Annons:

Annons:

Fredagskrönikan: Viktigt att coronatider inte blir dumtider

Vad är det roligaste som har hänt i veckan? Jag var på en pressträff för en ny krog som öppnade. 

Alltså, att någon vågar detta i dessa tider. Så otroligt fantastiskt kul. Jag tycker att Bistro Leoparden kändes som ett supernice ställe och att ölen som S:t Eriks bryggeri levererade i en speciell tunna smakade suveränt. Även pizzan som gräddades i den ved- och gaseldade ugnen var underbar. Krögaren Jakub Vavrá serverar inte mat och dryck som ger stjärnor i Guide Michelin, men bor du i Vasastan eller passerar på Sveavägen så sväng in på Tegnergatan 16 och ta en pausöl.

Här har vi en krögare som älskar att stå bakom sin bardisk och berätta hur man ska tappa upp en pilsner. Jag är verkligen ingen ölkonnässör, men jag älskar när det finns en historia och ritual i samband med en måltid. 

Vad är det dummaste som hänt i veckan?

Jag vet inte säkert, men här är ett exempel som kvalar in på topp fem.

I dagens Di skriver en reporter på Sveriges ledande affärstidning om två krögare i den lite högre division som tidigare tagit ut miljoner i lön och utdelning från sina företag, men som nu i coronatider kräver pengar av staten för att inte gå under. Det är en närmast kommunistisk vinkel på nyhetssidorna. 

Jag vill i sammanhanget vara tydlig med att jag tycker det är mer än helt okej att en krögare tjänar rejält med pengar om hen når en omsättning på en miljard. Att tillhandahålla en vara som tiotusentals människor är beredda att betala mycket pengar för att ta del av är riktigt svårt. Att göra detta över tid och på många olika platser gör ekvationen ännu svårare.

Det finns toner i många medier som säger att fester och kalas är onödiga utgifter och att det vore bättre om alla var på arbetet eller hemma. Det är som om Martin Luther är tillbaka och all utveckling sedan åttiotalet när DDR-Sverige monterades ner ska komma tillbaka.

DN:s kulturchef Björn Wimans attack på after ski är ett bra exempel på detta. Detta är farliga artiklar eftersom de eftersträvar ett samhälle där överheten ska bestämma vem som får ha kul och hur detta ska gå till. Alla som läst DN vet att detta samhälle skulle gå under av tristess. 

Jag brukar säga att Stureplan är världens mest spännande mötesplats eftersom reglerna är så tydliga. Har du bara lite pengar i plånboken kan du komma in överallt och bli accepterad. På Stureplans krogar och nattklubbar möts alla samhällsklasser och människor från hela världen. De enda som har det riktigt svårt på Stureplan är självutnämnda smakdomare som anser att alla människor är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra.

I tider av kriser och oro är det många som vill ändra på utvecklingens gång. De vill få mer makt och inflytande. Men anledningen till att vi i Sverige har en massa fantastiska krogar och hotell, att vi har stora flygbolag och en massa tågbolag är för att människor älskar att resa och att de söker upplevelser. Stora och små. Unika och allmänna tillsammans med tusentals människor. 

Just nu i coronatider måste vi begränsa detta, men i grunden är det fantastiskt att människor söker sig till detta. Att många företag och dess ägare dessutom tjänar pengar på detta är också overkligt bra. 

Visst är corona ett slag i ansiktet på alla oss som älskar reseindustrin. Men det är viktigt att vi inte låter oss gå mer i däck än stunden kräver. Och vi ska inte tvivla på att resor och global turism är det som bygger vårt välstånd. Det är hjältar som Jakub Vavrá som får solen att gå upp i morgon. 

Ha en fin helg så hörs vi på måndag. 

Veckans hjälte: Jakub Vavrá som vågar öppna krog mitt i corona-epidemin.

 

 

4 kommentarer

  1. Daniel: Riktigt bra krönika Viggo! Mer sånt tänk som ditt behövs i dessa tider. Svara
  2. Pär J’son.: Tar man ut miljoner i lön och utdelning från sina företag och sedan springer till staten så fort man inte kan fortsätta casha in kan man gott gå i kånken. Tar man ut får man vara beredd att lägga in. Jag räddar hellre de små hårt arbetande som med nöd och näppe överlever med en normallön och inte har råd att slanta upp i riktiga kristider än de som anser sig ha lika stor rätt som alla andra att tjäna pengar. Självklart har alla lika stor rätt som alla att tjäna pengar men behovsprövar vi istället alla bidrag även mot aktieägare och tidigare utdelningar så får vi in ett långsiktigt tänk i samhället. Dagsländor som poppar upp undanbedes utan det är långsiktighet som samhället i stort ska stötta. Inte snabba cash!! Svara
  3. Hans Öberg: Pär! Du tillhör uppenbarligen gänget avundsjuka som Viggo skriver om ... Svara
  4. Dan Blomberg: Jag håller i stora delar med Pär. Har man inte samlat i ladorna under de goda åren måste det tas i övervägande innan bidragen kommer seglande. I livet utanför Stureplans krogar, säg flertalet resebyråägare runt om i avlånga Sverige, är det få som kunnat ta ut annat än lön för det nödvändigaste. Och så har det väl alltid varit. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.