Vi lever i en orolig tid. Ändå finns det många anledningar att vara på gott humör. Speciellt i Sverige. I veckan kom en nyhet som fått lite uppmärksamhet, Sverige avancerade på listan över världens lyckligaste folk*, från sjunde till fjärde plats. På medaljplats finns Finland, Danmark och Island, i botten inte oväntat Libanon och Afghanistan.
I veckan lyssnade jag på en föreläsning med Micael Dahlen, han var tidigare professor i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, men har nu uppdaterats till professor i lycka. Det kan tyckas flummigt, men Dahlen verkar närma sig sitt ämne med vetenskap och evidens.
”Enligt professorn blir vi 13 procent mer effektiva när vi arbetar om vi är lyckliga”
Vad är egentligen meningen med lycka? Enligt en hjärnforskare jag är vän med så är det ett tillfälligt rus i hjärnan. Det går inte att vara lycklig konstant, men det går alltid att må bättre. Och ha fler och längre toppar. Blir verkligen samhället bättre av att människor går runt och flinar för sig själva eller sitter och skrattar i små grupper? Svar ja! Enligt professorn blir vi 13 procent mer effektiva när vi arbetar om vi är lyckliga. I ett land vars ekonomi som just nu backar när det kommer till BNP är 13 procent väldigt mycket.
Hur ska man då bli lycklig? Under föreläsningen fick vi göra en övning. Jag tittade in i en okänd människas ögon i fyra sekunder. Det är maxgränsen, fler sekunder och man uppfattas som galen. Men att se in i en annan människas innersta några sekunder är… härligt. Speciellt om man gör det för att man är uppriktigt intresserad och nyfiken. Det är häftigt. Och denna kunskap föds vi med. När det nyfödda barnet möter sina föräldrars blick första gången på BB uppstår något magiskt. En känsla av samförstånd och lugn.
”Ett tredje tips var ett samlag i veckan. Du får gärna ligga mer, men marginaleffekten är ganska liten”
Jag har sedan i måndags när jag hörde detta börjat se människor in i ögonen mer. Och ja, jag mår faktiskt bättre. Det räcker med bara en sekund och ett leende för att få en liten boost i amygdala, hjärnans belöningscentrum som skapar “ruset”. Ögonkontakt är ungefär hundra gånger bättre än ett pip i telefonen. Det sista är lurendrejeri.
Detta är fredagskrönikan och om du läser den klockan 16 idag så är sannolikheten stor att detta är din lyckligaste stund på veckan. Vi mår som bäst när vi har något härligt framför oss. En helg gärna med en resa väcker varma känslor. Många skulle nog tro att måndag är veckans värsta dag, men det är fel. Det är tisdag. Enligt professor Dahlén har det skrivits få sånger om tisdagar. Kan i skrivande stund inte komma på en enda. Det är en blek dag. Jag fick ytterligare ett kul tips för att nå lycka. Fira dina segrar i förtid. Om du vinner har du ytterligare en anledning att fira och om du förlorar så gör det inget för det blev i alla fall en liten fest. Ett tredje tips var ett samlag i veckan. Du får gärna ligga mer, men marginaleffekten är ganska liten. Det är så en professor uttrycker att du inte blir dubbel så lycklig av att ligga två gånger i veckan, men väldigt glad av att gå från noll till ett.
Varför skriver jag nu detta i Travel News? Jo, för att vi som arbetar i reseindustrin arbetar med service och kärnan i detta är att se människor in i ögonen. Först när du möter en människas blick ser du om hen mår bra eller behöver något extra. Har budskapet att spat är öppet fram till klockan 21 gått fram? Är de nöjda med maten eller vill de ha ett glas vin till innan efterrätten dukas fram? Har de förstått att planet går snart så de måste skynda till gate 11? På sätt och vis arbetar alla människor i hela världen med service. Ju mer vi hjälper och underlättar för varandra desto bättre fungerar världen. Och alla mår bättre. Är du ensam utan ett sammanhang blir du lätt olycklig. Jag tänker ofta på detta när jag ser klipp på Vladimir Putin. Han går och sitter ofta ensam och de få gånger han ställer upp på intervjuer stirrar han ner i golvet eller ut i rymden. Jag är helt övertygad om att han ytterst sällan möter en annan människas blick i fyra sekunder. Det kanske aldrig har hänt.
I Finland har det faktum att man är världens lyckligaste folk blivit en viktig faktor när det gäller att locka turister till landet. Det är inte lika sexigt att säga att man är fyra, men jag tycker att det är ett väldigt gott betyg. Vi är fyra av 143 granskade länder. Vi är sjukt mycket bättre än turistländer som Turkiet (98), Kina (60) och Frankrike (27). Och snart blir vi säkert etta. Och som ni nu vet är det inget fel att ta ut segern i förskott. Fira gärna denna framtida seger med någon du älskar med ett glas bubbel och en kyss. Vem vet, det kanske leder till veckans samlag. Boka sen en resa till ett land längre ner på listan så har du något mer att se fram emot.
Nu är fredagskrönikan slut och jag vill som vanligt önska alla läsare en riktigt härlig helg.
*Så här görs undersökningen.
Utöver ett antal mätbara data ber man ett stort antal testpersoner att föreställa sig en stege där det bästa tänkbara livet är en tia och det sämst tänkbara är en nolla. Därefter ombeds de ranka sitt eget liv på den skalan. Detta sammanställs sedan med statistik om förväntad livslängd, BNP, nivå av korruption och annan mätbar data. Alla detaljer här.
2 kommentarer