Annons:

Fredagskrönikan: Därför är Travel News bättre än Dagens Nyheter och Expressen

Alla har en agenda. Det gäller speciellt Travel News. Vi är övertygade om att vårt bevakningsområde reseindustrin är en god kraft i världen. Ju mer människor reser och upptäcker nya platser på vår jord desto bättre för enskilda individer. Men också för samhället i stort. Med turism som hävstång kan människor och länder häva sig upp ur fattigdom av egen kraft. Skulle turism förbjudas eller hindras så skulle många positiva utvecklingskurvor vända nedåt. 

Nyligen besökte jag Gran Canaria tillsammans med en representant från Ving och skrev därefter en lång positiv artikel om Kanarieöarnas turismutveckling. Expressen har strax efteråt publicerat en lika lång artikel med motsatt budskap. Rubriken är “Turisthat på Kanarieöarna – efter larmet om kollaps”. 

Budskapet i artikeln stöds av en (1) intervjuperson, en generalsekreterare för miljöorganisationen Fundación Canarina. Det är ingen stor folkrörelse vi pratar om. Deras sida på Facebook har 2700 gilla-markeringar och 3 845 följare på Instagram. Alltså i samma division som Travel News sociala medier, fast vi når förstås fler varje månad med våra 50 000 läsare här på sajten. 

”Expressens fotograf har hittat en (1) plats där någon målat: ’Tourist go home’ på en byggnad så att det syns från långt håll. Efteråt har någon målat över go’…” 

Jag vill inte förringa att turism innebär utmaningar för ökenöarna mitt i Atlanten. I både min text och Expressens reportage kan man läsa om ekonomiska orättvisor, trafikstockningar, höga hyror och digitala nomader som tränger ut de bofasta från stadens hjärta. Skillnaden är att jag såg inget hat eller någon kollaps. Jag sökte inte heller upp en perifer rättshaverist och lät henne sätta tonen för mitt arbete. Ingen av de runt tio intervjupersonerna som jag pratade med på ön nämnde någon miljöorganisation eller att det skulle finnas ett utbrett turisthat. Expressens fotograf har hittat en (1) plats där någon målat: ”Tourist go home” på en byggnad så att det syns från långt håll. Efteråt har någon målat över ”go”… 

Med dessa två bitar kokar Expressen en tunn soppa med budskapet att turism är dåligt. Vad de två miljoner bosatta på Kanarieöarna ska leva av om de 10 miljoner turisterna inte kommer presenteras förstås inte. Ungefär en tredjedel av Kanarieöarnas BNP kommer från turism.

Varför gör Expressen på detta viset? Svaret är förstås att det finns en agenda på redaktionen som säger att turism är något dåligt och sen ger man sig ut i verkligheten för att hitta bevis på detta. 

Att svensk media har denna agenda framkom även i Dagens Nyheter för några dagar sedan. Rubriken var “Svenskarna flyger mindre än före pandemin” och att “Attityden har förändrats”. Som stöd för denna tes hade man data. 

“Under 2023 skedde 31 procent färre landningar på svenska flygplatser än under 2017. Också mätt i antalet passagerare på svenska flygplatser är minskningen tydlig: 23,5 procent färre passagerare år 2023 jämfört med 2017.” 

Dessa kryddas sedan med en retorikforskare som hävdar att: “En (förklaring) som faktiskt ligger nära till hands är att folk kan skärpa till sig om de inser att det är nödvändigt. Det borde människor få veta.”

”I valet mellan att köpa en ny diskmaskin eller åka på semester väljer många, många, många svenskar att resa”

Få tidningar älskar att uppfostra sina läsare mer än Dagens Nyheter. För några år sedan lät man världens mest kända rättshaverist Greta Thunberg vara chefredaktör för en hel dag. Hade hon fått fortsätta hade Bonniers flaggskepp idag haft mycket få läsare. 

När jag mejlar Swedavias pressavdelning om siffrorna får jag svaret att visserligen har antalet landningar gått ner, men att antalet passagerare ombord har gått upp. Sant är att inrikesresandet, speciellt från Bromma, har gått ner med ungefär hälften, men att utrikesresandet är på väg tillbaka. Just nu ligger Swedavias tio flygplatser på runt 80 procent sett till prepandemisiffror. Möjliga förklaringar till detta är förstås hög inflation, usel svensk krona, arbetslöshet och följaktligen lågkonjunkturen. Många i Sverige vänder på varje krona, ändå rapporterar charterbolagen om fyllda plan och fulltecknade orderböcker. 

I valet mellan att köpa en ny diskmaskin eller åka på semester väljer många, många, många svenskar att resa. Allra helst utomlands till ett varmt och härligt land där solen skiner och havet svalkar en aning. Typ Kanarieöarna. Förra året reste 600 000 svenskar dit. Det ser jag som en större folkrörelse än sekten “Fridays for Future” som uppmanar unga människor att inte gå i skolan.

Ja, jag vet att jag är jävig. 

Men skillnaden är att jag inte försöker dölja detta bakom en förment fernissa om objektivitet och saklighet. Jag har en agenda och jag är stolt över den. Jag tror inte på krig mot mina läsare. Jag undrar förstås vad DN och Expressen tror sig vinna på detta. Sanningen är nämligen att Sverige är ett resande folk och har varit det sedan vikingatiden. 

Det lär fortsätta. 

PS: Självfallet ska vi i reseindustrin inte förringa hållbarhetsfrågorna. Nästa torsdag, den 15 februari på Grand Travel Award, delar vi ut vårt hållbarhetspris för femte gången. Det har som vanligt regnat in bidrag från både stora elefanter och små myror och vi i juryn har haft ett tufft jobb att utse en vinnare. Men det kommer vi förstås att göra som vanligt. 

Antalet seriösa och genomarbetade visar att i princip alla aktörer i reseindustrin förstår att vi måste driva på i frågan, men att sluta resa är inte vägen fram. 

Och med dessa ord närmar sig arbetsveckan sitt slut. Vi hörs igen på måndag. 

3 kommentarer

  1. Pär Kjellin: Utmärkt Viggo. Vi behöver vara fler som påtalar de goda effekterna av turismen. Svara
  2. JN: Mycket bra skrivet! Svara
  3. Svenne: Fler och fler svenskar flyger från CPH, dels pga att flygplatsen är bättre än de svenska, dels pga att fler svenskar flyttar till Skåne. Det kan vara en förklaring. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 kommentarer Öppna
På nytt jobb