Annons:

Annons:

Fredagskrönikan: Saltkråkan kan leda till revolution!

Jag är ledsen, jag borde har skrivit om detta redan förra veckan. Men ibland vaknar syndaren sent. Ämnet för dagens krönika är SVT:s remake på Saltkråkan. Jag är förstås för detta. Inte för att jag tycker att Astrid Lindgrens tv-serie specialskriven för SVT är speciellt unik eller bra. Jag minns den som gullig. Men precis som alla andra Astrid Lindgren-filmer från denna period är tempot valium. Dagens unga är vana vid Tiktok-tempo och det innebär att många under 20 år inte har en aning om vem Farbror Melker och Tjorven är. När mina barn var mindre tvingade jag på dem Pippi och Mio min Mio via högläsning, men när de upptäckte Harry Potter var det ajöss med Lindgrens värld.

Följaktligen är de som kommer att titta på nya Saltkråkan i min ålder och det är positivt. Det kan nämligen leda till en revolution i Stockholms skärgård. Jag tror nämligen att när människor som aldrig varit i Stockholms skärgård får se hur fint det är kommer de att vilja åka dit. Och då uppstår revolutionen eftersom INGEN med sommarhus i Stockholms skärgård vill att fler människor ska komma dit. 

Jag har skrivit det förut: I Stockholms skärgård är SD:s vision om ett ariskt rent landskap utfört fullt ut. Att se en kvinna i slöja i skärgården är lika osannolikt som att träffas av en rymdsten i huvudet. Att höra något annat än stockholmska i skärgården är lika ovanligt. I Stockholms skärgård finns några få öar där man kan sova i en hotellsäng. Men de kan räknas på ena handens fingrar och ja, är du inte ute i god tid och har rejält i plånboken är det tufft. Visst är det så att Sverige är det land i världen med flest båtar per capita, men tror ni att hamnarna i Stockholms skärgård är utbyggda för att ta emot alla. Nej, självfallet inte. Ska du äta lunch på skärgårdskrog måste du anlända i ottan och segla i väg som fort som möjligt. Undantaget som bekräftar regeln är förstås Sandhamn. Där finns faktiskt flera krogar och några hotell. Men att ta sig dit tar timmar och ja, jag tycker att det borde finnas femtio öar med samma utbud.

I den bästa av världar kan alltså SVT:s remake av Saltkråkan leda till en revolution.

***

Jag måste säga att det är modigt av SAS:s styrelse att välja en extern vd i dessa oroliga tider. Jag vet förstås inget om Anko van der Werff mer än att han är en holländare och har lång erfarenhet av flygbolag. Men det jag vet om människor från Nederländerna är att de är liberala och pragmatiska när det gäller att tjäna pengar. SAS är fortfarande ett bolag med uppnäsa som kan kan bli mer ödmjukt. SAS avgående vd Rickard Gustafson har gjort ett bra jobb och utvecklat bolaget mycket under sina tio år vid rodret. Men hade han gjort det med ett brett leende hade det kanske gått ännu bättre. Den frågan får vi inget svar på.

***

Och med dessa ord lämnar vi över till Wild & Crazy

Ha en skön helg. 

 

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Visitnorway söker en Branschspecialist
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021
Senior Sales Operations Agent to Qatar
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.