Annons:

Fredagskrönikan: Så skapar vi nya fantastiska minnen!

Det finns magiska adresser. Platser där det hänt häftiga saker och skapats minnen. Fredsgatan 12 mittemot Rosenbad i Stockholms hjärta är den sådan adress. Här drev länge krögarna Melker Andersson och Danyel Couet sin bästa restaurang: F12. 

Jag var kanske inte en stamgäst, men då och då var jag här och åt formidabel mat. Den som numera kallas fine dining – men när jag började gå hit 1999 hette det gourmet som Lars Peder Hedbergs fantastiska matmagasin. (Saknar honom, även om hans ande kommer att leva länge.)

Sen svävade kockarnas arbete i väg och blev en blandning mellan ett teskedsmått och ja, avancerad kemi. Numera ska det vara 25 rätter och lika många munsbitar. Och före varje tugga ska man få en föreläsning om vad som finns på tallriken. Ett tag var det rök som gällde. Blommor var också hett gång i tiden. Speciellt på F12.

Nu ska det vara fermenterat och syrat. 

Och ja, en massa konstiga saker till. 

Det är fine dining for foodies.

Processen fram till den första tuggan är många gånger viktigare än hur gott det faktiskt smakar. Det kan man raljera om i en krönika som denna, men samtidigt beundra att människor tar sitt arbete på allvar. Den avancerade gastronomin är precis som samtidskonsten och det hippaste modet på väg mot yttre rymden. De flesta av oss står kvar på marken tittar förundrat upp. Blir det pannkaka av dessa enorma försöka att göra något nytt eller skapas det nya starka stjärnor där uppe i himlen som lyser ner på oss?

Förmodligen både och.

Dessa svindlande tankar kom upp i onsdags när jag åt presslunch på Fredsgatan 12. Fast numera heter restaurangen La Boca Doce och är del i det växande krogimperiet Mister French. Köksmästare är en gammal favorit, Christian Hellberg. Han har som många duktiga kockar ett förflutet på just F12.

Enligt hemsidan är La Boca Doce ett Nuevo Latino Steakhouse, alltså det är argentisk mat som gäller. Ska du bara testa en rätt så bör det bli hummermackan. 

Sjukt gott!

Åt ett gäng rätter och kan konstatera att kocken Christian Hellberg befinner sig på marken där många uppskattar grundsmakerna: salt, fett, starkt, syrligt och smarrigt. Till La Boca Doce vill jag gå igen och skapa ännu bättre minnen än mina gamla.

Att ta en gammal lokal och fräscha upp den har även SJ gjort på sista tiden. X2000 har fått ny inredning, nya toaletter och ny teknik. Åkte till Vingåker och tillbaka med det nygamla tåget och ja, det var en bra upplevelse. Som ett rullande kontorshotell. Allt var nytt och fräscht.

Tycker dock det är trist att bistron saknar sittplatser. Nu blir den bara ett utfodringsställe och inte en mötesplats. Som ni vet är det sista en förutsättning för att det ska bli en magisk plats.

Vad har mer hänt i veckan? Jag har bokat en resa till Sydafrika i februari 2022. Det ska bli häftigt att komma till Kapstaden och se en ny kontinent. (Du får gärna komma med tips om vad man ska se och göra.) Jag har också bokat in en pressresa till Tallinn och på söndag är jag och min älskade fru på väg till nyöppnade Smådalarö gård för att fira min födelsedag i efterskott.

Rapport att vänta i nästa veckas fredagskrönika.

Ja, resandet börjar komma igång och det är så kul att få vara med när blommor som X2000 och La Boca Doce slår ut för första gången. Det är så vi skapar magiska minnen och platser.

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna