Annons:

Annons:

Fredagskrönikan: Världen behöver fler töntiga sagoberättelser!

Nu närmar vi oss normala tider. Min första vaccinationstid är bokad på onsdag klockan 9.55 på Zinkensdamms idrottsplats. Det är ett stenkast från min bostad och Travel News redaktion.

Det var ganska väntat att regeringen inte skulle släppa allt fritt i mitten på maj. Det faktum att man några dagar tidigare förlängde korttidsstödet över sommaren var en tydlig vägvisare. 

Vi kommer inte att vara i något som upplevs som normalt före hösten. 

Men det kommer ändå att bli en magisk sommar med häng på uteserveringar, sena bad och långa solnedgångar. 

Från min lilla takterrass på Mariaberget ser jag rakt upp på Stockholms största fritidsgård: Skinnarviksberget. Nu när våren gjort entré är det tjockt med ungdomar på berget som dricker sitt livs första folköl och även gör andra debuter. Det tycker jag är kul att få beundra på avstånd och ibland väller de ner för berget i stora horder. 

Jag har ännu inte varit där och hört på när äventyrerskan Renata Clumskaska berättar om när hon klättrade upp på Kilimanjaro. Lyssnar göra man i appen Storyspot och projektet är en hälsning till när hon besteg världens sju högsta berg på sju olika kontinenter. Översatt till stockholmska blir alltså Skinnarviksberget Afrikas högsta berg. Min närmaste knalle är Stockholms högsta naturliga punkt. Vän av statistik vet att Hammarbybacken är högre, men det är en hög med slagg från diverse tunnelbyggen. Där kan du höra om när Renata var på Mount Everest. 

Projektet Seven Summits i Stockholm är lite töntigt, men samtidigt ett kul sätt att göra staden levande och spännande. Jag kan inte låta bli att tänka på Verona som när turisterna började vallfärda i Romeo och Julias fotspår krävde att man skulle sätta upp en balkong på Julias hus några hundra år efter det att historien utspelade sig. Först då blev bakgården en magisk plats.

Världen behöver fler töntiga sagoberättelser som inte är gravallvarliga. Tänk om vi kunde se på Bibeln och Koranen som två knasiga sagoböcker från avlägsen tid. Då skulle 90 procent av världens problem lösas inom några minuter.

Söker jag svar på världens utmaningar tycker jag att källorna ska vara relativt färska och fyllda med fotnoter som man kan granska. 

Just nu läser jag Bill Bufords bok Jord som handlar om när han försöker lära sig laga fransk mat. Tyvärr är föregångaren Hett betydligt bättre, men det är lite samma sak i Bibeln. Gamla testamentet är betydligt tokigare än det nya. Jesus framstår som rätt normal om vi jämför med Noa och Moses.

Och med dessa ord fortsätter jag att fira Kristi Flygare. Tänk att man för 2000 år sedan trodde att Jesus skulle komma tillbaka snart. 

Det lovar jag också att göra. 

Travel News är tillbaka redan på måndag morgon.

 

  

 

4 kommentarer

  1. Travelman: Upp till Uhuru Peak 5895 m ö h Dvs Kilimanjaro så vandrar/trekking man upp & behöver inte klättra/alpinist. Eget besök aug-2003. Dock ingen lätt historia att ta sig upp, puh. Svara
  2. Silvia: Men väl värt besväret... och en helt vanlig vardagsmotionär kan klara det. En magisk upplevelse feb 2015. Do it! Svara
  3. Faktagranskaren: Allvarligt talat Viggo, du kan inte vara så dåligt påläst att du klumpar ihop en kass kokbok med Bibeln...! För att inte tala om "jämförelsen mellan Gamla och Nya Testamentet... Kom igen! Svara
    • Travel News: Kom igen och skriv ut ditt namn så att vi kan ha en vettig debatt. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 KOMMENTARER ÖPPNA
Room Republic söker VD
Sista ansökningsdag:
15 oktober 2021
STRICCT TRAVEL expanderar!
Sista ansökningsdag:
8 oktober 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.