Annons:

Fredagskrönikan har varit på bilsemester

Bilsemester.

Ett magiskt ord.

Ett fruktansvärt ord.

Jag minns att jag och min syster bråkade i baksätet från Sassnitz till Rivieran. Men jag minns också hur glada mamma och pappa var när bilen var proppfull med bagage och vi rullade in på Dragörkajen i Limhamn för att åka över sundet. Förväntningarna var på topp när familjen Cavling skulle bila till Sicilien. Vi åkte bilfärja från Genua till Palermo. Det blev storm på havet och jag spydde som en kalv.

Men nu skulle ju detta inte handla om en bilsemester för 35 år sedan utan den jag avslutade igår.

Skåne runt kusten.

Landskrona, Malmö, Ystad, Sandhammaren, Löderup, Vitemölla, Wanås och Mölle.

Jag har visat upp mitt gamla landskap för min nya flickvän. Min långsiktiga plan är att vi ska flytta hit när barnen har lämnat boet om femton år.

Och hur förför man en kvinna? Med skönhet förstås.

Och värme.

Hotell Wanås tävlar i samma liga som Ett Hem.

Skåne har bjudit på det mesta och allra mest lyxigt var det på Wanås ett år gamla hotell. 12 suveräna rum i ett gammalt stall med utsikt mot det vita slottet från 1200-talet. Ljuvlig mat och en skulpturutställning i världsklass in på knuten. Det är allt annat än billigt att bo och äta här, men absolut prisvärt om du har råd.

Dock tycker jag att hotellet borde bli bättre på att svara i telefon och på mejl. Det var först när vi var på plats som vi fick veta om det fanns lediga rum. Betänk att en av Wilhelmina Skoghs stora innovationer i mitten på 1800-talet var att dra telefonlinjer till alla sina hotell utmed stambanan.

Vi fortsatte till Mölle som för drygt 130 år sedan blev en av Sveriges första turistorter. Då var det radikalt att män och kvinnor badade tillsammans. Så sker fortfarande vid foten av urberget Kullen. Badvattnet är det bästa i Skåne när det kommer till friskhet och klarhet.

Vi åt lunch på Brandstationen i hamnen som är under renovering. Det kan nog bli fint när det är klart, vi återkommer nästa sommar och då får ni en ny rapport. Hipstermackan levde inte upp till sitt namn, men det gjorde räkmackan. Brödet i hipstermackan var vitt och fluffigt och så långt från surdeg det går att komma. Men räkorna och majonäsen behövde inte skämmas för sin existens.

På uteserveringen talades det skånska, ryska och spanska. Mölle förblir en internationell metropol.

***

Mellan baden har jag blivit intervjuad av Expressen om SAS-kris.

Mina svar kan ni läsa här.

***

På måndag är jag tillbaka på redaktionen i Stockholm och då ska jag bland annat jaga svaret på frågan varför SAS startar ett gäng nya sommarlinjer utan att anställa personal. Jag ska undersöka hur sommarhettan har påverkat charterindustrin och den svenska besöksnäringen. Jag ska kolla vad politikerna ska göra för att stärka den svenska besöksnäring och få fler turister att komma hit. Det är så mycket jag ska göra… men första ska jag krama ut det sista ur mitt besök i Skåne.

***

Vi hörs på måndag.

 

Kommentarer är stängda.