Annons:

Gott nytt år alla läsare!

Jag hade egentligen inte tänkt skriva en sista fredagskrönika eftersom jag har legat febrig och snorig i några dagar. Men så läste jag fredagens huvudartikel i Dagens Nyheter och då blev jag så irriterad att jag drogs till tangentbordet. Nu sitter jag här och då tänkte jag börja med några rader om varför Travel News finns. Vår affärstidning skapades 1985 för att bevaka reseindustrin. Vi är övertygade om att turism är något av det bästa som finns och att ju fler människor som reser och får nya upplevelser desto bättre. Tio procent av världens befolkning lever på turism och i många länder är turismen andel av BNP betydligt större. Så är det inte i Sverige, här är besöksnäringens del av nationens ekonomiska produktion blott två procent. På Island är samma siffra runt fyra. 

Kanske är dessa klena siffror förklaringen till politikens och mediernas ofta njugga inställning till Travel News bevakningsområde. Medierna är snabba att haka på ord som flygskam men har svårare att se att en värld med mindre resande kommer att leda till stor fattigdom i många delar av världen. Det bästa exemplet på det jag talar om är Mallorca. Ön var vid 1900-talets början landets fattigaste region. Man bestämde sig då för att satsa på turism och idag är man Spaniens Silicon Valley och en av de rikaste regionerna. Det tog lång tid och på vägen gjorde man många fel, men ännu fler rätt. Turism blev hävstången till välstånd och jag är övertygad om att samma hävstång kan användas på nästan alla ställen i världen om man vill skapa tillväxt och arbetstillfällen.

Detta är i alla fall Travel News vinkel när vi skriver om turism och reseindustrin. 

Nu till Dagens Nyheter. 

Foto: Pressbild.

Idag skriver man om en av landets största och helt nyrenoverade konferensanläggningar. Rubriken är: “Hallen som kan spä på Sveriges rykte som snåljåp”. Det handlar om Scandinavian XPO som ligger bredvid E4:an precis bredvid Arlanda. En gång en nedgången Eurostop-anläggning som nu totalrenoverats för miljarder av bland annat Petter Stordalen och Per Taube. Till skillnad från Dagens Nyheters reporter har jag varit inne i anläggningen och fått en lång visning av XPO:s vd Anna Bauer och hotellchefen Jessica Carlde. Jag upplevde lokalerna som fantastiska när det kommer till möten. Både stora sammankomster, men också bra mingelmöjligheter. Exempelvis finns det många sittplatser i den stora trappan mitt i anläggningen där människor kan mötas av en “slump”. Det finns häftiga mindre mötesrum som lyser likt fyrar i natten och det finns stora salar där många, många, många kan sitta. I Dagens Nyheter beskrivs denna plats som “hangaren”. Tidningens mest hyllade fotograf har tagit en enda bild som får den 30 000 kvadratmeter stora anläggning att framstå som ett byggarbetsplats. 

”Medierna är snabba att haka på ord som flygskam men har svårare att se att en värld med mindre resande kommer att leda till stor fattigdom i många delar av världen”

Att detta inte är sant vet Dagens Nyheter eftersom redan i december förra året arrangerades OSSE:s 28:e ministerrådsmöte i Scandinavian XPO. Mötet gick alldeles utmärkt och var en befrielse för oss som bor i huvudstaden eftersom den inte behövdes spärras av fullständigt. Som jag ser finns det ingen annan lokal i hela Storstockholm som är mer lämplig än Scandinavian XPO när det kommer till stora EU-möten med tusentals delegater. 

I Sverige är det bara Svenska mässans lokaler som kan konkurrera och det vet vi ju hur det gick förra gången. Ligister från hela Europa kom till Göteborg och slog sönder stora delar av stadskärnan. Att det dessutom enligt Dagens Nyheter är ganska billigt att vara på Scandinavian XPO tycker jag förstås är bra. Få anser väl att man ska slösa med skattebetalarnas pengar. 

”I Sverige är det bara Svenska mässans lokaler som kan konkurrera och det vet vi ju hur det gick förra gången. Ligister från hela Europa kom till Göteborg och slog sönder stora delar av stadskärnan”

Vad är då detta ett exempel på? Jo, att alla tidningar väljer sin vinkel. Hur ska jag locka in läsaren i texten och vad vill jag som media berätta? Bakom ord som objektivt och konsekvensneutralt finns det alltid något annat. I Dagens Nyheters fall är det en rädsla att Sverige ska framstå som töntar när fina människor från EU kommer hit. Inte nog med att Sverigedemokraterna kan med sina drygt 20 procent av väljarnas röster påverka politiken. De fina damerna och herrarna från Bryssel ska behöva gå in i en “hangar” när de kommer till Stockholm. Pinsamt. Dagens Nyheter. 

Jag tycker att vi ska vara stolt över att vi har en toppmodern anläggning som är skräddarsydd för stora möten och jag övertygad om att delegaterna uppskattar att snabbt komma till sitt möte och att de slipper timslånga bilköer på väg till ett exotiskt slott vars utsida de aldrig kommer att få tid att beundra. Har man sett Carl Bildt resa runt i världen är en sak tydligt. Det enda han upplever av ett land när han är diplomatiskt sändebud är insidan av bilar, hotellrum och mötesrum. Det är förstås tragiskt, men det är verkligheten. 

Och med dessa ord vill jag önska alla läsare ett riktigt gott nytt år. 2022 var en fantastisk bergochdalbana. 

2023 kommer att bli mycket bättre. 

Hurra!

4 kommentarer

  1. Claes Pellvik: Spot on Viggo! Som sagt, är väl utmärkt att man använder en modern och lätt tillgänglig mötesanläggning, rätt vid Arlanda. Dessutom är den alltså inte dyr. Svara
  2. Flygkonsult: Ja man kan ju fråga sig var man hittar dessa skribenter på DN som inte gör sitt jobb ordentligt. Särskilt med Peter Wolodarski som chefredaktör. Peter jobbade ju länge med Svenskt Flyg fram till Harald Rosens bortgång och sågs som en person som kunnig om flygbranschen. Därför skulle man ju kunna önska att DN hade ”lite” mer kompetens i sina reportage än vad denna reporter lyckats åstadkomma. Och framförallt då gå innanför dörrarna på XPO och inte stå utanför och få felaktiga föreställningar om innehållet. Mycket bra anläggning faktiskt! Svara
  3. Carina: Har jobbat på ett av Sveriges största företag och vi har haft stora event på Scandinavian XPO där det både hållits konferenser (flerdagars)och efterföljande mingel/middag. Lokalerna är toppmoderna och inget fattas i utrustningsväg, perfekt avstånd från Arlanda och prismässigt riktigt bra. Är det prislappen som det räknas på här, för att vi inte ska upplevas snåla?? Så istället skulle detta möte mao ha hållits inne i city i en något äldre omodern lokal el Sthlms slott? Tror ingen av EU-delegaterna misstyckte varken gällande lokalerna, geografiska läget el tidsvinster att vara just där. ”Hangaren” är det nya inne. Tror som du Viggo att den som skrivit detta reportage i Dagens Nyheter aldrig har varit i lokalerna. Svara
  4. Marknadsföringstillfälle?: Länderna som hållit i ordförandeklubban före oss har slagit upp portarna till sina slott och palats. Exempelvis bjöd Tjeckien in EU:s stats- och regeringschefer till den pampiga Pragborgen. Frankrike höll överläggningar på slottet i Versailles – en symbol för lyx och överdåd. Och lilla Slovenien bjöd in ledarna till slottet i Brdo, med anor från 1500-talet. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 kommentarer Öppna
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024