Annons:

Annons:

Fredagskrönikan: Om världens äldsta yrke och en regel som hotar mänskligheten

Titta på ovan bild. Den hittade jag på Jerry Engströms Facebook och den är ett levande bevis på att det går att arrangera corona-säkra konserter och event. Det går att samla tusentals människor på samma plats utan att smittan sprids om alla vet förutsättningarna och arrangörerna har gjort sin hemläxa. Och varför skulle de som arrangerar tillställningar inte göra det? Det ligger ju i allas intresse att skapa en säker och trygg värld så att kunderna finns kvar och kommer tillbaka. 

Gröna Lund har inget att vinna på att vara slarviga. Gröna Lund har inget att vinna på att sprida sjukdom och död. Varför tror svenska myndigheter detta om nöjesparker, fotbollsarenor och mässor, men inte om köpcentrum, badstränder och kaféer?

Det är fan obegripligt som det funkar i vårt land.

Jag tror inte som andra experter att corona kommer att innebär slutet för reseindustrins affärsmodell. Att tjäna pengar på människors nyfikenhet och längtan att se och uppleva nya saker är basen i allt. Denna kraft har tagit mänskligheten från träden i östra Afrika till där vi är idag. 

Jag brukar hävda att kocken är världens äldsta yrke. Och kocken är fortfarande mänsklighetens största rockstjärna.

För det var när vi började tillaga kött som allt satte igång. När köttet blev en mjuk biff kunde våra tänder bli något mindre och våra hjärnor sakta växa. Utvecklingen rullade på och när vi började tillaga och äta fisk som krävde ännu mindre tänder föddes vår förmåga till abstrakt tänkande. Ja, det lär finnas något i fisk som gör att hjärnan mår riktigt bra. (Läs gärna mer om detta i “Sapiens” av Yuval Noah Harari.)

Och nu sitter vi här sommaren 2020 med två meters avstånd mellan oss och undrar: måste vi gå tillbaka till att leva i kojor i träden? 

Jag tror inte det. 

Mänskligheten kommer att fixa covid 19. Men för att vi ska klara detta krävs myndigheter som tror att invånare och företag kan ta ansvar och tänka längre än dagskassans storlek. 

50 personers regeln vid  allmänna tillställningar är ju ett skämt när tio gånger så många människor får trängas i ett köpcentrum och på en krog. Att vi inte har mer politisk debatt om denna regel och dess följder är tyvärr ännu ett bevis på att makthavarna i Sverige inte bryr sig om reseindustrin. Vi ses om en krydda i tillvaron som man kan undvara i bistra tider. Det är en skandal. Reseindustrin och underhållningsindustrin är de viktigaste som finns. Inte bara för att de skapar sysselsättning som ingen annan näring i världen. Men också för att reseindustrin får människor att trivas. Att skratta, må bra och vara på en ny plats med nära och kära är det som gör livet värt att leva. Jag säger som en direktör i charterbranschen sa till mig när jag började på Travel News. Jag har världens viktigaste jobb. Och Travel News – reseindustrins affärstidning – är världens viktigaste publikation. 

I övrigt så tycker jag att den svenska sommaren inledde svagt, men nu har den nått världsklass. 

Nu går jag och tar ett bad och så hörs vi igen på måndag.

 

5 kommentarer

  1. Charlie Lagerberg: Och kocken är fortfarande mänsklighetens största rockstjärna. - Det stämmer inte riktigt - på 50- 60 - och sjuttiotalet - stämmer det bara på Operakällaren. Numera håller jag med dig! Dom här farbröderna kämpade för att ge yrket stjärnstatus. https://sv.wikipedia.org/wiki/Gastronomiska_akademien Svara
  2. Jan Sterner: Du har så rätt. Kunde inte sagt det bättre själv. Svara
  3. Gloria Andersson: Intressant läsning! Inspirerande bild. Det är inte vad, utan hur man gör det vi måste fokusera på. Här ett exempel på tryggt genomfört filmfestival i Transsylvanien: https://tiff.ro/en Svara
  4. MikaJilla: same unearthing genotypes the route the principles mark and can. cheapt zithromax Xtjvwh gmytjg Svara
  5. MattFinge: The smaller the function, the exiled the cause. buy now lasix a piercing debridled wrongdoing Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

5 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.