Annons:

Fredagskrönikan: Om konsten att leva som man lär

Att leva som man lär är svårt. Den 18 februari 2021 publicerade Dagens Nyheter en artikel med rubriken: “DN skärper policyn mot fossilannonser”. Texten var skriven av medarbetaren Martin Jönsson, han har titeln “redaktionell utvecklingschef”. Kanske var Sveriges största morgontidning inspirerad av tre partier i Göteborg som en knapp månad tidigare ville stoppa reklam för bland annat flygresor, bensinbilar och oljeföretag på de reklamtavlor som kommunen ansvarar för, till exempel vid kollektivtrafikens hållplatser. 

Några månader tidigare lämnade Dagens Nyheter över det redaktionella rodret till klimataktivisten Greta Thunberg som fick 60 sidor på sig att berätta om klimatkrisen. Det kvarvarande hoppet för mänskligheten var “folkbildning och demokrati”. 

Exakt hur detta ska gå till rent praktiskt är svårt att förstå när Thunberg idag sittstrejkar framför dörren till vårt parlament och skriker rakt ut på stora möten och då hindrar övriga mötesdeltagare att prata och lyssna. 

Nu har det gått några år sedan Martin Jönsson publicerade sitt manifest och flygskammen är inte död och begraven, men den sjunger på sista versen. Självfallet kommer de sista dödsryckningarna i Dagens Nyheter. 

En rubrik i dagens tidning: “Svenskar: Stoppa inrikesflyget på kortare sträckor”. Den oberoende liberala morgontidningen har en smula oväntat gått över till planekonomi. Som stöd för detta politiskt radikala förslag finns en Novusundersökning som säger att “57 procent av svenskarna vill förbjuda inrikesflyg där destinationen kan nås inom tre timmar med tåg”. (Letar efter fakta om undersökningens storlek och metod, men den detaljen tycks ha trillat bort.) 

En fjärdedel håller inte med i samma undersökning. Kanske tycker de som jag att man ska få lov att bo i Göteborg och då och då arbeta i Stockholm utan att förlora kontakten med sin familj. Alltså flygpendla över dagen. 

Som man frågar får man svar.

Vi som har PDF-varianten av DN inleder vår fredagsläsning med ett mittuppslag och en helsida med härliga annonser för resor till Sydamerika och Italien. Alltså exakt sådana “fossilannonser” som DN lovade att stoppa 2021. 

Och som detta inte var nog har tidningen nu även börjat att konkurrera med sina egna annonsörer. Under våren 2025 kan jag som betalande prenumerant få följa med på en läsarresa med tidningens Sydamerikakorrespondent Henrik Brandão Jönsson till Portugal. Självfallet går resan för 35 100 kronor med flyg från Arlanda. Denna resa kan jag verkligen rekommendera eftersom Jönsson är en av mina mest underhållande nära vänner. Att vara i hans sällskap är alltid en fest. 

Men som sagt, att leva som man lär är svårt. 

Jag hade egentligen tänkt att skriva om flygets kris i Sverige och vad infrastrukturminister Andreas Carlson borde göra åt detta, men ja, den pucken sparar vi till en annan gång. 

Ha nu en skön helg så hörs vi igen på måndag. 

 

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna