Annons:

Annons:

Fredagskrönika: Lugn bara lugn, vi överlever!

I veckan såg jag ett inslag på SVT:s kulturnyheterna som väckte mitt intresse. Det handlade om modeveckan i Stockholm och tesen var att modeveckan borde läggas ner fullständigt – för miljöns skull. Expert i sammanhanget var SVT:s konst- och modekritiker Dennis Dahlqvist. 

Det var med viss sorg i blicken som domen levererades, men det hindrade inte budskapet. Lägg ner samtliga modeföretag i världen. Och budskapet till oss människor var lika tufft, använd dina gamla kläder, du behöver inga nya.

Dennis Dahlqvist är mest känd för att han i samtliga inslag i SVT under många, många år haft samma jeansskjorta. Ur en aspekt kan jag hålla med Dennis. Modevärlden producerar långt fler plagg än mänskligheten behöver. En tredjedel av alla kläder som köps används aldrig. De åker rakt in garderoben och kastas sedan.

Samtidigt försöker modevärlden styra om. Jag tror att H&M och andra globala bolag verkligen vill att resursutnyttjandet ska bli bättre. Problemet är att det tar tid. Och samtidigt skriker miljövännerna med full hals: katastrof nu. Det är svårt att inte bli påverkad.

Men samtidigt. 

Jag har tänkt mycket på när Greta Thunberg var chefredaktör på DN en enda dag. Det blev en massa artiklar om miljön, men den största miljöpåverkan DN  gör är att man varje dag trycker runt 150 000 papperstidningar. Jag är ganska säker på att även i detta fall så åker minst en tredjedel av upplagan rakt i papperskorgen. Vem hinner varje dag läsa allt som står i en papperstidning? Det bästa för miljön vore ju förstås att DN la ner sin pappersupplaga direkt och satsade allt på digitala prenumerationer. Men det gör man inte för då skulle DN:s kulturchef Björn Wiman bli av med lönen och bli som arbetslös.

Men tillbaka till huvudämnet. 

Vad ska mänskligheten pyssla med när ALLT vi gör förstör miljön? 

Mitt första svar är vi ska lugna ner oss en smula. Det bästa beviset på mänsklighetens överlevnadsförmåga är förstås att vi är här nu. Vi är drygt 8 miljarder människor och aldrig tidigare har så många haft det så bra.

Själv mår jag förträffligt. Jag har värme och kärlek i överflöd även denna iskalla vinter mitt i pandemin. 

Och jag tror till skillnad från Dennis Dahlqvist att de små stegen med tiden kommer att bli stora kliv. Flyget håller sakta på att försöka ställa om. Biodrivmedel är på gång även om det kommer att ta lite tid. Elflygplanen håller på att utvecklas. Vätgasen blir sakta bättre och billigare. Batterierna blir lättare och mer effektiva, även om de fortfarande är tunga som stenar och klumpiga som elefanter i en porslinsbutik.

Vid panik kan en människa drabbas av tre reaktioner: fly, fäkta eller frys. Det sista är bra om det kommer en galen tiger. Men världens utveckling är inte ett rovdjur utan för det mesta en utmanade vind. Den kan vara hård och kall, men andra dagar ljummen och härlig. 

Jag menar också att en värld utan mode knappt vore värd att leva i. Detsamma gäller en värld som man inte kan resa i. Det är därför vi gör Travel News varje dag. Vi har inga som helst planer på att lägga ner butiken, men vi skrotade vår pappersupplaga för några år sedan eftersom den inte var lönsam. 

På den vägen är det. 

Ha en skön helg så hörs vi nästa vecka. 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Kalle L: En värld utan papperstidning är även den trist att leva i! Svara
  2. Angela: En värld med människor där flertalet har det bättre än nånsin. Stämmer. På bekostnad av vad Viggo? Inget kommer av inget. Det kallas resurser och det mesta kommer från naturen. Sluta blunda för detta alla ni som tror blint på framgångstanken, att allt blir bättre av sig själv. Kanske det kan vara klokt att nån gång sätta ner foten. Gärna mode, men med krav på viss procent återvänt osv. Tack Svara
  3. Angela: Förresten är tigrar inte galna, bara hungriga. Som människor också blir Svara
  4. Roger: Bra skrivet Viggo! Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.