Annons:

Annons:

Glad midsommar önskar Travel News chefredaktör

Skriver dessa rader på tåget till Småland. SJ går i tid och i Norrköping är det bussbyte till Söderköping och därifrån Jims Volvo ner till Högsby. Midsommar. Den svenskaste av högtider. Vår riktiga nationaldag. En brytpunkt för reseindustrin. Regnar det på midsommar kommer de sista charterresorna att säljas illa kvickt. Sol och blå himmel så vilar vi på hanen ytterligare några veckor. Kanske stannar vi hemma. I veckan har Travel News publicerat nyheten att 7 av 10 svenskar planerar att stanna hemma i sommar. Det är oroväckande om du säljer flygstolar till Medelhavet och sängar vid Medelhavet.

Men jag tror att det är ett litet hack i kurvan.

Det ligger i människans DNA att resa och speciellt i kalla Norden längtar vi till sol och bad. Det är motorn, på detta adderar vi träning, mat eller Lollo och Bernie. Vips har vi en resa som är värd många tusenlappar.

Tittade på BNP-kurvan per capita för 2000-talet i veckan. Bara de senaste tjugo år är det en sanslös utveckling. 1999 var siffran 351 700 kronor, 2018 har den siffran ökat till 470 700. Trots att vi har genomlevt en finanskris i mitten av perioden och tagit emot en massa flyktingar så har många i Sverige fått det otroligt mycket bättre de senaste åren. Speciellt alla som har en utbildning och ett arbete.

Vad ska vi göra med alla dessa pengar om inte att resa och gå på restaurang? När jag var tonåring gjorde familjen Cavling en utlandsresa på per år och min pappa som var handelsresande i biljardbord gjorde en affärsresa på våren och en hösten.

Idag gör jag som är handelsresande i ord en tjänsteresa i månaden och familjen åker på semester fyra gånger per år.

Minst.

Om vi inte drabbas av en extremt långvarig kris tror jag att detta bara kommer att öka. Det är intressant att notera att nittiotalskrisen tog många år att räta upp. Finanskrisen 2009 var ett snabbt hugg ner och sen kom vi genast upp på banan igen. Allt går så mycket snabbare idag än på nittiotalet. Tack för det internet.

Jag tror inte att den ekonomiska utveckling vi ser nu är en kris utan mer en något skönare utveckling. I grunden kan jag bara tycka att det är sunt. Det behövs ett lugnare ekonomiskt tempo om vi ska klara av att ställa om till ett mer miljövänligt resande.

Inga moln på min himmel alltså denna vackra midsommar.

***

Vad har mer hänt i veckan? Jag laddar sakta upp inför Almedalen. Det ska bli kul att komma till Gotland. Jag försöker boka intervjuer med Travel News två statsråd: näringsministern och infrastrukturministern. Det går sådär. De föredrar alltid riksmedier framför branschpress och det kan jag förstå. Det blir grundare frågor och genomslaget enormt om en boll går i mål. Infrastrukturminister Tomas Eneroth har inte mycket att säga i frågan om utbyggnaden av Arlanda om inte Isabella Lövin vaknar upp som helt ny människa. Och vad ska egentligen näringsminister Ibrahim Baylan säga om SJ:s monopol på tågbiljetter. Han vill inte avlöva statens kassako, samtidigt ska han värna den fria konkurrensen. Bäst att inte säga något alls.

I marknadsekonomins namn får SJ numera köra tåg i Norge. Och sälja biljetter på samma webbplats som det norska statliga tågbolaget. Det är exakt detta som MTR Express drömmer om. Och Saga Rail vars vd Mats Nyblom jag intervjuade i veckan. Se reportage i nästa nummer av Travel News magasin.

Mats Nyblom på Saga Rail. Snart i nästa nummer av Travel News.

Chansen att det blir ett utspel i dessa frågor i Almedalen anser jag vara noll och intet. Sverige står stilla när det kommer till regeringsmakt fram till det att Liberalerna valt en ny partiledare och vi får en fortsättning på Jöken.

Mitt stalltips är att Sabuni blir partiledare och att Centern sätter sig i regeringen istället för Miljöpartiet efter nästa val. Höga odds, men jag har aldrig gillat trygga investeringar.

Vi får väl se.

Det ska iallafall bli kul att komma till Almedalen. Det är en fantastisk mötesplats. Allt jag lärt mig om politik har jag lärt mig på Gotland.

***

Mer nyheter. Det är bra att FlixBus börjar köra till Arlanda.

***

Avis har fixat till sin app som göra att du slipper prata med någon när du hämtar ut hyrbilen på vissa flygplatser. Detta funkar tyvärr ännu inte på Palma, vilket gör mig mycket irriterad. Att vänta i Car Rental-kön  på Mallorca tar i vissa fall längre tid än resan TILL ön. Skandal att detta händer ofta på Europa mest besökta semesterö.

***

Snart kommer det en podcast-intervju med Travel Tech-entreprenören Ted Valentin här på Travel News.

Ted Valentin är Travel Tech-entreprenör.

Fram till dess kan ni spana in Teds senaste hemsidor:

Här hittar du hotell med roliga pingisbord.

Här hittar du en sida som jag har drömt om länge: bara helt nya, fräscha hotell.

Och när vi ändå håller på, här har vi världens bästa boutique-hotell.

I grunden är jag mycket trött på de data-genererade listor som Booking och Hotel.com kör ut. Jag vill ha personliga tips som bygger på vad en människa som jag kan ta på har valt ut och älskar. AI kan aldrig ersätta vad en människa känner.

***

Och med dessa ord tackar vi veckan som gått. Ha en skön midsommar så hörs vi igen på måndag.   

 

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.