Annons:

Hjälp mig med mina två största problem, tack

Jag har två problem på Travel News.

Eller egentligen är det bara ett stort problem.

Det är för mycket gubbar i Travel News.

Vi håller just nu på med resebyrå-, arrangörs- och hotelltoppen. Vem tjänade mest 2017? Svar: en jävla massa gubbar. Det är gubbar som äger företag i reseindustrin och det är gubbar som är vd:ar. Jag känner många av dessa. Det är hyggliga människor och gör i många fall ett fantastiskt jobb. När jag intervjuar dem frågar jag ibland om detaljer. När de svarar med decimaler vet jag att de har koll på vad de gör in i sömmarna. De sitter ofta i en helikopter, men de bästa har även koll på myrorna på marken.

Men nu är vi utanför ämnet.

Mina två problem.

Vi saknar kvinnor att skriva om i Travel News. Kvinnor med makt och åsikter om reseindustrin efterlyses. Du behöver inte vara vd, det räcker att du har som mål att tjäna mer pengar. Män har genom decennierna fått makt tack vare att de är giriga och fåfänga. Att synas och bli sedd är människans innersta längtan. Det ger en kort dopaminkick i hjärnan. Det är därför vi checkar våra sociala medier ungefär var sjätte minut. Vi hoppas att någon ska ha lajkat oss.

De högsta (manliga) cheferna är precis likadana. Men de får sin kick av att komma in i ett rum och utan att öppna munnen ha allas uppmärksamhet. Min vän hjärnforskaren Katarina Gospic säger att skillnaden mellan mäns och kvinnors hjärnor är ytterst liten. Följaktligen borde det vara fler kvinnor i Travel News spalter.

Varför är då så ojämnt?

Svar: för att du som läser detta inte tipsar mig om de bästa kvinnorna i branschen. Jag har bara varit chefredaktör på Travel News i sex månader och jag går i början på de lägst hängande frukterna. Men nu behöver jag din hjälp. Hör av dig om bra kvinnor som vi ska intervjua och nominera till Wilhelmina Skogh-priset. Mejla mig!

Det andra problemet är att vi behöver fler unga människor i spalterna. Vem är den mest lovande talangen i reseindustrin under 30 år? Vad heter Nordens bästa reseledare under 30 år? Vem är Lapplands bästa guide under 30 år? Även här går det utmärkt att mejla mig! Och ja, är du under 30 år och läser detta och känner att du vill ha mer solljus, skriv några rader till mig och berätta hur du tycker att reseindustrin ska utvecklas. Vad är bra och vad kan bli ännu bättre?

Okej, det var mina två problem. Men vi på Travel News har också mycket att glädjas åt. Igår delade vi ut Wilhelmina Skoghs pris för bästa innovation Q2 2018. Att hitta sju banbrytare var som vanligt lätt. Vann gjorde BRA och deras projekt “Flyg med 100 procent biobränsle.” Det är många som säger sig vilja rädda vår planet, men det är ytterst få som gör något konkret. Sveriges miljöpåverkan är blott en promille av allt som händer. Det viktiga är alltså att vi berättar vad vi gör och sprider kunskapen. Om det är något du ska berätta om på sociala medier så är det när du flyger med biobränsle, skippar kött och sorterar dina sopor. Genom positiva exempel kan vi förändra världen. De tekniska förutsättningarna återkommer jag snart till i en analys.

Andreas Näsman berättar om Travel News Market den 8 november i år.

**********************

Detta var min fredagskrönika den sista dagen i augusti. Den magiska sommaren 2018 går mot sitt slut. Nu blir det höst och det ska bli kul att arbeta riktigt hårt för att göra en riktigt bra tidning. Alla åsikter om hur vi gör detta så bra som möjligt för dig i reseindustrin kan du mejla till mig.

 

Kommentarer är stängda.