Annons:

Fredagskrönikan: Glad midsommar och några spaningar!

Det är dags för Sveriges riktiga nationaldag: midsommar. I år ska jag fira denna högtid på det bästa stället i Stockholms skärgård: Sandhamn. Det innebär att Travel News systertidning RES guide till Sandhamn kommer att uppdateras inom kort. 

Det lär inte vara någon revolution på gång där ute, men några nyheter snappar jag säkert upp.

Annars har det varit en som vanligt intensiv vecka i reseindustrin. I tisdags berättade Gröna Lund att man kommer att köra en vintersäsong. Och i onsdags morse berättade Skistar att man ska köra en sommarsäsong i Hammarbybacken. Man har byggt ett stort klätterland och en modern rodelbana som kallas Mountain Coaster. Jag har provåkt den och ja, det var läskigt och häftigt.

”Jag är övertygad om att klätterparken kommer att bli en hit sommartid”

Hammarbybacken är en 93,5 meter hög kulle som består av jord från bygget av Globen och Hammarby Sjöstad. Från toppen är det en svindlande utsikt över huvudstaden. I augusti kommer ett konstgräs som ska göra det möjligt att åka skidor på backen även när det är 30 grader varmt. Det finns en liknande backe i Köpenhamn där man har byggt en skidbacke på ett värmeverk. Det lär funka bra att åka skidor på den, men i Stockholm ska det blir ännu bättre lovar Skistar. 

Jag och min son Lou passade även på att testa den stora klätterställningen, men vi hade otur och hamnade bakom en tjej som inte vågade åka zipline. Hon fastnade med svindel och ångest i 30 minuter, men sen dök en kille från personalen upp och guidade tjejen genom äventyret. 

Jag är övertygad om att klätterparken kommer att bli en hit sommartid. Att klättra är verkligen en aktivitet som jag rekommendera att man gör tillsammans med sina barn. 

”Produkterna som Skistar och Gröna Lund säljer har blivit en självklar del i många människors liv”

Gröna Lunds satsning på en vintersäsong är tivolits största någonsin enligt vd Magnus Widell. Jag tror även på denna satsning. Även om jag personligen inte kommer att åka alla karuseller när det är tio minusgrader. Men jag tycker att den utlovade stora pulkabacken låter spännande. 

Det är häftigt att både Parks and Resorts och Skistar satsar full krut på året runt verksamhet. De båda koncernerna är två av svensk turisms största och viktigaste bolag och en slags fyrar som sätter tonen för många mindre bolag. Att ha publik verksamhet året runt innebär att antalet fast anställda ökar och det kommer att ge mer stadga åt verksamheten. Att kunna erbjuda karriärmöjligheter till de som arbetar säsong kommer att bli avgörande om reseindustrin ska lyckats locka och behålla kompetent personal. Här har branschen en svår balansgång. Man vill både vara integrationsmotorn och näringen som ger många unga människor sitt första riktiga jobb, men man måste samtidigt locka till sig driftiga, välutbildade människor som kan utveckla näringen. Detta kommer att bli reseindustrins stora utmaning de närmaste åren. 

Travel News vill förstås vara med och hjälpa till och följaktligen smyger vi idag i gång vår nya karriärsida och målet är att bli det stora torget för all rekrytering inom reseindustrin. Spana in sidan här. 

”Jag tror alltså inte på en lågkonjunktur som den vi hade på nittiotalet” 

Prognoserna för svensk och ja internationell ekonomi ser inte goda ut framöver. Lyssnade på finansminister Mikael Dambergs dragning i onsdags morse och tre begrepp dominerade: inflation, minskad tillväxt och osäkerhet. Det sista är förstås inte konstigt, människans förmåga att se in i framtiden har varit begränsad sedan Big Bang. 

Frågan är förstås hur illa kommer det att bli för reseindustrin. Just nu upplever vi en boom som får 2019 års siffror att blekna. Hur länge kommer detta hålla i sig? Mitt svar är länge. De dåliga tiderna kommer inte att drabba de som har jobb och det har många fortfarande. Inflationen på mat är förstås svettig, men vi måste komma ihåg att BNP har gått från 395 000 vid millennieskiftet till 523 000 förra året. Det är en overkligt stark utveckling. Så kan det inte vara hela tiden. Jag håller med Aftonbladets ekonomiska analyter Andreas Cervenka om att en ekonomi där man tjänar 50 000 i månaden på att bo inte är sund. Det är bara sunt att prisutvecklingen på bostadsrätter dämpas en aning.

Dock tror jag att anden är ute ur flaskan när det gäller svenskarnas resande och sökande efter häftiga upplevelser på sin fritid.

Produkterna som Skistar och Gröna Lund säljer har blivit en självklar del i många människors liv och inget som folk kommer att tröttna på om erbjudandet dessutom utvecklas och förbättras. 

Jag tror alltså inte på en lågkonjunktur som den vi hade på nittiotalet. 

Men det stora orosmolnet då som nu är fastighetsbranschen. Många fastighetsägare har blivit overkligt rika på att använda miniräknare inte på att ha nöjda hyresgäster. Det kommer inte att sluta väl för alla…

Ja, ja. 

Vi lämnar dessa utmaningar nu.

Från och med nästa vecka går Travel News in i sommartider. Det innebär att vi har lite lägre nyhetstempo och att nyhetsbrevet kommer vi lunch. Men riktig semester där vi inte gör någonting alls kommer aldrig att hända.

Nästa vecka, från tisdag till fredag, är jag på en pressresa på Mallorca. Har du tips på människor jag bör intervjua eller saker jag ska titta på, mejla mig.

Veckan därefter är det politikerveckan i Almedalen. Jag är förstås på plats. Även här kan du komma med tips på debatter och event jag ska bevaka. Det blir förstås dagliga rapporter här på sajten.  

Och med detta återstår att än en gång önska alla läsare en glad midsommar. 

PS: Här några bilder från Sandhamn.

47

En kommentar

  1. Peter Hellman: Glad Midsommar! 🍓 🇸🇪 Peter Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 kommentar Öppna