Annons:

Annons:

KRÖNIKA: Kött och blod kommer alltid vara häftigare än en dator

Det blåser snåla vindar i reseindustrin just nu. Det finns grejer som tynger ner axlarna hos flygbolagsdirektörer med rutter över hela världen. Det går bra nu sa en direktör i elegant slips till mig, om vi räknar bort missiler i Mellanöstern, den svaga svenska kronan, flygskam och Corona-viruset. Det sista kommer troligen att bli en av de främsta faktorerna som kännetecknar detta år. Jag tror inte att det är speciellt farligt och risken att bli smittad är nog försumbar om du inte springer rakt in i ett sjukhus och sliter av masken av alla du ser. Men risker är inget människor längtar efter när de ska åka på semester. Hela idén med all inclusive är ju att alla orosmoment ska elimineras. Och jag lärde mig tidigt att på resor är det den mest oroliga i gruppen som bestämmer. Det spelar ingen roll att jag går först och skriker att det är ingen fara. Vi klarar oss alltid. En orolig själ mår ofta sämre av en självgod besserwisser. 

Vad innebär detta för reseindustrin? Jo att den viktigaste bokningsmånaden januari är förlängd till åtminstone mars, speciellt när det gäller resor till Asien. Reseindustrin får sätta sitt hopp till läkemedelsindustrin och att de får fram ett vaccin som kan lugna ner känslorna. Då kanske bokningstrycket exploderar i vår och vi får ett nytt rekordår. Men just nu är det en smula uppförsbacke i reseindustrin. Det är åtminstone snacket går när jag träffar hjältarna i industrin.    

***

Här på Travel News är det i alla fall glada miner. Vår utvecklare har fixat till sajten så att den nu går snabbare. Vi har tydligare taggar och speciellt i mobilen kommer de viktigaste artiklarna högre upp. Snart ska vi få ett nytt system för e-post och då kan vi skicka ut singelnyhetsbrev när det verkligen händer spännande grejer och vi kommer också att kunna skicka special-brev om exempelvis flyg och hotell. Du som läsare kommer alltså att kunna skräddarsy ditt nyhetsbrev mer än i dag. Kan inte låta bli att skryta med att vi behåller vår roll som den största och ledande affärstidningen med knappt 70 000 unika läsaren i månaden. Det är även god stämning på vår systertidning RES. Nyligen hade man läsarrekord med 60 000 unika läsare i månaden och där håller vi just nu på med ett utvecklingsarbete. Det ska bli lättare att hitta till ställen som matchar dina önskemål. Våra tusentals tips till platser över hela världen ska få en massa taggar som gör att de som vill läsa om hipster-krogar hittar dit och de som vill sova på ett business-hotell vet var de ska gå. 

Jag är övertygad om att RES som bygger på personliga tips av riktiga människor har en fantastisk framtid. Tips som bygger på en dator och en algoritm kan aldrig konkurrera med en människa åsikts. På Tripadvisor kan en krog som aldrig haft öppet bli Londons bästa krog. Det kan aldrig hända på RES. Vi skriver bara om det vi har sett med egna ögon. 

***

När vi arbetade med detta i veckan sa jag till redaktionen att jag såg mig själv som en hipster. Åtminstone vissa dagar. Jag har visserligen inget skägg, men det händer att jag bakar mitt eget bröd och sorterar mina sopor. Jag läser Liv Strömquists serieböcker och badar naken i Tantolunden. Jag har en apful tatuering, hål i örat och jag hälsar på hipster-Guden Jonas Cramby när vi möts på gatan. Men mina kollegor sa att det stod Riche skrivet i min panna och att jag var för gammal för att vara en hipster.

Ska alltså händanefter låta andra sätta etiketter på mig. 

I första hand är jag chefredaktör på Travel News och det uppdraget bär jag som en medalj. 

Nästa vecka är jag moderator på Grand Travel Awards seminarieprogram på Grand Hôtel. Det ska bli hur kul som helst och jag hoppas att du bokar din heldagsbiljett HÄR. På galan lovar jag att det blir en stor överraskning som kommer att förändra reseindustrin i Sverige. Stora ord, men ödmjukhet har aldrig varit min melodi. 

Ha en skön helg så hörs vi på måndag.

 

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA