Annons:

Annons:

I Stalins gamla stad vid en gyllene strand

Skriver dessa rader vid en 75 meter lång från Svarta havet. Bakom vårt lilla hus med tre Airbnb-rum finns en mur av charter-hotell. Det största tycks vara Berlin Golden Beach Hotel vars fyra sektioner består av 438 rum fördelade på elva våningar. Som ni förstår är det många som talar tyska här. Några svenskar, fler britter. Men det är också många som pratar bulgariska. Våra grannar är från Bukarest. Det hörs inte mycket ryska. När muren föll 1989 bröts bandet till Moskva och sedan många år är Bulgarien både en del av EU och Nato. Men kommunismens inflytande på denna vackra kust med staden Varna i mitten är ändå uppenbar i varje gathörn. Husen är rejäla betongklumpar utan någon form av finess. Tidens tand gör dem bara fulare. Kommunistisk arkitektur såg aldrig människan bara kollektivet. 

Jag köper en guidad cykeltur genom staden med Pavel som jag hittar på Airbnb. Han berättar om det romerska badet som fanns här för 2000 år sedan. Staden var först i världen med att tillverka smycken av guld. Åtminstone som finns bevarade idag. Är jag i världens första turistmetropol? Svar ingen aning, men staden och regionen omfamnar sina gäster på ett naturligt sätt. Varna var länge en del av det ottomanska riket. Under andra världskriget var Bulgarien tillsammans med Tyskland, men Pavel visar stolt upp en skylt som säger att inga judar från Varna skickades till koncentrationsläger. (Nu har de flesta judarna flyttat till Israel.) Sen kom kommunisterna och staden bytte namn till Stalin fram tills den ryske diktatorns död. 

Det häftigaste med att vara här förutom underbara bad och sol är folklivet. Det är människor överallt i parker och på gator och torg. Gamla, unga, långa, korta, smala och tjocka. Alla får plats i stadens hjärta. Vi cyklar runt en tisdagskväll och Pavel förklarar att i Varna går man ut alla dagar i veckan. Jag kan rekommendera er att åka hit om ni vill ha en budget-semester. Söker ni högsta formen av hotell-standard, mat som smakar som på Stureplan och stränder utan trängsel ska ni åka någon annanstans. 

***

Vi byter ämne. Jag har tänkt mycket på detta citat: ”Det borde inte finnas flygresor för tio euro. De gör att hela flygbranschen får ta åt sig kritik och de fyller upp luftrummet. De skapar en artificiell efterfrågan som inte skulle finnas om priserna skulle vara realistiska”, säger Carsten Spohr, Lufthansas vd enligt Dagens industri. 

Vad är egentligen problemet och hur ska det angripas? Att vanliga människor med låga inkomster får möjlighet att åka till ett varmt land en vecka om året? Nej. Klart att de ska få flyga billigt om de beställer sina biljetter i god tid, är beredda att stiga upp i ottan och landa mitt i natten. Vi åkte med Wizz Air till Varna och landade klockan två på natten. 

Jag tycker det är betydligt värre med några få mega-stolar i första klass längst fram i en Airbus Och förstås ännu värre med privatjet. Att några få tar upp så mycket luftrum och spyr ut lika mycket växthusgaser som 180 resenärer i en Airbus. Att resa privatjet kommer att bli det nya “att bära päls“. Det är vad de riktigt rika oroar sig för. Aningslösa influencers var bara början. Det är när udden riktas mot de som verkligen förstör vår planet som det kommer att hända grejer. För problemet för miljön är inte de som flyger low cost utan de som flyger på poäng. De senare driver utvecklingen och är huvudet. Svansen heter tio euro per flygresa. Och kom ihåg att det är bolag som Wizz Air och Norwegian som leder ligan när det kommer till minst utsläpp per passagerare. 

***

Till sist några ord om Kastrup. Nordens i särklass bästa flygplats. Här finns det coola butiker. Här finns det mat som man vill äta. Här finns en säkerhetskontroll som fungerar effektivt. Och kanske viktigaste av allt. Det går att komma hit utan att bli ruinerad. Både med tunnelbana och regionaltåg. Om Arlanda ska ha en chans att bli lika bra måste man riva stora delar av dagens ankomst- och avgångshallar och börja om från början. Logistiken är feltänkt i grunden. Och det värsta av allt är att det superdyrt att åka tåg till Arlanda. Och om ni tror att jag snart kommer att sluta tjata om detta tror ni fel. 

***

Och med dessa rader hoppas jag att alla har en jätteskön semester och får en fantastisk helg. Snart ska vi besöka ett badland och sen ska vi hoppa i de milda vågarna. Och om ni undrar om namnet på Golden beach så tycker jag faktiskt att det stämmer. När jag dyker ner i havet och solen sakta går ner är känslan gyllene. 

 

5 kommentarer

  1. Per Skåning: "Att resa privatjet kommer att bli det nya päls. Det är vad de riktigt rika oroar sig för. " Men inte vår statsminister Stefan Löfven. Denne enligt min mening hycklare tvekar inte en sekund att flyga privatjet (staten Sveriges flygplan) för att beskåda en fotbollsmatch i Nice. Till saken hör att lördagen för ungefär två veckor sedan hade utmärkta reguljära flygförbindelser med passande tider för Arlanda-Nice och vv. Så varför bara kritisera "de rika". Trist att svensk gammelmedia inte tar tag i detta och granskar verkligheten. Svara
  2. Per Skåning: Viggo: Du behöver ej be om ursäkt för dina synpunkter om Arlanda. De stämmer bra. Bara att konstatera: Arlanda ligger långt utanför Stockholm och ännu längre från kontinentala Europa. Stockholm-Arlanda kan ALDRIG bli nordens ledande flygplats även om verklighetsfrämmande politiker och till viss mån stockholmare tror så. Svara
  3. Stefan: Helt rätt om Arlanda och då jobbar jag ändå där sedan 34 år! Förstår inte direktörer på Swedavia, som kommer och går, som slår sig för bröstet över ökade passagerarsiffror! När passagerarsiffrorna sjunker, flyget blir mer hållbart och Arlanda fungerar logistisk bättre, Då kan de få slå sig för bröstet. Varför bygga fler och fler bilparkeringar runt ARN och samtidigt låta tåg -och bussbolag höja priserna? Gynnar det minskad bilism till ARN som ju faktiskt ligger där det ligger. Det sista är en faktor svår att ändra på! Svara
    • Redaktionen: Tack för inspel. Det ska bli intressant att följa debatten om Arlandas utveckling. Svara
  4. Travelman: Beachen utanför Varna heter Golden Sands & Zlatni pjasătsi på bulgariska Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

5 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.