Annons:

Fredagskrönikan: Framtidstron bland unga och ja i reseindustrin har aldrig varit större

Ännu en arbetsvecka går mot sitt slut. Jag har för ovanlighetens skull inte varit på en enda resa de senaste sju dagarna. Men jag var på en intressant dragning om unga människor som jag tänkte berätta om strax. 

Själv har jag ofta kontakt med två unga människor, mina söner: Ib och Lou. Man säger ofta att barn blir ungefär en gång smartare än sina föräldrar. Men när det gäller min äldsta son är det betydligt större skillnad. I första hand för att jag var en korkad tonåring. Min äldsta son är redan nu mångdubbelt smartare än jag.

(Min yngre son har ännu inte nått tonåren och är följaktligen bara ett barn. Alltså ungefär på min nivå. Men han växer varje dag…)

”Min idoler var Bob Dylan och Ulf Lundell. Ibs idoler är Elon Musk och Jan Emanuel”

Jag var som ung väldigt intresserad av att förstöra min kropp med alkohol och cigarettrökning. Ib tränar thaiboxning fyra kvällar i veckan. Mitt mål var att få godkänt i de flesta ämnen. Han har A i fler ämnen än ett. Han letar upp en gymnasieskola med fokus på segling. Jag gick på samma skola som alla andra. Min idoler var Bob Dylan och Ulf Lundell. Ibs idoler är Elon Musk och Jan Emanuel. Han har redan tagit moppekort och skepparexamen. Jag var över 30 år när jag lyckades ta körkort. När jag var ung trodde vi att rock’n’roll aldrig skulle dö. Nu kan jag konstatera att rocken är stendöd, vore blodtransfusioner förbjudna globalt skulle Mick Jagger aldrig kunna dansa i Friends Arena.

Intresset för musik är ersatt med en längtan att starta företag och bli ekonomiskt oberoende, helst miljardär.

Detta är bara mina egna observationer hemmavid.  

Men det finns fler tecken på att unga människor är radikalt annorlunda än sina föräldrar. Peter Majanen på undersökningsföretaget Quattroporte har gjort en kvalitativ studie på unga människor födda på nollnolltalet och tiotalet. 

Här är en liten summering av vad som sades på dragningen i tisdags kväll på Södermalm i Stockholm.

Till att börja med är unga människor mycket mer förändringsbenägna och materialistiska än tidigare generationer. Glöm idealism och trygghet. Vänstervåg och 68-trams är HELT UTE.

De ungas framtidstro har dock aldrig varit starkare än idag. Det gäller oavsett socioekonomisk grupp. Och gäller speciellt den egna förmågan att nå framgång i samhället. Exempelvis få ett bra jobb eller en fin universitetsutbildning.

”Kunskap och nyheter hittar unga människor via algoritmen på TikTok. De är medvetna om farorna med detta, men de orkar inte googla” 

Men självfallet vill de unga ha många poliser och militärer. Oron om vad som händer i gängkriminalitet har inte undgått någon. Intresset för miljön är inte alls lika stort som medias fokus på Greta, speciellt när det kommer till egna aktiviteter. Att cykla är förstås bra för miljön, men ska man till Nice måste man ju flyga. Kött är inte bra, men att avstå från det godaste på matbordet finns inte. 

Sverige är ett bra land. Vi ska vara stolta över vår nation. Tyvärr kan inte alla komma hit. 

Kunskap och nyheter hittar unga människor via algoritmen på TikTok. De är medvetna om farorna med detta, men de orkar inte googla. 

Det är stor skillnad på killar och tjejer. Men det spelar ingen roll om de bor i stan eller ute på vischan. De är alla del i samma digitala flöde. I detta är Roblox och världens mest kända fotbollsspelare, typ Ronaldo och Messi, gudar. Men även influencers som Therese Lindgren har mycket att säga till om.

Hur ska man sälja resor till detta gäng kanske du som Travel News-läsare nu undrar? Det kommer vad jag förstår gå alldeles utmärkt. Att resa och göra utflykter ingår i en drömlördag. De unga förstår att det finns en massa tråkiga arbeten, men ser helst att robotar utför dessa i framtiden. 

Det största som hänt unga människor är förstås corona. Den händelsen är lika omvälvande som andra världskriget. 

Hela rapporten hittar du här.

Ja, det var väl det.

Nästa vecka, redan på måndag, ska jag åka till Karlsborg och prata med turistentreprenörer verksamma på och nära Göta Kanal. Det ska bli kul. Nästa vecka kommer även Scandics och Pandoxs kvartalsrapport. Dem ska vi förstås skriva om. Och vi fortsätter att räkna ner dagarna till Travel News Market den 10 november. Och när vi ändå är inne på framtiden. Save the date den 23 februari 2023 kör vi Grand Travel Award på Grand Hôtel i Stockholm. 

Och med dessa ord vill jag önska alla läsare en riktigt skön helg. 

3 kommentarer

  1. Niklas Fagerstrand: Intressant läsning. Tror dock inte unga är så obekymrade gällande deras livsval och klimatpåverkan som texten framställer. Enligt andra studier väljer unga i en högre grad än vuxna att avstå från kött pga av klimatpåverkan. (Från Vegobarometen: " Bland unga (16–34 år, 14%) är det nästan 15 gånger fler vegetarianer/veganer än bland äldre (56–79 år, 1%)." Min uppfattning är att det krävs en mycket tydligare klimatmedvetenhet och strategi för resebranschen för att sälja resor till den yngre generationen. Den researrangör som missar detta kommer att förlora i längden. Svara
    • Travel News: Tack för inspel. Alltid bra med mer kunskap. Svara
  2. Kristofer: Intressant att se om nutidens Youtubers / influencers är som dåtidens resekataloger och TV program som "När och Fjärran". Oc Exempel Kara and Nate ( https://www.youtube.com/c/KaraandNate ) eller Jon Olsson ( https://www.youtube.com/c/JonOlsson ) med miljoner följare. Och hur gick det efter att Kinesiska pop idolen Wang Yuan besökte Norge (22 Miljoner visningar ( https://krcom.cn/6391371517/episodes/2358773:e31281bf2de78fc4fc83e4529b68edea ) Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 kommentarer Öppna