Annons:

Annons:

Fredagskrönikan: Här är min interpellation till Tomas Eneroth!

Det har varit en deppig arbetsvecka. Jag önskar att jag kunde börja min fredagskrönika på ett mer positivt sätt. Men samtidigt är det viktigt att se verkligheten som den är. När corona drabbade Europa i början av mars i år förstod jag direkt att det var allvarligt. Men jag trodde att det skulle bli bättre efter påsk. 

Nu vet vi att vi ännu inte nått det totala mörkret. Enligt en färsk undersökning av Nordic Bench så kommer de närmaste sex månaderna att bli tuffare än tidigare. 

Den avgörande makten för hur det går finns hos landets och EU:s politiker. Fortsatta stöd är en förutsättning för att mängder av bolag ska undvika konkurs. Och tydligare regler och riktlinjer vid resande inom EU är det enda som kan få igång efterfrågan. Anledningen till att UD ständigt ändrar sina rekommendationer är inte i första hand risk för smitt utan att folk riskerar att bli strandade på olika platser i Europa och världen. 

Visst finns det ljus i mörkret. 

Att svenska skidorter redan är i princip fullsatta är förstås positivt. Ungefär 500 000 svenskar älskar att åka utför varje vinter. En tiondel brukar dra ner till alperna och skryta om att de sysslar med riktig skidåkning. Men i år kommer de allra flesta att stanna i landet.

I veckan ställde Vänsterpartiets Jens Holm en interpellation i Sveriges riksdag till infrastrukturminister Tomas Eneroth. Ämnet var Brommas nedläggning. När kommer beslutet att lägga ner flygplatsen? Det kom förstås inte något svar från den leende ministern. Han tyckte att Holm hade väldigt bråttom. Swedavias korta rapport om att flygplatsen är olönsam har legat på hyllan i mindre än en månad. Den långa rapporten och alla siffror är tyvärr kvar i mörkret.

Mitt stalltips att det blir ett nedläggningsbeslut före Lucia kvarstår dock.  

Jag hade dock varit mer intresserade av en interpellation om Tomas Eneroths beslut att upphandla tåg från Stockholm till Hamburg och från Malmö till Bryssel. Det visar sig nämligen att upphandlad tågtrafik är förbjudet i Tyskland och troligen även i Belgien. Man accepterar inte subventionerad fjärrtrafik – det ska vara kommersiellt.

I potten för det tågbolag som vill hjälpa regeringen finns 400 miljoner kronor. Det är förstås felräkningspengar i dessa corona-tider, men ändå en intressant summa.

Så nu är frågan om uppdraget ska dras tillbaka eller om Trafikverket ska fuska när tåget rusar fram på andra sidan den danska gränsen. Jag vet att det låter snyggt när man säger att man ska kunna ta tåget från Sverige ut i Europa. Men till vilket pris och mot andra länders regler? Är ganska övertygad om att Tomas Eneroth hade blivit en smula sur av att svara på denna fråga i Sveriges riksdag.  

***

I morgon ska jag och min vackra fru i alla fall åka tåg till Borås och gå på vernissage för utställningen Generation. Det är tre byten från Stockholms central till Knalleland. Men vi kommer att stiga på vid Stockholms södra och vi missar det första. Kan inte låta bli att skryta lite om utställningen på Borås konstmuseum. Jag deltar nämligen med tv-programmet Beckerell som jag gjorde på nittiotalet. Jag har aldrig uppfattat mig som en konstnär, men det är ett kul sammanhang att vara med i. Det är en hisnande tanke att något jag gjorde för 25 år sedan fortfarande har ett värde. Det är en förtröstan, speciellt i den tid vi är i nu.  

***

Vill du också gå på Travel News Market den 5 november? Regga dig här

***

Jag tror att Click&Boat kan funkar bra i Sverige.

***

Upp som en Solresa ner som en pannkaka. Trist förstås. 

***

Katten har sju liv, men Alitalia har hundra. Minst.

***

Hela poängen med en nattklubb är väl att man är full och tumlar omkring. 

***

Och med dessa ord hoppas jag att Travel News läsare får en underbar helg. 

 

6 kommentarer

  1. Borg 6-0: Fan vad jag gillar dina fredagskrönikor! :) Svara
    • Travel News: Stort tack! Svara
  2. På väg till förfest: Exakt, och därför kanske nattklubbar borde hålla stängt om man ska ta restriktionerna på allvar, om Tegnell säger att man bör undvika förfest så är frågan om det är bättre att hänga på spybar mfl.? Svara
  3. Anonym: Ja, det är ju bra att resa nu när smittspridning ökar! Föredömligt! Svara
  4. Thomas: Utöver utblick över den lokala Svenska reseindustrin, med lättsam lite humoristisk fakta orientering ska en krönika vara kul att läsa, det är Viggos krönikor. Hörde av en av Dina grannar, så en liten varning cykla försiktigare för att undvika olycka så Du kan fortsätta Dina krönikor. Svara
    • Travel News: Tack. Jag cyklar alltså så lugnt som möjligt. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

6 KOMMENTARER ÖPPNA
Inca Tours söker biljettör
Sista ansökningsdag:
21 maj 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.