är Årets Kock 2023.

I går var jag och tittade på när Årets kock korades i Annexet i Globenkomplexet. Det var 40 årskalas och vann gjorde restaurang Spessos stjärna Desirée Jaks. Det är tredje gången en kvinna vinner på 40 år, men andra gången på två år. Det tycks som ännu en revolution är på gång i ett av världens äldsta yrken. Att Desirée är en klart lysande stjärna i köket vet jag av egen erfarenhet. Hur jag vet detta får du svar på om några veckor. 

Och med dessa ord tackar jag för visat intresse, vi hörs på måndag morgon igen. Ha nu en skön helg.  

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna