Annons:

Annons:

Fredagskrönikan: Om Stordalens miljardbygge och dimman i Malmö

Drog till Skåne när resten av Stockholm drog till fjällen. 

Nästa vecka ska jag vara i fjällen så då får ni en rapport om Sveriges mest utvecklade turistgren. Arbetsnamnet är: Så ska Branäsgruppen utmana Skistars monopol.

Nu kommer en krönika med fötterna i den skånska myllan. 

Inledde med att checka in på nya Clarion Sea U i Helsingborg. Petter Stordalens senaste storbygge ligger på den absolut bästa tomten i nordvästra Skåne. Precis vid kajen där Karl den XIV Johan gick i land på svensk mark för första gången.

Helsingborg, speciellt den norra delen, är en förmögen landsända med många vackra våningar med havsutsikt och ännu fler rejäla villor. Man har allt utom ett fotbollslag i allsvenskan.

Det var smockfullt med människor på hotellet och kö varje gång man skulle ta en av tre hissarna. Men det blev ingen trängsel för lounge- och receptionsområdet på första plan är verkligen generöst och människor med pengar kan ofta uppföra sig. 

Det hände bara en enda gång att en ensam man försökte tränga sig före i kön till hissarna, men han var säkert från Eslöv, den stad i Sverige med flest slott och herresäten. Adeln kan inget om gott uppförande även om de tror det.

För några veckor sedan intervjuade jag Per G Braathen på Downtown Camper. Per är bland mycket annat styrelseordförande i Scandic och den största privata aktieägaren. Hans bästa argument för att hyresvärdarna ska välja Scandic som operatör framför Nordic Choice är att Nordens största hotellbolag är mer effektiva. Scandic slösar inte bort pengar på konst, stora personalfester och för dyr inredning. 

Det gör Petter Stordalen som bekant. 

Men beteendet lockar till sig människor på ett sätt som middle of the road inte gör. 

I foajén på SeaU hörde jag en gäst som berättade för personalen att han kände Petter Stordalen. Mannen hade besökt de flesta av Petters hotell. Favoriten var Amerikalinjen i Oslo. 

Jag menar, en sån skrytnisse, han trivs på Petter Stordalens hotell, där känner han sig hemma. Han betalar gärna några hundralappar extra för att sova i rätt hotellsäng med sin fru. Men visst är det vansinne att som Petter Stordalen mitt i pandemin investera en miljard i ett nytt hotell i Helsingborg när värsta konkurrenten Scandic bygger ett nytt hotell på kajen mitt emot. 

Vill du veta mer om detta? Då ska du läsa denna analys i Travel News Premium och om några dagar, ja kanske en dryg vecka, kommer min intervju med Sea U:s direktör Miri B Sumiq. Vi gick husesyn och tog sedan en kaffe i baren på första plan. Där föddes en idé om att göra ett slags Gasellen för reseindustrin. Återkommer även till detta när vi fått lite mer kött på benen.

Men det går inte att jämföra att knäcka nya idéer när man ses IRL med att försöka göra det i ett videomöte på Zoom. Det är två helt olika saker. 

Jag är övertygad om att videomöten funkar bra när man vet vad man vill och har en fast agenda. Men när man ska bryta ny mark måste man ses och känna på varandra. Att titta in i den andres ögon och se reaktionen när man testar en ny idé… Det är då magi uppstår. Min största lärdom under denna pandemi är att människor älskar trängsel mer än de vågar erkänna. 

Vi vill vara tillsammans. 

Nära.    

*** 

När vi var klara i Helsingborg tog vi tåget till Malmö och checkade in på Malmö Live i rum 2408. Toppsviten är förvandlad till konstutställning. Bakom initiativet står min kompis Jeanette Gostomski som är både konstnär och curator.

Det var häftigt att befinna sig mitt i en konstinstallation i ett rum med fem meter i tak och en vidunderlig utsikt över Malmö hamn och Öresund. 

Kvällen till ära var det dis i landets tredje stad. Dimman i Malmö kan bli så tät att man inte ser Nordens högsta byggnad Turning Torso som ligger ett hundratal meter bort. Att vara på våning 24 i en ganska platt stad är som att befinna sig i ett flygplan eller rymdskepp. Overkligt och häftigt. 

Jag tror att vi kommer att få vänja oss vid att möta konst och kultur på många udda ställen i framtiden. Den annalkande  fastighetskrisen innebär att många kommersiella ytor kommer att skänkas bort till kreativa människor. 

Ett tveksamt nöje för de som pensionssparar i fastigheter, men kul för alla andra. 

Min första professionella passion var samtidskonsten. I början på nittiotalet gjorde jag en konsttidning som hette Beckerell. Den blev med tiden ett tv-program i ZTV och ja blir du nyfiken kan du se några avsnitt här.

***

Jag har även hunnit med att podcast-intervjua Björn Lundström, mer känd som Björn-Pilot i Båstad. SAS mest kända medarbetare fram till några veckor sedan då han blev friställd. 

Vi satt i loungen på hotell Skansen och pratade i en knapp timme. 

Jag har ganska många fördomar mot piloter, men Björn bemästrade de flesta. Trots att jag hade ett gäng vassa frågor om antalet pilotglasögon och autism så var Björn ett under av vänlighet och pedagogik. 

Det är ingen slump att 200 000 människor följer honom i sociala medier. Dubbelt så många som läser Travel News en vanlig månad. Jag lärde mig mycket av att prata med Björn och det är jag övertygad om att fler kommer att göra. 

Om en dryg vecka kommer denna intervjun att publiceras här. 

Vill du ha ännu mer fredagskrönika? 

Då är det hög tid att hoppa på Travel News Premium och läsa min Wild & Crazy-krönika med reseindustrins rakaste åsikter. 

 

En kommentar

  1. Erik: Roligt det där med att Scandic skulle vara en bättre hyresgäst för att man inte spenderar pengar på stora personalfester. Nä, just det och så känner sig inte personalen uppskattad heller. Förstår att det är svårt för en person som herr Braathen att inse, men att visa sin personal, den som kämpar, lite uppskattning har aldrig skadat ett företag. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.