Annons:

Annons:

Krönika: Varför försvann arbetslinjen när det blev corona?

I veckan skrev Besökslivs bloggare Anders Johansson ett inlägg om regeringens stöd till permitteringar som jag fullständigt håller med om. Han undrar: varför ska människor sitta hemma och titta på HBO när de får lön av staten? Just nu planerar vi att skicka svindlande 95 skattemiljarder till detta. Och vi lägger ytterligare några miljoner på att jaga “fuskande” företag som tycker att människor som får ersättning ska arbeta. För det är ju inte så att arbetsuppgifterna har upphört bara för att företag inte har några intäkter. Jag vet att exempelvis Dagens Nyheter har nyhetschefer som sitter hemma flera dagar i veckan trots att det finns massor att skriva om. Problemet på DN är att annonserna är ytterst få och cash in är noll, men behovet av granskande journalistik har aldrig varit större. Att duktiga reportrar i detta läge får betalt av staten för att sitta hemma är hål i huvudet.

Jag har förstått att staten betalar ut pengar för att företag inte ska gå i konkurs, men företag blir svaga om ingen arbetar i dem. Samma sak när det kommer till krogar och hotell. Det finns alltid saker att göra och produkter som går att utveckla och förädla. Och vem vill en chef helst anställa, en person som latade sig ur corona eller en som var produktiv? 

Här på Travel News har vi mycket att göra och vi har aldrig haft så många läsare som just nu. 

Vi ligger på 50 000 läsare i veckan. Det är en otrolig kick att så många vill läsa senaste nytt om reseindustrin. Jag är övertygad om att när vi kommer ut på andra sidan så kommer Travel News att vara en starkare och bättre affärstidning. Jag lär mig hela tiden nya saker när jag skriver om vad som händer och pratar med beslutsfattare i branschen. Det som händer nu är helt unikt och ger förstås helt ovärderliga kunskaper och insikter. Jag vill suga upp allt som en svamp.

I corona-krisen handlar allt om att inte gå i konkurs. Alla bolag i vårt bevakningsområde har samma utmaning. Det gäller att hålla huvudet över vattenytan. Det råder i praktiken näringsförbud i stora delar av Travel News bevakningsområde, då gäller det att hålla huvudet kallt.

Jag tycker till exempel att det var helt fel av SRF:s vd Didrik von Seth att uttala sig om Vings möjligheter till överlevnad i Di. Ytterst få personer har rak insyn i Nordic Leisure Travel Groups likviditet. Men när han gjorde det var det självklart för oss att skriva om det. Jag tycker att Travel News i möjligaste mån ska avstå från spekulation om vilka bolag som kommer att gå i konkurs. Att sparka på företag som ligger ner är inte min melodi. Faktum är att reseindustrin än så länge har klarat sig ganska bra i krisen sett till förutsättningarna. Många researrangörer och resebyråer har lyckats trolla med knäna och är fortfarande med i matchen. Jag är mycket imponerad. 

***

I övrigt har jag tänkt mycket på Kristina Lugn i veckan. Hon och jag gjorde en båtresa tillsammans för tjugo år sedan. Vi åkte ut i skärgården, tittade på Grinda och åkte hem igen. Det resulterade i den här artikeln i DN På stan som jag var redaktör för vid millennieskiftet. Kristina hade ett modigt och drastiskt sätt att välja sin ord. Hon gillade förstås inte artikeln eftersom jag ändrade ett ord. Jag skrev bajsade när hon sa sket. Det är humor när den är som bäst. Även på detta fält var Kristina Lugn oöverträffad.

I helgen ska jag köpa en av hennes senaste diktsamlingar och läsa högt för min älskade. 

Vi hörs igen på måndag.  

9 kommentarer

 1. Michael Pannagel, Singelresor: Håller helt med dig! Svara
  • Travel News: Tack! Svara
 2. Patrick A: Håller med dig till 100% Trevlig helg ! Svara
 3. Marcus T: Vad ska hotell och restauranger göra som inte har några eller endast en lite andel gäster jämfört med det normala? Går inte att putsa bardisken, besticken och städa i flera veckor när intäkterna är noll eller nära noll. Svara
 4. Annika: Finns ALLTID något att göra för att förbättra, underhålla och stödja produkten och företaget man arbetar på! Svara
  • Travel News: Exakt! Alltid. Svara
 5. Erik: Förstår till viss del vad Anders skrev om i Besöksliv, och visst försvinner inte arbetsuppgifterna bara för att företaget inte har några intäkter. Fast det är ju ändå orimligt att ett hotell med 10% beläggning jämfört med kanske vanliga 90%, skulle ha full personalstyrka bara för att de inte skulle gå hemma och få betalt av staten Svara
 6. Erik: ...Det går ju inte rent regelmässigt att få ersättning från staten för att inte arbeta men sen ändå gå till arbetet för t.ex en utbildning. Staten ska inte betala utbildning. Det är antingen eller som måste gälla. Hur konstigt det än låter. Det är lite som att få VAB-ersättning men gå till jobbet ändå Svara
 7. Thomas: Redaktören har rätt jobba för att dra in pengar, förbered utveckla era företag nuuuu. Svaret är alltid sälj sälj sälj, alla sitter och klagar, det finns alltid en marknad om även nu liten. Ni i reseindustrin tänk nytt kreativt. Skapa nya produkter som launchas efter att epedemin ebbat ut, jobba på det intensivt nuuu. Få folk att boka för en låg handpenning med full återbetalnings garanti. Ge lyxflyg till alla, där det bjuds på bubbel, trerätters meny, varma handdukar, allsång och underhållning ombord superlåga Ullareds priser på ombordförsäljningen, utan fusk. Ni har ju miljontals kunder i Era register, sätt er nu ner och ring upp alla erbjud det nya, sälj in och boka. Efter första och andra världskriget lyckades Europa resa sig ganska snabbt, trots sönderbombat, och ekonomin i ruiner, här är ju all infrastruktur överallt intakt. Sätt journalister på att skriva intressant på resebolagens hemsidor, beskriv resmålen mkt bättre intressantare mer adekvat, skärp upp all service till lyxhotells nivå, erbjud gratis parkering på avreseflygplats etc etc. Men frågan är om det inte är billigare att starta om med nya bolag. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

9 KOMMENTARER ÖPPNA
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.