Annons:

Fredagskrönikan: Känn ingen sorg för mig Göteborg

Tisdag morgon tar jag MTRx från Stockholm 06.07 för att nå Sveriges andra stad 09.25. Det kräver några telefonsamtal till jouren för att få loss min hyrcykel vid namn styr&ställ utanför Hotel Eggers. Bara i Göteborg kan man döpa sina kommunala hyrcyklar till något så töntigt som styr&ställ, men till skillnad från huvudstaden som döpte sina till Stockholm eBikes så fungerar dessa. Betyg 3+.

Börjar med att spana in Scandics nya hotell bakom Centralen. Ett riktigt maffigt glaspalats. På avstånd ser jag Erik Selins och Ola Sernekes gigantiska blixtlås. Skyskrapan är vad jag förstår Nordens högsta bostadshus och slår därmed ner min gamla hemstads stolthet Turning Torso till andra plats. Eftersom jag nyligen varit i Kuala Lumpur som är en stad där det kryllar av riktigt höga skyskrapor framstår dessa ensamma höga pinnar som en aning patetiska i sin avsaknad av sällskap. 

Cyklar vidare till Kungsportsplatsen och dagens första möte med Magnus Tengby. Han var en galning i mitt gamla universum när jag var chefredaktör på reklamtidningen Resumé. Nu har han fyllt 61 och blivit en väluppfostrad vd på reklambyrån Valentin. Förr i tiden var han ansvarig för de kreativa på byrån, alltså vildhjärnorna som hittar på reklamen. Nu säger han sig uppskatta lönesamtal och likviditet. 

Jag berättar om skillnaden mellan mitt nuvarande universum och det gamla. Reklammänniskor är konstnärer och det spelar ingen roll hur många guldägg de får – hålet i deras själ är lika stort som alltid. 

I reseindustrin är det precis tvärtom. 

Travel News läsare vet att det inte finns någon själ och följaktligen kan det inte finnas ett hål som måste botas med fåfänga. Livet går ut på att må bra och det gör man efter två glas lådvin. I vissa fall tre. Om ens hotell får kritik innebär det att man måste sänka priserna eller alternativt renovera. 

Några planer på att sänka priserna har inte Magnus Tengby. 40 kreatörer och kontorsråttor ska ha lön och då gäller det att fakturera så många timmar som möjligt så ofta det bara går. Svårare än så är det inte att vara direktör i reklambranschen. 

Cyklar vidare till Region Västra Götalands huvudkontor och tar en kaffe med Turistrådet Västsverige AB:s vd Fredrik Lindén. Är alltså på plats för att förbereda Travel News Business Forum som går av stapeln i Göteborg nu på måndag. 

Vi pratar om vad som händer måndag om den nya bron staden fått som går över Göta Älv. Den går att hissa upp och ner och brukade fastna i början, men är nu en väluppfostrad bro som människor gärna både går och cyklar på för att komma till och från Hisingen. 

Cyklar vidare och lunchar med Imre Marton som driver mäklarbolaget Hemverket som vill revolutionera hur vi köper och säljer bostäder. 

Skvallrar om det vi brukar skvallra om, vilket ger mig input om staden. 

Spanar därefter in tre av stadens nya hotell: Draken, Liseberg Grand Curiosa och Jacy’z. Alla tre är sjukt imponerade. 

Maffiga, galna satsningar som jag ser fram emot att diskutera med ansvariga på måndag. Hinner även med några möten till innan jag tar ett försenat SJ-tåg tillbaka till huvudstaden. Däckar i säng vid 23. (Jag hann under resans gång även med att publicera ett anständigt antal artiklar på sajten.) 

Nästa dag känner jag mig bakfull och dagen efter är det ännu värre. 

Influensa och ja, precis som Joe Bidens fru Jill: Covid. Kan följaktligen inte åka till Göteborg på måndag och vi bestämmer oss för att låta Malin Oest som håller i utdelningen av Wilhelmina Skoghpriset även ta hand om våra eftermiddagsaktiviteter. 

Våra hearings kommer alltså att ledas av Malin, men jag kommer att skriva frågor och ett slags manus. Hostar illa när jag skriver dessa rader så jag tror att det är ett klokt beslut. Även om jag blir ledsen av att inte få träffa alla som arbetar i reseindustrin i Göteborg på måndag. Men ändå, känn ingen sorg för mig Göteborg. 

Vi ses snart igen även om vi inte ses på måndag. 

2 kommentarer

  1. Ewa Solfors Lundberg: Kul läsning! Alltid lika intressant när nån från vår vackra huvudstad kommer hit och tillåter sig att fascineras av utvecklingen av Sveriges enda andra stad. Ni blir liksom så gulligt förvånade att det finns något spännande även utanför tullarna. När du kommer hit nästa gång har vi hunnit bygga ännu mer :-) Välkommen tillbaka! Svara
    • Travel News: Pratade med Petter Stordalen om detta i somras. Han trodde det skulle dröja länge innan ni i Göteborg och alla andra i Sverige bygger nya hotellfastigheter. I övrigt så är det så att varje gång jag lämnar Sthlm blir jag fascinerad. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 kommentarer Öppna