Annons:

Fredagskrönikan: Detta är reseindustri på riktigt

Befinner mig på Pegasos World i Side i Turkiet. Det är 38 grader varmt och fullständigt underbart. Vi är 2800 all inclusive-gäster på plats från Skandinavien, Centraleuropa, Storbritannien och Ryssland. Det är min första riktiga all inclusive-semester och jag måste säga att jag gillar det, trots att jag som uppfostrad i hipster-vänster-kulturelit-media-skolan ska tycka att detta är helt fel. 

Men detta är reseindustri på riktigt.

”Han älskar det och när barnen mår bra är jag som förälder lycklig”

Jag och min son Lou simmar runt i det som ska vara Medelhavets största poolområde. Han älskar det och när barnen mår bra är jag som förälder lycklig. Det är affärsidén. Min fru Anna är familjens hjälte. Fram till nu är det hon som har gått upp klockan 7.15 på morgonen och “bokat” tre solstolar i skuggan. Detta blir troligen min uppgift under resten av resan efter dessa rader om jag ska kunna återvända till Sverige utan att bli lynchad…

”Det krävdes fem danska snapsar för att han skulle bli godkänd som svärson”

Enligt hotelldirektören arbetar det 600 personer på hotellet och på ett år har Pegasos World 450 000 gästnätter. Reseindustrin utgör enligt obekräftade uppgifter ungefär en fjärdedel av Turkiets BNP. Jag åker på en tur med Metin Girgin, han är researrangören Nazars man i Turkiet och den som har koll på de 28 hotell som finns att välja mellan i den lilla kvadratiska katalogen. Nazar är ett av få självständiga varumärken under den stora TUI-hatten. I år flyger man 35 000 skandinaver till Turkiet och några få till Rhodos. Målet nästa år är 50 000. Men det är bit kvar toppåret 2015 med 80 000 resenärer. 

Metin har varit i reseindustrin sedan 80-talet och har starka band till Danmark. Hans första fru blev en danska. De möttes i Antalya när hon var ansvarig för Spies resor till Turkiet. Det krävdes fem danska snapsar för att han skulle bli godkänd som svärson. Vi pratar länge i hans Fiat om den skandinaviska kulturen som Metin tycker innebär att man har respekt för det land man kommer till. Trots att han har en dansk dotter på 27 år tycker han att svenskarna är det mest respektfulla folket i Norden. 

”Turistministern är inte nöjd med siffrorna och har en marknadsföringsplan för att få fler skandinaver att komma hit”

Vi pratar förstås även Erdogan. Det är val nästa år och Metin hoppas att oppositionen som gått samman kan hålla sams och att landet kan utvecklas i rätt riktning. Den officiella inflationen är just nu 70 procent, men den riktiga är minst 150 procent. 

Officiellt finns det 84 miljoner turkar, men då har man inte räknat de senaste årens flyktingar från Syrien, Iran, Irak och Afghanistan. Sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina startade i februari har det dessutom kommit några hundratusen från dessa länder. De stora IT-jättarna, Meta, Google och Amazon etc släckte ner sin kontor i Moskva och flyttade verksamheten till Antalya. Vilket drev upp hyror och bostadspriser rejält.

Flygplatsen är för övrigt världens andra största när det kommer till charter. I år landar 16 miljoner resenärer. Nästa år är prognosen 18,5. Britterna står för den största ökningen, från 3,5 miljoner till 5 nästa år. Siffrorna från Skandinavien går år motsatt håll. Före pandemin var de uppe i 1,2 miljoner. I år hoppas man på 450 000. Turistministern är inte nöjd med siffrorna och har en marknadsföringsplan för att få fler skandinaver att komma hit. 

Vi rullar uppför backen till Land of Legends. Det består av tre delar. Ett hotell och bakom det en shopping mall med minst 160 butiker och bakom det en nöjespark med plats för 12 000 besökare. Hotellet är skapat för att barn ska vara lyckliga. Det första som möter oss när vi kommer in är stora skålar med godis. Här bestämmer Masha och Björnen. Två tecknade figurer från Ryssland som föddes under Sovjeteran, men visat sig må suveränt även under kapitalistiskt styre. En trappa ner finns baren där barn kan spela tv-spel på en mega-skärm. Självfallet serveras det inget med alkohol. Att spela arkadspel är förstås gratis för gästerna i de 401 rummen. Vi går ut i värmen och fortsätter till gallerian. Varje kväll klockan 22 är det en stor ljus- och vattenshow. Vi går genom väggen av affärer och kommer fram till nöjesparken som är en mix av tivoli och vattenland. För att undvika trängsel släpper man bara in halva sin kapacitet. Om jag ska jämföra med Pegasos Worlds vattenrutschbanor så är detta tio poäng och mitt eget hotell två högst tre. 

Och då ska ni veta att mitt hotell har betyg 4,7 av 5 på Google. 

Här kommer gästerna i första hand från Mellanöstern: Qatar, Kuwait och Saudiarabien. Jag ser många kvinnor i svarta, heltäckande kläder, men också en massa tjejer i bikini från Europa och USA. Och förstås män i alla åldrar i badbyxor och en massa barn.

Jag är glad att jag har lämnat min son här på hotellet i Side för annars hade jag aldrig fått med honom hem. 

****

Har som ni kanske förstår semester och lovar att återkomma med fler reflektioner om turism i Turkiet i augusti. Ha det skönt var än ni befinner er så hörs vi snart igen i denna spalt. 

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna