Annons:

Här hittar vi framtidens VM-kock

Vad är det roligaste med att vara chefredaktör på Travel News? Många skulle nog svara att åka Harry Potter-attraktioner på Universal Studios i Orlando och få betalt. Det är inte heller något stort lidande att dricka champagne i första klass på väg till Moskva. Eller att prata några timmar med Per G Braathen i Palma på Mallorca.

Men det bästa av allt är att se människor utvecklas och vara med när avgörande steg tas. Jag är förälskad i en tjej som arbetar som barnmorska, inget slår förstås det jobbet. Men att se när människor gör saker som de inte trodde att de kunde för tolv månader sedan är förstås sjukt häftigt.

I onsdags var jag med när Scandic, utbildningsföretaget Astar och Arbetsförmedlingen skulle examinera femton kockelever. De började för 43 veckor sedan med noll eller mycket begränsad kunskap och nu skulle de tävla i Menigos provkök i Årsta partihallar. Detta är en miljö som jag har hängt ganska mycket i när jag gjorde min Youtube-serie Linjekock på 100 dagar med restaurang Riche. Det var även här Tommy Myllymäki låg i hårdträning inför kock-VM.

Menigos provkök är alltså en arena som förpliktigar.

De femton eleverna var en jämn fördelning av män och kvinnor. Det var också en etnisk spridning vars like jag möter i Rinkeby eller vid Möllevångstorg i Malmö. Jag tror det var kocken Marcus Samuelsson som sa att mat är som fotboll, men alla spelar i samma lag. Om en kock gör mål innebär det inte att någon annan måste förlora. Det blir en vinst för alla i laget.

Mitt uppdrag var att sitta i juryn och betygsätta fem lunchrätter. Dessa visade sig vara vegetariska och i några fall veganrätter. Det var jag, Dante Zia som några kanske minns från Sveriges mästerkock, borgarrådet Karin Ernlund, Thomas Fankl, F&B-chef på Scandic och Francois ”Frasse” Kaemmerle, rektorn på skolan.

Redan innan vi fick våra tallrikar kunde jag notera att de femton kockarna har lärt sig ett yrke. Jag spanade in deras stationer och kunde konstatera att de lärt sig den viktigaste regeln i ett kök: en städar. Ett kök ska vara rent och snyggt. Allt skräp ska vara i slasken. Nästa grej är att spana in deras blickar. Ju mer stress, desto sämre mat. Även på denna punkt blev det VG. De femton kockarna såg coola ut. De fem tallrikar som kom in fick alla godkänt. Två stack ut, en rullad på zucchini med fetaost i mitten och hamburgaren. Den senare vann. Vegan-burgaren serverades på en trädstam och presentationen var suverän. De femton kockarna kommer snart att arbeta på någon av Scandics krogar.

Det är inte omöjligt att en eller två återvänder till Menigos provkök för att tävla i kock-VM om några år.

Livet i besöksnäringen handlar ytterst sällan om var du börjar utan var du vill. Det är ingen slump att detta är världens största näring och att den växer. Det finns inget bättre än att utvecklas och vara nyfiken. Speciellt mat och genom att resa.

Kommentarer är stängda.