Annons:

Annons:

Fredagskrönikan: Lars Vilks var en sant modig konstnär

Kan inte låta bli att skriva om konstnären Lars Vilks. Träffade honom för första gången i början på nittiotalet. Jobbade då med ett tv-program som hette Beckerell som gick i ZTV. Vi gjorde ett reportage om konstverken Nimis och Arx. De ligger på Kullabergs norra sida i nordvästra Skåne med dramatisk utsikt över Skälderviken och Bjärehalvön. NImis är en gigantisk träskulptur av drivved och plankor. Den är en barnslig fantasi och en konstteoretisk guldgruva. På ett mycket konkret sätt ställer Nimis frågan: vad är konst på sin yttersta spets. 

Att intervjua Lars Vilks var fruktansvärt roligt. Han hade precis skapat den nya nationen Ladonien och utropat landmassan runt Nimis och stenskulpturen Arx till en självständig stat. Det fanns pass och gränser i form av vita linjer på stenarna. Vem som helst kunde bli medborgare, men ville man bli adlig kostade det 100 kronor. Jag tjatade och fick ett adligt medborgarskap gratis… 

Greve Viggo von Cavling!

Lars Vilks förklarade att man haft en incident med svenska flottan. De hade ankrat i Kattegatt strax framför Nimis och sedan hade några av soldaterna rott i land och klättrat omkring på Nimis i några timmar. Kanske planerade de en ockupation av det nya landet… Men det visade sig att oron var obefogad. De lämnade det nya landet utan att förklara krig. Lars sa också att hans nya land gärna förde krig, men att alla krig skulle utspela sig på ”internet”. Vi skriver 1993 i kalendern och kan idag konstatera att Lars var före sin tid även här. 

Vi spolar fram bandet till den 25 mars 2010. 

Lars har precis fått sin fatwa och har en livvakt. 

Jag är chefredaktör på Resumé och bjuder in Lars som gäst till vår torsdagsbar där vi intervjuar “våra” kändisar och delar ut diplom till vinnarna i reklamtävlingen Månadens kampanj. 

Jag köper då de tre bilderna som ingår i sviten med rondellhunden. Det finns även två teckningar som häcklar judendomen och kristendomen som inte riktigt är lika kända. 

Lars är mer allvarlig denna gång. Det är svårt att skämta bort att hela länder faktiskt vill mörda en för att man gjort en liten retsam teckning till en utställning på vischan i Närke. Detta vet ni allt om,

Vad vill jag då säga med denna krönika? 

Jo, två saker. 

Den första är jag tycker att man ska göra allt vad man kan för att bevara Nimis för det är ett fantastiskt konstverk och en central turistmagnet till nordvästra Skåne. Det är sällan som det finns så originella anledningar att besöka en plats. Nimis kan du inte uppleva någon annanstans i världen.

Det andra är att det är outgrundlig sorgligt att Lars inte fick sin rättmätiga upprättelse före sin död. Nu hyllas han på fina kultursidor som bara för några dagar sedan såg honom som en paria. Att stå upp för yttrandefrihet är enkelt att säga, men helvete vad svårt det är i verkligheten. Lars Vilks var hela sitt liv fri och modig på ett sätt som de flesta människor aldrig kommer i närheten av. 

Det ska jag tänka på nästa gång jag besöker Nimis.

 

2 kommentarer

  1. Hilda: Tack för en fin krönika om Lars Vilks. Svara
  2. Johan: Nimis är en välbevarad hemlighet som inte finns utmärkt på vandringskartor eller i guideböcker. (Finns dock utmärkt på Google maps). Anledningen är att det är svårt och brant att ta sig dit och sedan riskabelt att ta trappen genom skulpturen ner till stranden. Den ligger dessutom i ett naturreservat. Skall man göra det till en turistattraktion så krävs det mycket arbete. Men jag håller med Viggo om att den skall bevaras. Kommer att locka många besökare. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 KOMMENTARER ÖPPNA
Travel Consultant till Winberg Travel
Sista ansökningsdag:
5 november 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.